BEC admite contestatia USR-PLUS si dispune indepartarea afiselor ilegale puse de UNPR in Voluntari

Miercuri, 15 Mai 2019, ora 22:13
3924 citiri
BEC admite contestatia USR-PLUS si dispune indepartarea afiselor ilegale puse de UNPR in Voluntari
Foto: Facebook / USR (Arhiva)

Biroul Electoral Central (BEC) a admis contestatia Aliantei USR-PLUS privind afisele electorale ale UNPR din judetul Ilfov si a dispus inlaturarea materialelor electorale cu Anghel Iordanescu si Ilie Nastase, candidati la europarlamentare.

"BEC decide: Admite contestatia formulata de Alianta 2020 USR-PLUS si dispune indepartarea, de catre primarii orasului Voluntari si comunei Tunari, judetul Ilfov, a materialelor electorale care ii reprezinta pe candidatii UNPR Anghel Iordanescu si Ilie Nastase, amplasate pe raza teritoriala a celor doua localitati", precizeaza Biroul Electoral Central, in comunicatul de presa.

De asemenea, BEC a decis sa sesizeze Inspectoratul de Politie al Judetului Ilfov in vederea luarii masurilor prevazute de art 54 alin (1) si art. 53 lit. k) din Legea nr. 33/2007 republicata, cu modificarile ulterioare. Decizie definitiva pronunata pe 14 mai.

Articolul 54 al actului normativ mentionat prevede amenzi de la 1.500 lei la 4.500 pentru faptele specificate la articolul 53 lit. k) si anume "nerespectarea dispozitiilor art. 35 alin. (2) si (4) si ale art. 40 alin. (3) - (7); afisarea listelor electorale si a copiilor de pe acestea; distrugerea, deteriorarea, murdarirea, acoperirea prin scriere sau in orice mod a platformelor-program afisate sau a oricaror altor afise ori anunturi de propaganda electorala tiparite".

"Astfel, mijloacele utilizate - panouri publicitare de propaganda electorala - nu sunt permise de art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006; dimensiunea afiselor publicitare amplasate pe panourile de propaganda electorala depaseste dimensiunea restrictiva indicata de art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006; afisele publicitare de propaganda electorala utilizate de candidatii UNPR incalca regulile si principiile comunitare privind transparenta in domeniul electoral", precizeaza reprezentantii Aliantei USR-PLUS in sesizarea facuta la BEC.

Reprezentantii USR au transmis, ulterior, intr-un comunicat de presa ca UNPR a incercat sa eludeze legea, prin omiterea intentionata a numelui formatiunii si lipirea unor afise de dimensiuni care nu respecta prevederile legale.

"Prin omiterea intentionata a acestor detalii, UNPR a incercat sa eludeze legea, care impune competitorilor electorali sa lipeasca afise de propaganda numai pe panourile speciale amplasate de primari, maxim un afis pe panou, cu dimensiunile de pana la 50 cm X 30 cm, pe care sa apara denumirea partidului sau aliantei, denumirea firmei producatoare, tirajul si codul de identificare.

Sustinand ca nu pot fi considerate materiale de propaganda, UNPR a comandat afise de dimensiuni impresionante pe care le-a afisat in locuri nepermise, infatisandu-i pe Ilie Nastase si Anghel Iordanescu in perioadele cand inregistrau performante sportive, mentionandu-le numele si prenumele, alaturi de mesaje laudative cu scop electoral evident. In continuare, ne asteptam ca birourile electorale judetene si de sector sa se conformeze acestei interpretari si sa admita toate sesizarile similare formulate impotriva UNPR", au precizat reprezentantii USR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#contestatie BEC, #afise UNPR, #campanie UNPR , #alegeri europarlamentare 2019