BEC din strainatate cere prelungirea programului de votare pentru diaspora

Duminica, 26 Mai 2019, ora 16:52
6357 citiri
BEC din strainatate cere prelungirea programului de votare pentru diaspora

Presedintele Biroului Electoral pentru Sectiile de Vot din Strainatate (BESVS) Florentina Vasilateanu a anuntat ca a cerut BEC central prelungirea programului de votare, in urma mai multor solicitari in acest sens.

"In conditiile in care noi am asigurat un numar record de sectii de votare in strainatate, respectiv 441 de sectii de votare, ceea ce reprezinta cu 251 mai multe sectii de votare decat cele din alegerile anterioare europarlamentare din anul 2014, totusi s-au semnalat unele aglomeratii la sectiile de votare din Europa, indeosebi la sectiile de votare din Italia, Spania, in Marea Britanie si din Germania. S-au luat masuri pentru suplimentarea birourilor electorale pentru aceste sectii de votare acolo unde s-a putut in sensul de a suplimenta cu operatori sau cu personal care sa ajute la fluidizarea acestui proces electoral, de asemenea vrem sa transmitem romanilor aflati in strainatate si care se plang ca nu ar putea sa isi exprime dreptul de vot pana la orele 21:00 ca incercam sa luam legatura", a afirmat Florentina Vasilateanu, intr-o conferinta de presa.

Ea a adaugat ca au fost transmise catre BEC sesizarile venite din Italia in legatura cu prelungirea programului peste ora 21.00 pentru ca un numar cat mai mare de romani sa poata vota.

"De altfel am si transmis catre BEC sesizarile venite de la sectiile de votare din Italia indeosebi de prelungire a programului peste orele 21:00 in incercarea de a asigura participarea la procesul de vot a unui numar cat mai mare de cetateni romani. Totodata facem apel la cetatenii romani care stau la cozi la sectiile de votare din strainatate sa manifeste un comportament civilizat pe cat posibil, deoarece ne-am confruntat cu un adevarat asalt verbal la toate telefoanele pe care le vedeti de aici din partea acestora, de multe ori limbajul fiind incalificabil si facem apel deci la a adopta o atitudine civilizata pentru ca noi luam toate masurile posibile sa asiguram buna desfasurare a procesului de vot la toate sectiile de votare", a explicat presedintele BESVS.

Vasilateanu a mai spus ca BESVS nu a facut o propunere pana la ce ora sa fie prelungit programul de votare, precizand ca acest lucru ar trebui sa fie la latitudinea BEC.

"Avem 180.000 la ora 16.00, ora Romaniei, care reprezinta cea mai mare prezenta la un astfel de scrutin, mai mare decat prezenta inregistrata la turul doi la prezidentiale. Foarte multi la Chisinau, Roma, Hamburg, Bruxelles si Lille. Afluxul acesta foarte mare de alegatori care s-au prezentat la urne incercam sa facem fata pe cat se poate. Asteptam inca din partea BEC o decizie, pentru ca nu e la latitudinea noastra sa luam decizia de prelungire a programului de vot si vom vedea. Solicitari am primit ina cest sens. Noi le-am directionat catre BEC si vedem ce va decide BEC. Noi nu am facut o propunere cu privire la o anumita ora. In cazul inc are se va incuviinta BEC apreciaza", a conchis presedintele BESVS.

Atat Alianta USR-PLUS, cat si PMP au cerut prelungirea programului de vot pentru ca toti cetatenii din Diaspora sa poata vota.

La mai multe sectii de votare din strainatate, precum cele din Roma, Londra, Dublin, Roma sau Offenbach s-au format cozi, sute de romani asteptand sa-si exercite dreptul la vot. Cozi s-au format si in fata sectiilor de votare din Bruxelles, Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra, Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin si Regensburg, romanii declarandu-se nemultumiti, pe retelele de socializare, ca asteapta ore bune la coada din cauza organizarii slabe a autoritatilor romane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#BEC strainatate prelungire program vot , #alegeri europarlamentare 2019