Dan Barna: Pe listele USR-PLUS avem 300 de ani de studii reale. In sondaje, oamenii ne asociaza cel mai des cu speranta Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 23 Mai 2019, ora 08:52
16225 citiri
Dan Barna: Pe listele USR-PLUS avem 300 de ani de studii reale. In sondaje, oamenii ne asociaza cel mai des cu speranta Interviu
Foto: Facebook/Dan Barna

Votul de duminica este despre ce Romanie vrem mai departe. PSD ne propune un patriotism prostit care inseamna izolare si frica, angoasa, iar in 26 mai este primul pas pentru a iesi din logica de tara fugarita, afirma copresedintele Aliantei 2020 USR-PLUS, Dan Barna.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Dan Barna spune ca a constatat in teritoriu o puternica mobilizare a societatii, care nu mai suporta starea de lucruri actuala si care se va traduce intr-o prezenta semnificativa la vot.

Dan Barna a atras atentia asupra importantei votului la referendum: "Un raspuns masiv pozitiv la referendum delegitimeaza orice initiativa contrara. Mesajul ca hotia este o cale dezirabila ne distruge viitorul".

Dan Barna a explicat si care sunt intentiile Aliantei USR-PLUS in privinta unei eventuale schimbari de majoritate si de guvern dupa alegerile de duminica.

Sunt un alegator obisnuit, mereu dezamagit si care nu vrea decat sa-si gaseasca un job in strainatate. De ce sa ma duc sa votez la europarlamentare? Ca sa trimit niste oameni pe lefuri grase la Bruxelles?

De data asta, votam cu mult mai mult decat niste oameni pe care ii trimitem la Bruxelles. Votul este despre ce Romanie vrem mai departe.

Avem Romania pe care ne-o propune PSD, la margine de Europa, o zona unde se schimba caii la diligenta. PSD ne propune un patriotism prostit care inseamna izolare si frica, angoasa. Fiecare interventie a lui Liviu Dragnea vorbeste despre dusmani care ne ameninta, ne vor raul, ne otravesc.

Votul din 26 mai este primul pas pentru a iesi din logica de tara fugarita, care se face de ras la Bruxelles prin reprezentantii sai.

Spuneti de cei care se duc pe salarii grase la Bruxelles si nu fac nimic. Tocmai, ca din 2007 n-am fost reprezentati. Cand te duci la o masa la care nu vorbesti, evident ca nu contezi in decizie.

Sa va spun o poveste. In cele 6 luni cat am fost secretar de stat in Guvernul Ciolos, am reprezentat Romania in diferite intalniri. Si am fost la una intre reprezentantii tarilor din Est cu Comisia Europeana. Eram cu doua doamne director din Ministerul Fondurilor. Am intervenit de cateva ori in discutie, am exprimat si puncte de vedere mai contondente, o dezbatere normala. La final, cele doua colege erau cu lacrimi in ochi de entuziasm ca a vorbit si reprezentantul Romaniei.

"Dar pana acum cum a fost?", am intrebat. "Veneau secretari de stat care nu ziceau nimic, doar stateau. Punctajele, elementele tehnice pregatite nu erau sustinute. Acum avem sentimentul ca nu am muncit degeaba".

Despre asta e vorba. Exista competente in Romania, dar cand ai patura asta politica de la varf "mutalana" nu trebuie sa ai o surpriza ca nu contezi.

Dar am avut si parlamentari vocali, dna Grapini de exemplu.

Care e efectul interventiilor? Ras. Rusine. Sunt 3-4 din 33 care au facut ceva care a contat. In rest, au fost niste sinecuri unde se duceau fie dinozaurii de care partidul trebuia sa scape, mai vedem asta si acum, fie clientela, soferi, amante si argati. Dl. Basescu si-a trimis fiica la Bruxelles, despre ce vorbim?

Si dvs ce oferiti?

Pe lista Aliantei 2020 USR-PLUS sunt oameni cu studii si diplome reale, obtinute la mari universitati, nu primite prin posta de la cutii postale, sunt oameni cu cariere de 15-20 de ani in mediul privat sau in institutii internationale.

Am facut un calcul: pe lista noastra sunt 300 de ani de studii reale, dintre care 70 la universitati de prestigiu international din Londra, New York, Paris. Romania are nevoie de competenta si onestitate.

In Manifestul pentru Europa al Aliantei USR-PLUS, lansat la Sibiu, detaliem programul nostru: burse Erasmus si la nivelul liceenilor, mai multe fonduri pentru autostrazi si spitale, un MCV pentru toate statele. Vrem ca pozitia Romaniei in contextul european sa fie vizibila, sa conteze, iar beneficiile sa se rasfranga asupra cetatenilor.

Ce rezultat sperati sa obtineti?

Eu anticipez ca Alianta USR-PLUS va avea un rezultat foarte bun. Dorinta mea e ca procentul sa inceapa cu 2.

Veti acoperi toate sectiile de votare?

99,8%, inclusiv din diaspora. Nu am gasit delegatii pentru Coreea de Nord si Coreea de Sud.

Credeti ca fixarea pronuntarii in dosarul Dragnea pentru 27 mai inseamna ca instanta va decide in functie de rezultatul alegerilor?

Cred ca are legatura cu data alegerilor, dar nu cred ca instanta asteapta sa vada rezultatul alegerilor. Eu sunt convins ca decizia va fi aceeasi, indiferent de rezultatul alegerilor.

Mi se pare intelept ca instanta nu a vrut sa pronunte hotararea in aceste zile dinainte alegerilor. Ar fi avut un impact major, greu de masurat in ce directie, asupra rezultatului.

Salut pozitia instantei de a nu vrea sa influenteze in niciun fel lupta electorala. Oamenii voteaza, dupa care justitia isi termina treaba.

Ce efecte politice ar putea sa aiba o eventuala condamnare a lui Liviu Dragnea?

Un cutremur la nivelul PSD, va fi o lupta interna pentru putere, ceea ce se va reflecta si la nivelul Guvernului.

Care se va prabusi sau, dimpotriva, pozitia dnei Dancila se va intari ca ultima reduta in PSD?

Interesant de urmarit ce se va intampla cu dna Dancila, mai ales dupa ce in ultima vreme a dat de cateva ori impresia ca se opune masurilor lui Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea intai a anuntat practic ca isi va anunta candidatura la prezidentiale duminica seara, apoi, realizand probabil ca a creat enervare maxima inclusiv in partid si coalitie, pare sa fi dat inapoi. Credeti ca isi va anunta candidatura la prezidentiale pana la urma?

E greu de anticipat ce poate face un om disperat cum e Liviu Dragnea. Disperarea e dusmanul ratiunii. E probabil ca, in disperare de cauza, duminica seara, sa isi anunte candidatura pentru ca o eventuala condamnare sa fie intampinata cu un discurs despre statul paralel si o noua linie de victimizare.

Ar fi o incercare de intimidare a judecatorilor?

Este fara indoiala o asemenea incercare, dar nu cred ca va intimida instanta. E pentru discursul public, pentru ca o eventuala condamnare sa fie transformata intr-o acuzatie de sabotare a unui candidat la prezidentiale.

Ati fost acuzati ca vreti sa faceti scandal in ziua votului. Un SMS agramat atribuit USR Iasi indeamna la acuzarea de fraude....

...fotografia cu acel pretins mesaj a fost folosita si la referendumul pentru familia traditionala. Sunt disperati si in criza de idei. Textul e facut in asa fel incat sa te asiguri ca nu e de la USR.

Dincolo de asta, la ce fel de atmosfera va asteptati duminica?

Eu ma astept sa fie alegeri linistite. Se va folosi sistemul cu scanarea cartii de identitate introdus in 2016 de candidatul nostru, Dragos Tudorache.

La ce prezenta la vot va asteptati?

Am mers zilele trecute prin Focsani si Buzau si am avut impresia ca sunt la Sibiu. 7 din 10 oameni spuneau ca vor veni la vot, pentru ca s-au saturat. Este o stare de exasperare, s-a trecut peste orice linie rosie.

Eram prada tiparului clasic cu Moldova rosie etc, nu mai e asa. 76% dintre romani considera ca Romania a luat-o intr-o directie gresita, un sentiment care a ajuns in toate paturile societatii.

Probabil prezenta va fi in jur de 40%, semnificativ peste prezenta de la precedentele europarlamentare. Sondajele noastre arata o mobilizare a societatii din sentimentul ca, dupa trei ani de abuzuri si proteste, e momentul in care nemultumirea poate fi exprimata acolo unde conteaza cel mai mult, adica la vot.

Dar la referendum la ce prezenta va asteptati?

Comparabila, nu ma indoiesc ca va fi validat.

De ce as veni la vot la referendum? Ce schimba daca votez DA?

Trebuie votat DA la amandoua intrebarile. Efectul e mai complex. Un raspuns masiv pozitiv delegitimeaza orice initiativa contrara. PSD nu va mai putea spune "asa vor romanii", pentru ca romanii vor fi votat ca nu mai vor favorizarea actelor de coruptie. Acest vot este consecvent cu mesajul transmis din strada 3 ani de zile.

Care ar fi efectele invalidarii referendumului?

Un semnal foarte prost pentru ce inseamna UE, ce inseamna o Romania unde ar fi in regula sa furi. O confirmare a mesajului ucigator pentru tinerii din Romania: e OK sa furi, sa fii condamnat si sa conduci tara. Este mesajul cu care Liviu Dragnea alunga tinerii din tara.

Mesajul ca hotia este o cale dezirabila ne distruge viitorul, fie ca oamenii fug de el in alte tari, fie ca il accepta.

Am fost in disapora, am discutat cu foarte multi romani, si cei mai multi dintre ei mi-au spus ca nu au plecat din cauza salariului mic, ci pentru ca nu mai aveau incredere in Romania.

Ati spus ca asteptati un semnal de schimbare de la electorat si un scor cu 2 in fata. Sa zicem ca le obtineti. Ce urmeaza?

Vom putea merge mai departe in a continua programul de guvernare pe care Alianta il va arata Romaniei pentru alegerile din 2020, daca nu chiar mai repede, dupa cum cred eu. Pana la alegeri, la termen sau anticipate, vom putea creste aceasta alternativa.

Sunt adesea intrebat de ce am facut alianta. E pentru prima data cand exista in Romania o patura politica noua cu adevarat. Pana acum, aveam revopsiri de firma la poarta vechilor partide din anii '90. Au plecat doi baieti dintr-o parte ca s-au certat cu cineva de acolo, au schimbat o eticheta, au schimbat doua geci si iata alternativa.

In Romania parca e sindromul votului pentru raul mai mic. Pentru prima data, compenenta activa a societatii a inteles ca trebuie sa se implice in politica.

Dar, concret, dupa alegeri, ce faceti? Incercati sa daramati Guvernul sau stam cu el pana in 2020?

Categoric vom incerca, motiunea va veni in mod firesc.

Si daca trece?

Vor incepe dezbaterile. Alternativele sunt: ori anticipate si dupa ele vom ajunge sa guvernam, dar sunt putin probabile fara o reforma constitutionala pe care noi o vom initia cand vom ajunge la putere, ori perspectiva unui guvern non-PSD.

Si daca se va crea scenariul ca toate celelalte partidele non-PSD ar forma o majoritate, USR poate sustine un astfel de guvern fara sa faca parte din el, cu cateva conditii clare: fara penali in functii publice sa devina articol de Constitutie, revenirea la alegerea primarilor in doua tururi, repararea Legilor Justitiei, corectarea OUG 114.

Deci il veti sustine fara sa faceti parte din el?

Probabil nu, dar suntem responsabili si il sustinem conditionat.

De ce nu vreti sa participati intr-o zona cheie, de exemplu, revedicand Ministerul Justitiei pe care sa-l securizati intr-o alianta larga non PSD?

Pentru ca, din punctul meu de vedere, actualul Parlament nu are cum sa ajute Romania decat ca o punte spre alegeri. Alaturi de Ponta, Tariceanu, UDMR, care au sustinut ani de zile sa ajungem in situatia actuala ...

...cu atat mai mult, in aceasta combinatie, nu ar fi imperios necesara securizarea Ministerului Jutitiei? De ce sa nu puneti acolo un gardian?

Dar Parlamentul e acelasi. Nu mai are legitimitate morala sa legifereze. Si tot ce poate face ministrul intr-un guvern puzzle va ajunge la votul Parlamentului.

Nu chiar. Ministrul Justitiei a devenit o putere in sine, va face propunerile pentru sefia DNA si PG, cu veto la a doua propunere, si toate actele Guvernului, nu numai in domeniul Justitiei, ci absolut in toate domeniile, trec prin avizarea Ministerului Justitiei, care le poate bloca.

Sa prespunem ca vom avea Ministerul Justitiei, ca vom avea initiative de igienizare a societatii si ele vor ajunge la votul Parlamentului.

Eu ma refer acum la o solutie de avarie, la impiedicarea continuarii dezastrelor intr-o combinatie, cum spuneati, problematica.

Un efect al votului de la 26 mai va fi confirmarea pierderii legitimitatii pentru aceste masuri pe Justitie. 26 mai inseamna ajutorul real pe care cetatenii il pot da alternativei de normalitate pentru Romania.

Repet, in mana ministrului vor fi niste numiri cheie pe relatia directa cu presedintele: ministrul propune, presedintele semneaza, chiar obligatoriu la a doua propunere. Propunerea aceasta este strict in mana ministrului, n-are treaba cu majoritatea parlamentara.

Dar exact pe aceeasi logica sustinerea unui guvern in Parlament de catre USR inseamna toate aceste lucruri, repararea Legilor Justitiei, oameni competenti in pozitii cheie. In conditiile noastre pentru sustinerea Guvernului vom avea aceste elemente.

Nu credeti ca electoratul dvs ar dori sa va vada implicati?

Electoratul nostru cred ca isi doreste sa fim responsabili si consecventi. Daca am intra intr-o mare alianta cu cei care pana acum si-au batut joc de Romania, vom fi tratati la fel: ati inhatat primul ciolan la care ati ajuns.

Responsabilitate inseamna sa lupti pentru principii. USR a fost singurul partid care a luptat constant si consecvent cu PSD in acesti ani. Nu putem renunta la aceasta consecventa, nu ne putem pupa cu cei care si-au batut joc.

Nu vorbesc despre pupat. Vorbesc despre securizarea unei pozitii cheie de care depind si numirile la sefia parchetelor, si avizarea tuturor actelor normative initiate de Guvern.

Nu securizezi o casa daca inviti o parte dintre hoti sa pazeasca impreuna cu tine.

Si atunci o lasi toata pe mana hotilor? Nu incerci sa aperi macar seiful?

Am spus: conditionam sustinerea in Parlament, Guvernul nu poate functiona fara majoritate, iar majoritatea nu se poate face fara USR. Sustinem plecarea acestui guvern care scufunda Romania, sustinem formarea unui guvern non PSD in conditii clare.

Va rezista Alianta USR PLUS si dupa aceste alegeri?

Ea se numeste Alianta 2020, nu Alianta 2019. Obiectivul este alternativa reala pentru guvernarea Romaniei. Este un parteneriat care se va dovedi de succes.

La fuziune v-ati gandit?

Care vor fi modalitatile concrete de a continua vom decide dupa europarlamentare.

Pentru prezidentiale cand decideti strategia?

Tot atunci. Asa am si convenit, ca dupa ce trecem de acest prim pas, ne asezam la masa si facem strategia pentru urmatorul an si jumatate. Suntem constienti de responsabilitatea pe care o avem. Termenul cel mai frecvent asociat in sondaje cu Alianta USR-PLUS este speranta. E o responsabilitate mare.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Dan Barna europarlamentare 2019, #referendum justitie 2019, #Barna alianta USR PLUS , #alegeri europarlamentare 2019