Daniel Buda, candidat PNL la europarlamentare: In 26 mai dam un vot pentru a ramane si a ne dezvolta in Europa Interviu

Miercuri, 22 Mai 2019, ora 19:10
8405 citiri
Daniel Buda, candidat PNL la europarlamentare: In 26 mai dam un vot pentru a ramane si a ne dezvolta in Europa Interviu
Foto: Facebook/Daniel Buda

"In 26 mai nu vor fi doar alegerile europarlamentare, ci acordam un vot pentru schimbarea directiei gresite in care guvernarea PSD-ALDE indreapta Romania (...), un vot pentru a ramane si a ne dezvolta in Europa", spune Daniel Buda, candidat PNL la alegerile de duminica.

In varsta de 49 de ani, Daniel Buda a fost deputat in Parlamentul Romaniei, iar din 2014 activeaza in Parlamentul European, fiind membru in Comisia pentru Agricultura. A absolvit doua facultati (Zootehnie si Drept), iar in 2006 a obtinut titlul de doctor in filosofie al Universitatii Babes-Bolyai cu teza "Raporturile Parlamentului cu principalele institutii ale statului".

"Romanii trebuie sa deschida ochii si sa vada care sunt partidele si europarlamentarii care le pot reprezenta interesele in Parlamentul European", spune Daniel Buda in interviul acordat Ziare.com.

Iata cateva dintre declaratii:

* Initiativele privind dublarea subventiilor la tomate sau reducerea TVA la produsele bio sunt doar povesti de adormit copiii.

* As remarca dublul limbaj al Guvernului PSD-ALDE: una spun acasa si altceva fac in Europa.

* Guvernul PSD-ALDE a intors Romania de la parcursul sau european si a anulat toate progresele de consolidare a independentei Justitiei.

* Emiterea excesiva a ordonantelor de urgenta de catre Guvern reprezinta o incalcare a principiului separatiei puterilor in stat.

* Decizia premierului Dancila de a muta ambasada Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim a fost una care a starnit rumoare la Bruxelles.

* Laura Codruta Kovesi are in continuare sustinerea Parlamentului European pentru a ocupa functia de procuror general al Parchetului European si sunt convins ca acest lucru se va intampla in viitorul apropiat.

* La referendum, poporul roman trebuie sa decida in mod clar si fara echivoc daca tolereaza coruptia si coruptii.

* Nu cred ca va mai exista Brexit-ul.

* Lansez un apel catre toti romanii sa ofere un vot util pentru Romania la alegerile europene din 26 mai.

Spuneti-ne mai intai de ce candidati pentru un nou mandat de europarlamentar? Care au fost principalele dvs realizari in primul mandat si ce proiecte va propuneti pentru urmatorul?

Prin votul si increderea acordata de cetateni la alegerile europarlamentare din anul 2014, timp de 5 ani, am avut sansa sa reprezint Romania in cel mai important for democratic, si anume in Parlamentul European. In aceasta perioada, in calitate de europarlamentar, membru al comisiilor de Agricultura si Dezvoltare Rurala, Afaceri Juridice si Dezvoltare Regionala, am participat la tot ceea ce presupune activitatea Parlamentului European si a comisiilor, formuland amendamente cu un impact major asupra vietii de zi cu zi a cetateanului european, in general, si a cetateanului roman, in special.

Unul dintre principalele obiective asumate a fost apararea si consolidarea drepturilor si intereselor romanilor, ca cetateni europeni, si ale Romaniei, ca stat membru al Uniunii Europene.

In calitate de europarlamentar PNL, in cadrul Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, am reusit sa pun in practica o serie de obiective importante pentru fermierii romani, cum ar fi majorarea subventiilor la hectar, dar si simplificarea procedurilor de absorbtie a fondurilor europene. Astfel, dupa 2020, fermierii romani vor beneficia de plati directe mai mari comparativ cu perioada actuala, si asta in timp ce in alte state sumele alocate catre sectorul agricol au scazut considerabil ca urmare a Brexit-ului.

De asemenea, un lucru extrem de important este faptul ca am reusit introducerea unui concept nou in Politica Agricola Comuna si anume "Noul fermier". Astfel, potrivit amendamentului formulat de mine, persoanele care au peste 40 de ani si care doresc sa isi dezvolte o afacere pentru prima data in agricultura pot primi o prima de instalare de pana la 100.000 de euro. Inclusiv cetatenii romani stabiliti in strainatate vor avea posibilitatea de a se intoarce acasa si de a-si porni o afacere in acest domeniu.

Totodata, tinerii fermieri (pana la 40 de ani) care au fost definiti pentru prima data ca "sefi ai exploatatiei" vor putea primi un sprijin complementar pentru o perioada de 7 ani, in loc de 5 ani cat era prevazut inainte, si de un cuantum majorat de la 70.000 de euro la 100.000 de euro.

De asemenea, am simplificat procedurile de absorbtie a fondurilor europene, prin limitarea posibilitatii statelor membre de a veni cu noi conditionalitati peste regulamentele europene.

In ceea ce priveste activitatea din Comisia de Dezvoltare Regionala, principala preocupare a fost legata de cresterea finantarilor in cadrul politicii de coeziune, cu alte cuvinte, a banilor cu care poate avea loc modernizarea Romaniei. Subliniez faptul ca fondurile alocate acestei politici sunt mai mari cu aproximativ 2 miliarde de euro.

Nu mai putin relevant este raportul propus de mine si adoptat in plenul Parlamentului European privind "Cresterea implicarii partenerilor si a vizibilitatii in activitatea fondurilor structurale si de investitii europene". Astfel, am evidentiat importanta crearii unor instrumente puternice si eficiente in vederea sporirii vizibilitatii impactului fondurilor europene, efectul fiind consolidarea increderii cetatenilor europeni, implicit increderea romanilor in Uniunea Europeana.

Totodata, sporirea vizibilitatii proiectelor europene devine esentiala pentru a creste interesul cetatenilor fata de apartenenta la proiectul european care contribuie neindoielnic la bunastarea cetatenilor europeni de pretutindeni.

De altfel, politicile Uniunii Europene au efect direct asupra tuturor domeniilor din viata noastra de zi cu zi.

Am decis sa candidez pentru un nou mandat de membru al Parlamentului European, dorind astfel sa continui ceea ce mi-am asumat inca de la inceput: sa reprezint cu demnitate drepturile si interesele romanilor in Europa!

Romania trebuie sa fie reprezentata in Parlamentul European de politicieni care au confirmat de-a lungul timpului ca vor si pot sa reprezinte in mod responsabil interesele romanilor, care sa uzeze de toate mecanismele legale si institutionale, astfel incat sa fim tratati in mod egal in raport cu orice stat european. Meritam acest lucru!

Romania trebuie sa demonstreze ca este competitiva si ca are capacitatea de a face fata provocarilor impuse de statutul de membru al Uniunii Europene, iar acest lucru se poate realiza doar printr-o reprezentare profesionista si coerenta in forurile europene.

Printre obiectivele pe care le voi avea in urmatorul mandat, in sectorul agricol, se numara: cresterea nivelului subventiei la hectar in Romania, astfel incat sa ajunga la nivelul mediu din Uniunea Europeana, continuarea procesului de simplificare a procedurilor pentru accesarea fondurilor europene si debirocratizarea sistemului, accelerarea procesului de cadastrare pentru a evita pierderea fondurilor europene pentru exercitiul financiar 2021-2027, cresterea gradului de asociere in agricultura, astfel incat fermierii sa poata sa isi dezvolte capacitatile de productie.

Una dintre directiile ferme in noul mandat de europarlamentar va fi dezvoltarea sectorului agricol pe componenta de procesare a productiilor obtinute in agricultura si sectorul zootehnic.

De asemenea, repopularea spatiului rural romanesc trebuie sa devina o realitate. In acest sens, avem in vedere crearea unor mecanisme care sa sprijine instalarea tinerilor fermieri in spatiul rural prin derularea de programe specifice, cum ar fi:

* Programul prima ferma - program adresat tinerilor prin subventionarea dobanzii aferente creditului necesar achizitionarii de teren pentru infiintarea si dezvoltarea fermei.

* Programul prima sera - program finantat din fonduri europene si adresat fermierilor in vederea construirii de sere.

* Program de tip Rabla pentru utilajele agricole si destinat fermierilor care doresc sa iti reinnoiasca parcul de utilaje agricole.

Nu in ultimul rand, impreuna cu echipa de europarlamentari ai Partidului National Liberal, vom sustine infiintarea unui mecanism care sa monitorizeze situatia statului de drept si respectarea drepturilor fundamentale in toate statele Uniunii Europene.

In acelasi timp, vom actiona ferm pentru ca Romania sa intre in Spatiul Schengen si vom reusi sa indeplinim acest obiectiv la scurt timp dupa preluarea guvernarii de catre PNL. De asemenea, vom actiona pentru aderarea Romaniei la zona euro.

Ce parere aveti despre masurile anuntate in acest domeniu de Liviu Dragnea, cum ar fi dublarea subventiilor la tomate, reducerea TVA la produsele bio sau legea dublului standard? Sunt initiative viabile sau doar populiste?

Datorita eforturilor europarlamentarilor din Grupul PPE, consumatorii europeni vor fi mai bine protejati multumita pachetului care va pune capat standardelor duble de calitate. Parlamentul European si Consiliul au ajuns la inceputul acestui an la un acord privind consolidarea normelor in materie de protectie a consumatorilor si aplicarea mai eficienta a acestora, impunand norme clare in privinta dublului standard de calitate a produselor in UE.

Sunt si mici scapari ale acestor reglementari la nivel european, generate tocmai de guvernarea PSD-ALDE. Mai exact, atunci cand au avut de gestionat acest dosar in cadrul presedintiei rotative la Consiliu, PSD a permis ca, in anumite situatii, sa exista produse cu un continut diferit. As remarca astfel dublul limbaj al Guvernului PSD-ALDE: una spun acasa si altceva fac in Europa.

In ceea ce priveste initiativele privind dublarea subventiilor la tomate sau reducerea TVA la produsele bio, acestea sunt doar povesti de adormit copiii. Romania importa la greu rosii, iar in momentele de varf ale productiei, legumele si fructele se arunca, deoarece nu avem prea multe posibilitati de procesare si de valorificare care sa inchida acest lant in sectorul agricol.

Altfel spus, degeaba stimulezi productia daca se pierd din vedere problemele stringente ale fermierilor: lipsa unitatilor de procesare, lipsa pietelor de desfacere, lipsa fortei de munca din agricultura, birocratia excesiva in accesarea fondurilor guvernamentale si europene, si nu numai.

Sunteti si membru supleant in Delegatia pentru relatia cu Israelul. Cum comentati dvs scandalul declansat de Guvernul Dancila privind mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim? Care au fost reactiile la Bruxelles dupa declaratiile facute de oficialii de la Bucuresti si care ar putea fi consecintele pentru Romania?

Orice derapaj - inclusiv in materie de politica externa - are ecouri serioase la Bruxelles. Acolo lucrurile sunt asezate in asa fel incat interesele UE sa nu fie afectate de nicio decizie a vreunui stat membru din UE.

Decizia premierului Dancila de a muta ambasada Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim a fost una care a starnit rumoare la Bruxelles.

In primul rand, o astfel de decizie era de apanajul altor resorturi institutionale, cel putin asa scrie "la Constitutie". Titular al deciziilor de politica externa a Romaniei, dar si reprezentant al tarii pe plan extern, presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, este cel care, potrivit Constitutiei, ia decizia finala intr-o asemenea situatie.

In mod cert, imaginea Romaniei a fost puternic afectata din cauza gafei diplomatice a premierului Dancila si a aratat, inca o data, amatorismul cu care actualul Guvern intelege sa reprezinte interesele Romaniei.

Comisia Europeana a avertizat Romania ca e la un pas de activarea articolului 7 si ca nu intra in Schengen daca se vor aplica modificarile la Codurile Penale. In plus, nu am scapat de MCV, dimpotriva, s-a lungit lista cu observatii si recomandari. Cum s-a ajuns aici si ce ar fi de facut ca avertismentele primite sa nu se concretizeze in sanctiuni?

Guvernul PSD-ALDE a intors Romania de la parcursul sau european si a anulat toate progresele de consolidare a independentei justitiei. Intr-adevar, guvernul PSD-ALDE expune Romania riscului activarii Articolului 7 din Tratatul UE.

Prin adoptarea ordonantei de urgenta pentru modificarea legilor justitiei, Guvernul PSD-ALDE a subordonat justitia fata de factorul politic. Acesti guvernanti au ciuruit statul de drept, modificarile adoptate s-au realizat fara asigurarea transparentei decizionale si fara a exista avizul Consiliului Superior al Magistraturii, garantul constitutional al independentei justitiei, fara a tine seama de punctul de vedere exprimat de peste 90% din adunarile generale ale instantelor judecatoresti si ale parchetelor de pe langa acestea si ignorand total avizele emise de Comisia de la Venetia, rapoartele GRECO si ale Comisiei Europene.

Independenta sistemului judiciar romanesc, capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia si predictibilitatea legislativa trebuie sa devina realitati indestructibile si sa reprezinte piatra de temelie a unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene. Doar prin implementarea recomandarilor Comisiei de la Venetia si ale Comisiei Europene, Romania poate evita activarea acestei "arme nucleare institutionale".

Din pacate, guvernarea PSD-ALDE a demonstrat ca nu este procupata de apararea intereselor romanilor, ci doar de cea a unui grup infractional organizat, condus de Liviu Dragnea.

Ati fost presedinte al Comisiei juridice din Camera Deputatilor si presedinte al Comisiei Comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru revizuirea Constitutiei. Spuneti-ne ce efecte va produce referendumul convocat de presedintele Iohannis tot pentru data de 26 mai, daca romanii se vor prezenta la vot si referendumul va fi valabil si validat.

Acest referendum a fost initiat de catre presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, ca urmare a preocuparii intense atat a domniei sale, cat si a societatii civile fata de necesitatea combaterii fenomenului coruptiei, asigurarea integritatii in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, precum si de nevoia unui cadru legislativ coerent si stabil. In articolul 2 alineatul 1 din Constitutie se prevede in mod clar ca suveranitatea unui popor se manifesta prin referendum.

Iata deci, poporul roman trebuie sa decida in mod clar si fara echivoc daca tolereaza coruptia si coruptii, daca ei trebuie sa fie amnistiati, gratiati si cu averile neatinse, sau doresc o Romanie curata fara coruptie, iar cei care savarsesc fapte penale sa fie trasi la raspundere.

Romania nu poate avea un parcurs european decat cu un sistem de drept care sa garanteze independenta judecatorilor si a procurorilor. In acelasi timp, abuzurile de orice fel trebuie sa fie sanctionate indiferent de domeniul in care apar. Sunt convins ca cetatenii se vor prezenta la vot in 26 mai si ca acest referendum va fi validat prin cel mai important instrument democratic avut la indemana de romani, si anume votul lor, care nu poate fi ignorat de clasa politica.

Ati obtinut in 2006 titlul de doctor in Filosofie al Universitatii Babes-Bolyai cu teza "Raporturile parlamentului cu principalele institutii ale statului". Ce credeti dvs despre modul in care este folosit de guvernele Romaniei instrumentul constitutional numit "ordonanta de urgenta" si despre blocarea, prin vot in Parlament, a anchetelor deschise de procurorii anticoruptie, cel mai recent exemplu fiind cel al lui Calin Popescu Tariceanu?

Emiterea excesiva a ordonantelor de urgenta de catre Guvern reprezinta o incalcare a principiului separatiei puterilor in stat. Atributia constitutionala a Guvernului de a emite ordonante de urgenta ar trebui sa fie exercitata doar in conformitate cu prevederile legale, si anume, in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata.

Blocarea, prin vot in Parlament, a anchetelor deschise de procurorii anticoruptie, nu permite ca dosarul sa mai avanseze. Din pacate, in felul acesta, Parlamentul poate sa eludeze actul de justitie si sa genereze imposibilitatea tragerii la raspundere penala a unor persoane care au comis fapte de coruptie. Cu siguranta aici avem de-a face cu o interferenta a puterii politice in domeniul puterii judecatoresti.

Credeti ca Laura Codruta Kovesi va fi viitorul procuror sef al Parchetului European? De cine depinde? Ce parere aveti despre faptul ca Romania inca nu a incheiat procedurile de desemnare a procurorilor europeni desi termenul a fost depasit?

Partidul National Liberal a fost singurul partid din Romania care a sprijinit candidatura doamnei Kovesi. Am asistat la o incercare disperata a Guvernului PSD, dar mai ales a unor europarlamentari PSD de a sabota candidatura doamnei Laura Codruta Kovesi pentru sefia Parchetului European, inclusiv la numararea voturilor din comisia unde a avut loc audierea doamnei Kovesi. Devine greu de explicat cum in calitate de cetateni romani si reprezentanti ai cetatenilor romani la Bruxelles, parlamentarii PSD au votat impotriva unui roman care poate ocupa o inalta functie la nivel european.

Aceasta functie este o sansa imensa pentru Romania de a se impune intr-o institutie atat de importanta precum Parchetul European. Este o recunoastere a meritelor si a valorilor pe care le are doamna Kovesi in acest fenomen complex de combatere a coruptiei si, totodata, este o chestiune de consolidare a statutului Romaniei ca stat membru ce isi merita pozitia in Uniunea Europeana. Si ca sa va raspund la intrebare, Laura Codruta Kovesi are in continuare sustinerea Parlamentului European pentru a ocupa functia de procuror general al Parchetului European si sunt convins ca acest lucru se va intampla in viitorul apropiat.

Legat de procedurile de desemnare a procurorilor europeni, pot sa va spun doar ca nu este nimic altceva decat expresia incompetentei si a incapacitatii Guvernului PSD-ALDE de a respecta si indeplini obligatiile ce deriva din regulamentele si directivele europene. De altfel, de cand se afla la guvernare, alianta PSD-ALDE nu a facut altceva decat sa urmareasca interesele unui grup restrans din fruntea partidului si sa ignore problemele romanilor si ale Romaniei.

Cum vedeti viitorul Uniunii Europene dupa Brexit?

Cu siguranta, nici UE si nici Marea Britanie nu ar avea de castigat de pe urma acestui "divort". Dar, dati-mi voie sa va spun ca, personal, nu cred ca va mai exista Brexit-ul. Am fost vara trecuta in Marea Britanie. Cetatenii de rand, din clasa de mijloc, erau si sunt disperati. Ei nu concep o viata in afara Uniunii Europene.

Dar dincolo de asta, UE a sustinut intotdeauna o retragere ordonata a Regatului Unit din Uniune. Mai mult, au fost adoptate masuri de atenuare a impactului unei retrageri fara acord a Marii Britanii. Solutiile pe termen lung depind de discutiile viitoare dintre UE si Marea Britanie.

Un lucru este cat se poate de clar: drepturile si libertatile cetatenilor romani si ale celor din statele membre vor fi protejate. UE 27 va apara o singura Europa, de la Est la Vest si de la Nord la Sud, o Europa unita, solidara, puternica si mai aproape de cetatenii europeni.

La final, va rugam sa le adresati o invitatie la vot, argumentata, romanilor care inca nu s-au decis daca merg sau nu la urne pe 26 mai. De ce este important sa participe la acest scrutin si la referendum?

In 26 mai nu vor fi doar alegerile europarlamentare, ci acordam un vot pentru schimbarea directiei gresite in care guvernarea PSD-ALDE indreapta Romania, dam un vot despre cum vrem sa fie condusa Romania, dam un vot despre cum vrem sa fie Romania in Europa, dam un vot impotriva guvernarii toxice a PSD, un vot pentru a ramane si a ne dezvolta in Europa. Victoria PNL inseamna sfarsitul PSD!

Pe 26 mai, spunem DA unei Romanii care vrea dezvoltare si prosperitate, impotriva unei guvernari nocive si haotice a PSD!

Pe 26 mai, spunem DA pentru o Justitie corecta la Referendumul convocat de presedintele Klaus Iohannis, impotriva infractorilor care fac legi pentru a scapa nepedepsiti!

Pe 26 mai, spunem DA la referendum pentru interzicerea amnistiei si gratierii faptelor de coruptie si spunem DA pentru interzicerea OUG care modifica legislatia penala!

Lansez un apel catre toti romanii sa ofere un vot util pentru Romania la alegerile europene din 26 mai. Romanii trebuie sa deschida ochii si sa vada care sunt partidele si europarlamentarii care le pot reprezenta interesele in Parlamentul European. Iar sub acest aspect, Partidul National Liberal este singurul partid care le poate reprezenta interesele la nivel European.

PNL este partidul care face parte din cea mai mare familie politica la nivel european, care poate sa aiba cea mai mare influenta in ceea ce inseamna politicile la nivel European, in timp ce PSD si ALDE sunt ignorati si marginalizati de propriile familii politice din Europa. Cu alte cuvinte, nu conteaza in nicio ecuatie politica, iar influenta lor la nivel european este zero. De aceea romanii trebuie sa dea un vot util, trebuie sa dea un vot Partidului National Liberal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Daniel Buda candidat PNL europarlamentare, #candidati PNL alegeri 26 mai , #alegeri europarlamentare 2019