Evenimentele politice ale anului 2019 in Romania si in lume

Marti, 01 Ianuarie 2019, ora 17:55
34898 citiri
Evenimentele politice ale anului 2019 in Romania si in lume
Foto: Administratia Prezidentiala

Anul politic 2018 a fost unul exact asa cum il anticipam - cu Justitia camp de lupta, cu un referendum, cu Dacian Ciolos revenind in politica si cu lupte interne in PSD.

Batalia din Justitie pare ca va avea punctul culminant in 2019, in care miza se muta pe amnistie si gratiere. Insa, daca in 2018 luptele politice au fost eclipsate de evenimentele din Justitie sau de proteste si de violentele jandarmilor, in 2019, confruntarile politice sunt unele deosebit de importante.

Pe plan extern, cel mai important eveniment pentru Romania va fi reprezentat de alegerile europarlamentare din luna mai, si sa nu uitam nici ca tara noastra detine presedintia UE in primele sase luni ale anului.

Sa vedem, totusi, la ce sa ne asteptam in 2019.

Alegerile europarlamentare (26 mai)

Primul mare test dupa doi ani si jumatate pentru partidele din Romania arata un tablou politic cu mult schimbat fata de alegerile parlamentare. Un sondaj IMAS de la sfarsitul lunii decembrie arata ca PNL a depasit PSD, ambele cu putin peste 25 la suta, USR are 11,5 si ALDE sub 10 la suta.

Dinspre PNL, stim ca am putea asista la o revenire a lui Crin Antonescu tocmai pe listele pentru aceste alegeri, dar si a lui Vasile Blaga, iar primarul Aradului, Gheorghe Falca, ar urma sa se afle si el pe un loc eligibil.

USR si-a desemnat deja, prin vot, candidatii, iar formatiunea ar putea avea o candidatura comuna cu PLUS-ul lui Dacian Ciolos.

In ce priveste PSD - ALDE, Calin Popescu Tariceanu a spus ca nu stie deocamdata daca va fi o lista comuna cu PSD, si nici lista ALDE nu e finalizata, doar doua nume fiind sigure de candidatura. De partea cealalta, social-democratii par ca inca sunt dezorganizati in ce priveste aceste alegeri sau ca, cel putin, nu le acorda deocamdata atentie.

Alegerile prezidentiale (luna noiembrie)

Cursa pentru Cotroceni ar putea sa fie una in trei, intre Klaus Iohannis, un reprezentant al PLUS + USR, pana acum vehiculandu-se varianta Dacian Ciolos si, cel mai probabil, unul dintre Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

Klaus Iohannis a anuntat de mai bine de jumatate de an ca va candida pentru al doilea mandat. Ceea ce si era de asteptat pentru seful statului, care ar urma sa fie sustinut de PNL.

Apoi, in luna octombrie, Dacian Ciolos a spus la randul sau ca este gata sa intre in cursa pentru Cotroceni. Ramane de vazut daca o eventuala candidatura a sa ar putea fi sustinuta de USR, dupa ce formatiunea condusa de Dan Barna anunta, in vara, ca va avea un prezidentiabil propriu. Recent, Iohannis a spus ca o candidatura a lui Ciolos nu ii va crea probleme in drumul spre un al doilea mandat.

In ce priveste PSD, Liviu Dragnea sublinia, la inceputul lunii septembrie, ca nu va candida la prezidentiale. Doua luni mai tarziu, Gabriela Firea a declarat ca, de fapt, Dragnea si-a dorit mereu sa candideze la presedintia Romaniei. Apoi, pe 27 decembrie, seful PSD spunea ca nu respinge ideea unei candidaturi, dar nici pe a lui Tariceanu sustinut de PSD.

Calin Popescu Tariceanu fusese evocat ca posibil candidat al PSD inca de la inceputul lunii septembrie, de Niculae Badalau, iar Firea a spus la randul sau ca "Tariceanu ar fi cu adevarat un presedinte al tuturor romanilor". Fostul premier insusi a precizat ca va decide de-abia dupa europarlamentare daca va candida pentru Cotroceni. Nu in ultimul rand, pe 18 decembrie a aparut o inregistrare cu fostul presedinte Ion Iliescu care a anuntat ca PSD ar trebui sa-l sustina pe Tariceanu la prezidentiale.

Cum se va organiza Opozitia

PNL

Imediat dupa rezultatele referendumului pentru redefinirea familiei, presedintele liberal Ludovic Orban a fost criticat de mai multi colegi din PNL, Cezar Preda cerandu-i sa se schimbe, iar Catalin Predoiu spunand ca palmaresul sau pentru PNL este zero. Incoltit, Orban a declarat ca aceste iesiri avantajeaza PSD.

Apoi, liderul PNL a avut un schimb de replici si cu Dacian Ciolos, precizand ca nu vorbeste cu acesta, iar presedintele UDMR Kelemen Hunor a explicat decizia de a nu sustine motiunea de cenzura contra Guvernului Dancila prin faptul ca Opozitia nu vrea, nu poate sau nu este pregatita sa guverneze.

Doua lucruri sunt sigure, dupa aceste discutii: pozitia lui Ludovic Orban ar putea fi contestata in 2019, iar partidul este singur impotriva tuturor celorlalti actori de pe scena politica, astfel ca se anunta inca un an dificil pentru liberali, care pot sa spere la slabirea PSD.

PLUS si USR

Cele doua formatiuni par foarte apropiate si pe aceeasi lungime de unda. Pe langa discutia despre o candidatura comuna la europarlamentare, liderul USR Dan Barna a precizat recent ca formatiunea lui Ciolos este "un mare castig pentru democratia romaneasca". Ramane de vazut in ce masura cele doua partide vor colabora in 2019.

Victor Ponta

Liderul Pro Romania nu s-a anuntat prea activ pe scena politica in 2019. Fostul premier a precizat ca mai degraba in 2024 ar candida la presedintie, iar in ce priveste europarlamentarele, a spus ca va deschide lista, dar ca va renunta la loc, daca va fi ales. In schimb, Ponta este foarte activ in a critica conducerea PSD si a publica mesaje peste mesaje pe Facebook, dar si in a raporta racolari de parlamentari PSD.

Evenimentele politice ale anului 2019 in lume

Pe plan european, cel mai important eveniment este reprezentat, asadar, de alegerile europarlamentare, unde numarul de alesi va fi redus de la 751 la 705, ca urmare a iesirii Marii Britanii din UE. Romania va avea 33 de eurodeputati, a saptea tara in ordinea reprezentarii. De asemenea, vor fi alegeri locale in Regatul Unit si in Spania, federale in Belgia si Suedia, prezidentiale si parlamentare in Ucraina, prezidentiale in Croatia si Lituania si parlamentare in Grecia, Polonia si Portugalia.

La nivel mondial, alegerile generale din India sunt considerate cele mai importante din istoria sa, scrie Al Jazeera. Vor mai fi alegeri legislative in Israel, prezidentiale in Nigeria si generale in Argentina. Nu in ultimul rand, pe 5 noiembrie vor fi alegeri pentru postul de guvernator in statele americane Mississippi, Louisiana si Kentucky.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri prezidentiale 2019, #alegeri europarlamentare 2019, #evenimente politice Romania 2019, #evenimente politice 2019, #alegeri 2019, #Iohannis Ciolos alegeri 2019 , #alegeri europarlamentare 2019
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
Ceausescu reales,la an n-spelea Congres ! arata-ti ba demnitatea
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Pe scurt, anul 2018 a fost anul in care psd v-a tras in piept :)))