Imagineaza-ti ca au loc alegeri si nimeni nu se prezinta la vot!

Marti, 07 Mai 2019, ora 08:36
4914 citiri
Imagineaza-ti ca au loc alegeri si nimeni nu se prezinta la vot!
Foto: Arhiva Ziare.com

Candidatii sunt necunoscuti, subiectele - de interes national: campania pentru europarlamentare nu e deloc usoara. Au populistii de dreapta mai multe sanse? Unde sunt pro-europenii?

"Imagineaza-ti ca au loc alegeri europarlamentare si nimeni nu se prezinta la vot!" Aceasta fraza, usor modificata, a poetului si istoricului american Carl Sandburg se potriveste si de aceasta data. ("Sometime they'll give a war and nobody will come" - n. red.).

Alegerile pentru Parlamentul European nu au mare trecere la public. Doar 43 la suta dintre cele 445 milioane de cetateni cu drept de vot au fost la urne in 2014. Expertii preconizeaza ca nici la scrutinul de la sfarsitul lui mai prezenta nu va fi mult mai mare. Aceasta scade constant, de la primele alegeri europarlamentare, din 1979. In acele vremuri, participarea era de 62 procente.

Fiecare pentru el

Mobilizarea votantilor prin subiectul "Europa" pare sa fie dificila. Nu exista nici o campanie electorala comuna, nici partide comune. In toate cele 28 de state lupta fiecare pentru el, pentru ca se voteaza dupa criterii nationale.

Drept de vot international pentru UE nu exista. Candidatul principal al crestin-democratilor pentru sefia Comisiei Europene, Manfred Weber, poate fi votat doar in Germania, pentru ca cetateanul german Weber poate candida doar acolo. Chiar si in Germania, doar un sfert din populatie il cunoaste, de fapt, pe Manfred Weber.

Sute de partide, care sunt doar partial afiliate celor opt "familii europene", concureaza pentru mandate la Strasbourg. Postere electorale comune, sloganuri sau publicitate electorala, asa cum le vedem la scrutinuri nationale, sunt aproape inexistente.

Pe 15 mai va avea loc singura dezbatere televizata, in care vor fi prezentati candidatii principali ai partidelor, o dezbatere organizata de televiziunile publice din UE. Dar nici macar aceasta nu va fi difuzata peste tot live.

Numai o dezbatere cu toti candidatii

Doar in cateva state membre - Italia, Franta, Germania si Olanda - candidatii principali ai partidelor europene se vor intalni pentru dezbateri.

Primul dintre cele doua dueluri din Germania, intre Manfred Weber (Partidul Popular European) si olandezul Frans Timmermans (Social-Democrati), va fi produs marti de catre televiziunea publica germana, ARD.

La Bruxelles isi pun deja multi intrebari cu privire la conceptul candidatilor de varf, pentru ca, in realitate, nici Weber si nici Timmermans nu prea au sanse sa devina presedinti ai Comisiei Europene.

Manfred Weber ar avea nevoie de o coalitie solida cu social-democratii, cu liberalii si poate chiar cu ecologistii, pentru a fi ales. Frans Timmermans are, in calitate de candidat pentru grupul social-democrat aflat in abrupta scadere, si mai putine sanse decat Weber. Mai probabil este ca sefii de stat si de guvern ai UE sa scoata din palarie un candidat sau o candidata noua pentru sefia Comisiei Europene.

Pentru ce mai e nevoie atunci de o dezbatere televizata cu doi candidati care oricum nu vor ajunge in acest post?

Voturi de la electoratul cu viziuni de dreapta

Multi politicieni europeni vad scrutinul europarlamentar de la sfarsitul lui mai ca pe un "vot al sortii", un vot decisiv. Printre ei - presedintele Frantei, Emmanuel Macron, care a publicat in martie, la inceputul campaniei, un manifest pentru reformarea din temelie a Uniunii Europene, atat de amenintata.

La polul celalalt se organizeaza populistii de dreapta din UE, mult mai eficient si mai vizibil decat la alte alegeri precedente. Avandu-l ca lider pe ministrul italian de Interne, radicalul de dreapta Matteo Salvini, se reunesc populistii de dreapta din Italia, Franta, Germania, Austria si Ungaria.

Expertii cred ca acestia ar putea aduna voturi de la electoratul cu viziuni de dreapta si de la cetatenii furiosi, astfel incat sa ajunga sa obtina 20 de procente din locurile Parlamentului European.

Candidatii de dreapta sunt consiliati de strategul electoral american, Steve Bannon, care l-a ajutat pe populistul Donald Trump sa castige alegerile prezidentiale din SUA. Bannon a declarat deja in vara trecuta ca partidelor traditionale de centru din Europa le lipsesc "elanul, puterea si tineretea", pentru a castiga alegerile. Bannon si Salvini doresc sa schimbe radical Europa din interior. Oare vor puncta mai bine in fata electoratului decat partdidele liberal-democrate?

De 28 de ori alegeri europarlamentare

In general, in campaniile electorale din cele 28 de state care poarta mantia Uniunii Europene, este vorba despre subiecte total diferite.

In Germania, importante sunt taxa pe CO2, filtre de upload pe Internet sau viitorul Marii Coalitii de la Berlin. In Ungaria, se merge pe respingerea migrantilor si salvarea crestinismului. In Italia, alegerile europene sunt un test pentru cat de multe voturi va primi partidul radical de dreapta, Lega, la alegerile nationale.

In Spania, alegerile europarlamentare sunt un fel de a doua runda a alegerilor nationale, care tocmai au avut loc. In Belgia nu vorbeste nimeni despre Europa, pentru ca in aceeasi zi se alege parlamentul national.

In Cehia, reforma legii drepturilor de autor si filtrele de upload sunt cele mai importante subiecte. Partidul Piratilor se afla acolo pe locul al doilea. In Polonia, alegerile europene sunt tot un test pentru competitia intre partidul populist de dreapta, PiS, si opozitia moderata, la alegerile nationale din toamna. In Slovacia, scrutinul europarlamentar nu intereseaza pe nimeni. La ultimele alegeri, participarea la vot a fost de numai 13 la suta.

In Marea Britanie, alegerile europarlamentare, pe care nu le dorea nimeni, vor deveni un al doilea referendum pentru Brexit. Lista intereselor nationale poate merge mai departe.

Mai putini bani penru Europa

Oare sunt partidele europene atat de adormite si de slabe precum spune Steve Bannon? O privire asupra statisticilor de la alegerile precedente arata ca familiile partidelor europene cheltuie prea putini bani pe campanii electorale.

Partidul Popular al lui Manfred Weber a investit 1,67 milioane de euro in campanie. Liberalii si mai putin - doar 260.000 de euro. In Germania, marile partide nationale, conservatorii crestin-democrati si social-democratii, au investit un buget mult mai mare, 10 - respectiv 11 milioane de euro, dar aceasta suma este tot de doua ori mai mica decat la alegerile nationale.

Partidele mai au mult de lucru pana sa-si faca cunoscute programele sau candidatii. Cine a auzit, de pilda, de Nico Cue? Otelarul spaniol pensionat doreste si el sa devina presedinte al Comisiei Europene. Candideaza din partea Sangii Unite.

Economia e cea mai importanta

Dar ce ii intereseaza cu adevarat pe europeni? Parlamentul European a incercat sa raspunda acestei intrebari in mod regulat, prin Eurobarometru. Economia, somajul in randul tinerilor, migratia si schimbarile climatice sunt subiecte de interes pentru cetatenii Europei.

Majoritatea lor doresc sa ramana in Europa, conform sondajului realizat in februarie 2019, in afara de Marea Britanie, Cehia si Italia. In medie, 61 procente din cetatenii europeni considera ca Uniunea Europeana este benefica pentru tara lor. Numai 20 la suta dintre cei intrebati cred ca vor putea schimba ceva prin votul lor. Bruxelles-ul si Strasbourg-ul par a fi prea indepartate.

Bernd Riegert

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#alegeri europarlamentare teme campanie , #alegeri europarlamentare 2019