Opozitia poloneza intra in campania pentru europarlamentare, denuntand partidul de la putere ca vrea un "Polexit"

Sambata, 06 Aprilie 2019, ora 17:23
2906 citiri
Opozitia poloneza intra in campania pentru europarlamentare, denuntand partidul de la putere ca vrea un "Polexit"
Foto: Arhiva Pixabay

Partidul Lege si Justitie (PiS), aflat la putere in Polonia, este acuzat ca ar putea in final sa scoata Polonia din UE. Acesta este mesajul cu care principalul front al opozitiei poloneze si-a lansat, sambata, campania pentru alegerile europarlamentare.

Polonezii sprijina cu o larga majoritate ramanerea in Uniunea Europeana, iar Partidul Lege si Justitie, aflat la putere, nu a evocat niciodata o posibila iesire a tarii din UE. Cu toate acestea, liderii opozitiei afirma ca retorica acestui partid impotriva UE si disputele neincetate cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept ar aduce Polonia cu un pas mai aproape de un "Polexit".

"Avem o mare alegere in fata noastra: o Polonie puternica, bogata, democratica intr-o Europa puternica, sau ceea ce vedem astazi - partidul stat, pornit pe calea sa de plecare din UE", a spus Grzegorz Schetyna, liderul partidului Platforma Civica (PO), care mai crede ca alegerile din luna mai sunt cele mai importante dupa anul 1989, data fiind miza lor.

Daca in Polonia s-ar organiza un referendum dupa modelul celui organizat in Regatul Unit pentru Brexit, 88% dintre participanti ar vota impotriva iesirii din UE, conform unui sondaj difuzat zilele trecute. In acelasi sondaj Partidul Lege si Justitie este cotat cu 39% din intentiile de vot pentru alegerile europarlamentare, devansand Coalitia Europeana, al carei procent este de 36,5%.

Conservatorii aflati la putere din anul 2015 si-au patrat un solid sprijin popular, in pofida scandalurilor de coruptie, a masurilor contestate de reforma in justitie si mass-media si a conflictului permanent cu Bruxelles-ul, care a lansat impotriva Poloniei o serie de proceduri de infringement pentru incalcarea statului de drept, activand in plus articolul 7 din Tratatul UE.

Buna situatie economica si politica de asistenta sociala au jucat un rol in mentinerea popularitatii Partidului Lege si Justitie.

La evenimentul de lansare a campaniei pentru alegerile europene, opozitia a lansat mai multe promisiuni, printre care cresteri de salarii pentru profesori si sprijin financiar suplimentar pentru tinerii lucratori.

Comisia Europeana a lansat, in iulie 2018, procedura formala de sanctionare a Poloniei din cauza noii legi privind functionarea Curtii Supreme de Justitie, masura avand rolul de protejare a independentei Justitiei din aceasta tara.

"Comisia Europeana a lansat o procedura de sanctionare (infringement) prin trimiterea unei scrisori de notificare formala referitoare la Legea de functionare a Curtii Supreme de Justitie din Polonia", a anuntat atunci institutia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Polonia alegeri UE PiS , #alegeri europarlamentare 2019