Paradoxul UE: Cei mai "europeni" cetateni ai uniunii nu sunt cu adevarat reprezentati in Parlamentul European

Joi, 02 Mai 2019, ora 12:37
8640 citiri
Paradoxul UE: Cei mai "europeni" cetateni ai uniunii nu sunt cu adevarat reprezentati in Parlamentul European
Foto: Arhiva Pixabay.com

Noi, cei care traim intr-un alt stat membru al Uniunii Europene decat cel de domiciliu, ducem o viata mai "europeana" decat toti ceilalti si construim Europa de jos in sus, dar cu toate astea ne simtim fara drepturi, pentru ca nu suntem reprezentati politic cu adevarat, scrie Alberto Alemanno intr-o analiza publicata in plina campanie pentru alegerile europarlamentare.

Profesorul universitar Alberto Alemanno s-a nascut in Italia, traieste in Bilbao (Spania) si profeseaza la Paris. Este, prin definitie, un cetatean european mobil.

"Daca noi toti am fi o tara, probabil ca populatia ei ar fi mai mare decat a Olandei sau Belgiei si doar putin mai mica decat a Romaniei. Prin urmare, am fi indreptatiti sa ne alegem 26 de membri in Parlamentul European, la scrutinul din aceasta luna.

In realitate, nu suntem o tara si nu avem reprezentanti adevarati in PE", subliniaza Alberto Alemanno intr-o analiza publicata in The Guardian sub titlul "Suntem 17 milioane de cetateni mobili in UE, meritam o voce politica".

Prof. Alemanno mentioneaza ca dintre cei 17 milioane de cetateni care traiesc intr-un alt stat membru al UE, 3,7 milioane sunt doar in Marea Britanie.

"In ultimul deceniu numarul nostru s-a dublat, iar astazi reprezentam 4% din forta de munca a UE. Poate parea putin comparativ cu SUA, unde 41% dintre cetateni traiesc intr-un alt stat decat cel in care s-au nascut, dar procentul este fara precedent pe continent.

El reflecta o crestere, neobservata, a europenizarii societatilor, accelerata de precaritatea locurilor de munca si consecintele crizei financiare. In plus, cel putin doua milioane de cetateni trec granitele zilnic, iar sute de mii de lucratori sezonieri traverseaza continentul in cautare de locuri de munca.

Impreuna, ajungem la circa 20 de milioane de cetateni ai UE raspanditi pe intregul continent", mai spune Alberto Alemanno.

"Contributia noastra este enorma, dar suntem marginalizati"

Acesta ilustreaza diversitatea situatiilor, care face ca numaratoarea sa fie imperfecta, din motive obiective, iar problemele foarte complexe.

"Multi dintre noi nu se inregistreaza oficial acolo unde se muta, facand un adevarat 'limbo' administrativ intre tari. Exista o adevarata complexitate bizantina mostenita in aceasta Europa in facere. Exemplele variaza de la romanul sofer de Uber in Belgia cu licenta de transport spaniola pana la medicul grec care a absolvit o universitate italiana si traieste in Germania sau la capsunarul bulgar casatorit cu o moldoveanca si care munceste in Marea Britanie", spune el.

Prof. Alemanno mai precizeaza ca, potrivit statisticilor, cei 17 milioane de europeni mobili provin din toate cele 28 de state membre ale UE, chiar daca sunt "mai multi romani decat germani care au ales sa emigreze in alte zone ale Europei".

In plus, "noi avem o rata a angajarii mai mare decat cei care raman acasa", mentioneaza el.

In ceea ce priveste studiile, media variaza de la o tara la alta. De exemplu, 62,5% dintre expatii francezi au studii universitare, spre deosebire de doar 16,1% dintre cei portughezi, de exemplu.

"In medie, noi, cetatenii mobili ai UE, ne gasim mai usor de lucru intr-o alta tara a UE decat in tara noastra de origine, indiferent de abilitatile noastre, in special femeile", adauga el.

Sintetizand, "suntem mult mai diversi decat suntem vazuti din afara", spune Alberto Alemanno.

"Desi nu suntem inca o comunitate bine stabilita, constienta, contributia noastra este enorma, atat economica, cat si sociala, si in zonele in care traim, dar si in cele din care provenim. Si cu toate acestea, suntem privati de dreptul de a fi reprezentati in tarile de rezidenta, cu o singura exceptie: putem vota la alegerile locale.

Desigur, avem dreptul de a vota si la alegerile pentru Parlamentul European, atat in tara de origine, cat si in cea in care locuim, dar aproape nimeni dintre noi nu face asta. Un raport intocmit de European Data Journalism Network arata ca doar 8% dintre noi se inregistreaza oficial pentru a vota in tara de rezidenta si chiar mai putini merg special in tarile de origine pentru a participa la scrutin.

Asta scoate la iveala un adevar ciudat: Acesti cetateni care traiesc cele mai 'europene' vieti sunt cei mai putin reprezentati in Europa", subliniaza Alberto Allemano, explicand ca exista mai multe motive pentru care se intampla asta.

In primul rand, ar fi vorba despre faptul ca timpul pus la dispozitie de autoritati pentru inregistrarea oficiala care permite participarea la vot este foarte scurt.

"Pentru un italian ca mine, rezident in Spania, este deja prea tarziu ca sa voteze pentru alegerile de la finalul lunii mai. Timpul ma impiedica sa votez in Bilbao, unde locuiesc, in Torino, de unde sunt, sau in Paris, unde lucrez. Autoritatile nationale deseori neglijeaza sa ne informeze despre drepturilor noastre si sa se asigure ca beneficiem de ele (...)

In al doilea rand, ne confruntam cu esecul reprezentarii noastre. In toata dezbaterea politica pan-europeana, campania electorala pentru PE pare a fi doar o colectie de competitii electorale nationale, in care partidele se confrunta in special pe teme interne. Prin urmare, cum poate un candidat local - care nu a experimentat niciodata problemele noastre - sa ne reprezinte interesele? Oriunde as vota, in regiunea basca din Spania, unde traiesc, sau in nordul Italiei, unde m-am nascut, sansele ca preocuparile mele sa fie preluate de un candidat sunt foarte mici", subliniaza el, tragand concluzia ca cetatenii mobili ai Europei sunt, de fapt, privati de drepturile lor de a fi cu adevarat reprezentati politic.

Prof. Alemanno crede ca acest lucru s-ar schimba daca forte politice pan-europene s-ar uni.

"Miscari politice care sa aiba o oferta pentru intreaga Uniune Europeana ne-ar putea da si noua o voce, precum si o reprezentare specifica, reala. Intre timp, insa, noi suntem aproape marginalizati. Ce paradox! Noi, cei care construim efectiv Europa de jos in sus, impreuna cu familiile noastre, pur si simplu, nu avem un cuvant de spus in ceea ce priveste viitorul ei politic", subliniaza Alberto Alemanno.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#cetateni europeni mobil reprezentare politica, #alegeri europarlamentare diaspora , #alegeri europarlamentare 2019