Resetarea jocului pentru europarlamentare. PSD vs PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 14 Ianuarie 2019, ora 07:12
18436 citiri
Resetarea jocului pentru europarlamentare. PSD vs PSD

Alegerile europarlamentare de anul acesta vor avea, destul de probabil, o incarcatura emotionala cu mult mai mare decat are in general acest tip de scrutin si, de aici, este de asteptat o prezenta la urne peste media acestui tip de scrutin.

Dupa aproape 3 ani de guvernare PSD-ALDE, generatoare de tensiuni aproape fara precedent, va fi primul decont electoral, prima data cand furia populara anti-putere, dar si efectul manipularilor sistematice ale PSD-ALDE si propagandei lor se vor manifesta la vot.

Pentru PSD, perspectiva nu e foarte buna. Pleaca de pe primul loc, conform majoritatii sondajelor, dar cu un scor puternic erodat si pe un trend descendent. Ocazii mari de redresare nu sunt, in primul rand pentru ca economia incepe sa resimta din plin masurile haotice si ciomegele aplicate sistematic gainilor care mai faceau oua de aur.

Este adevarat ca PSD are masinaria de partid cel mai bine pusa la punct, dar si din acest punct de vedere, o recenta evolutie ar putea avea un autentic efect de "game changer" - pierderea Corinei Cretu in favoarea ProRomania.

Dna Cretu este unul dintre putinii pesedisti cu imagine buna la Bruxelles si cu aura de competenta in tara. Adica are atributele cele mai deficitare pentru PSD. In plus, este pesedista veche, coboratoare din Ion Iliescu. Sentimentul general, inclusiv in PSD, dupa atacurile repetate pe care dna Cretu le-a incasat de la oamenii lui Liviu Dragnea, este ca fost alungata. O uriasa greseala a presedintelui PSD.

Plecarea probabila a Corinei Cretu la Pro Romania, partid caruia este de asteptat sa-i conduca lista electorala, va face campania o batalie intre cele doua PSD-uri a caror fractura nu va mai putea fi ascunsa. Partidul pesedistilor autentici si partidul peremistilor, pd-istilor si a restului veneticilor de te miri unde pe care se bazeaza Dragnea.

Cu aceasta miscare, probabil ca PSD-ul lui Dragnea va pierde masiv chiar din electoratul de baza, din nucleul dur pe care il va imparti cu Victor Ponta si este posibil sa vedem un PSD Dragnea care, in conditiile unei prezente masive, mobilizata de o oferta care se profileaza destul de consistenta in zona adversarilor sai, sa coboare sub 30%. Adica un revers al celor intamplate in 2016.

In plus, este evident ca Liviu Dragnea se desparte de UE, cu ale carei principii este incompatibil. Dupa discursurile nationaliste si agresiv antieuropene, absenta de la preluarea presedintiei ConsUE n-a mai lasat urma de indoiala. Deci va fi foarte clar ca un vot pentru PSD-ul lui Dragnea va fi un vot impotriva UE, unde muncesc milioane de romani si de unde vine pentru ei si familiile lor singura sansa la bunastare.

Este de altfel de asteptat ca in viitorul PE, PSD-ul lui Dragnea sa iasa din grupul socialist pentru a se alatura "suveranistilor", iar viitorii socialisti europeni romani sa fie din Pro Romania. Este un pariu riscant pentru PSD-Dragnea, cat timp la referendumul pentru familia traditionala s-a vazut ce efecte are discursul anti-european.

Cand am vorbit despre profilarea unei contraoferte consistente nu ma refer, cel putin pe datele de acum, la PNL. Circula informatii insistente ca lista liberalilor va fi condusa de Crin Antonescu, care i-ar fi smuls acest loc lui Ludovic Orban sub amenintarea unei candidaturi independente periculoasa pentru procentele PNL, blocat in zona lui 23-25% indiferent cate prostii face guvernarea.

Si daca locurile urmatoare vor fi, dupa cum arata schita, Vasile Blaga, Siegfried Muresan, Mircea Hava, Dan Motreanu, Gheorghe Falca, Cristian Busoi, Daniel Buda, Vlad Nistor, Maria Petrache, cred ca PNL va descoperi ca se poate si mai rau decat in 2016. Va ramane cu o mica parte din nostalgicii USL, adica ce n-au fixat deja PSD si ALDE. Adica derizoriu.

Dupa anii acestia de tensiune in care electoratul anti-PSD a transmis clar ca doreste altceva sa vii cu o lista dominata de baroni si figurile prafuite din 2012 ale USL mi se pare noaptea mintii politice.

Oferta consistenta se profileaza in zona USR si PLUS, deocamdata insa tot la nivel de schita. E incomparabil mai multa prospetime si competenta decat la PNL. Iar decizia dlui Ciolos de a candida nu mi se pare nicidecum un abandon al politicii interne, ci mai degraba o miscare fireasca de tractare a listei si o muuuult asteptata decizie de implicare in jocul electoral, fara de care nu exista politica reala.

Cum va arata oferta definitiva a celor doua partide ramane de vazut, ceea ce insa as vrea sa spun de pe acum este ca din punctul meu de vedere, ar trebui sa existe liste diferite, nu una comuna, pentru a permite captarea unor zone cat mai largi si cu preferinte diferite.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#alegeri europarlamentare 2019, #Corina Cretu candidatura Ponta , #alegeri europarlamentare 2019