Diaspora voteaza! Toate informatiile pentru romanii din strainatate - cum gasesti cea mai apropiata sectie

Duminica, 26 Mai 2019, ora 07:30
35156 citiri
Diaspora voteaza! Toate informatiile pentru romanii din strainatate - cum gasesti cea mai apropiata sectie
Foto: Arhiva Ziare.com

Cetatenii cu domiciliul in Romania care se afla in strainatate pot vota la orice sectie din cele anuntate de Ministerul Afacerilor Externe, pe listele electorale suplimentare, fara a fi necesar sa se inregistreze inainte.

"Toti cetatenii romani cu act de identitate romanesc sunt pe listele electorale din Romania. In registrul electoral gestionat de Autoritatea Electorala Permanenta sunt toti cetatenii romani cu drept de vot activ", ne-a explicat Marian Muhulet, vicepresedinte al AEP si purtator de cuvant al Biroului Electoral Central.

Un roman care are si cetatenia altui stat UE - de exemplu italiana - nu poate vota pentru reprezentantii Romaniei, in cazul in care a facut cerere sa voteze pentru listele Italiei. El va completa o declaratie pe propria raspundere conform careia nu a votat si pentru cealalta tara.

"Nu exista o verificare intre statele membre a listelor utilizate la alegerile europarlamentare ulterior scrutinului", ne-a spus Muhulet, intrebat cum se face monitorizarea la nivelul UE pentru a fi impiedicat votul multiplu.

Romanii care aleg sa voteze pentru listele altui stat UE in care au domiciliul sau resedinta pot vota la referendumul pentru Justitie.

In ce-i priveste pe cetatenii inscrisi in listele electorale ale altui stat membru UE, acestia pot vota pentru Romania dupa ce dau o declaratie conform careia nu au mai votat pentru reprezentantii tarii in ale carei liste sunt inscrisi.

Sectiile de vot din strainatate

Romanii din diaspora se organizeaza si ofera transport voluntar la urne celor care nu pot ajunge

Ministerul Afacerilor Externe a publicat lista sectiilor de vot din diaspora pentru 26 mai, unde se poate vota atat pentru alegerile europarlamentare, cat si pentru referendum.

Totodata, comunitatea Code for Romania a dezvoltat o aplicatie prin care orice roman din strainatate poate afla, foarte usor, care este cea mai apropiata sectie de votare.

Dati click AICI, introduceti numele orasului in care va aflati si va fi generat rezultatul cu sectiile de vot cele mai apropiate - atat adresa completa, cat si numarul de kilometri pana la ea.

Urna mobila nu poate fi solicitata in afara teritoriului Romaniei.

Ce acte sunt necesare

Romanii aflati in strainatate sau domiciliati in strainatate pot vota cu pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, buletinul/cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronica de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic.

Daca aveti resedinta in alta tara UE si, implicit, sunteti pe listele electorale ale tarii respective, dar doriti sa votati pentru Romania, va trebui sa completati o declaratie pe proprie raspundere. Formularul pentru aceasta il puteti printa si completa inainte sa mergeti la urne, astfel incat votul sa se desfasoare cat mai repede

AICI gasiti formularul pentru declaratia pe proprie raspundere

Alegatorii comunitari, adica cei cu alta cetatenie a unei tari UE, pot vota cu orice document eliberat de statul membru al carui cetatean este titularul, altul decat Romania, si care este considerat act de identitate in statul emitent.

Cum arata buletinele de vot

Ordinea partidelor si candidatilor independenti pe buletinul de vot a fost stabilita de Biroul Electoral Central prin tragere la sorti.

Vezi lista candidatilor romani la alegerile europarlamentare?

Sfaturi pentru un vot corect

- Inainte de a intra in cabina de vot, asigurati-va ca pe spatele buletinului de vot este aplicata stampila de control a sectiei de votare. Daca aceasta lipseste, votul va fi declarat nul.

- Daca este aglomeratie si credeti ca secretul votului dumneavoastra poate fi incalcat, mai bine mai asteptati sau instiintati presedintele sectiei de votare. Accesul alegatorilor in sala de votare trebuie sa aiba loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor.

- Aplicati stampila cu mentiunea "VOTAT" pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit.

- Indoiti buletinul, astfel incat pagina goala care poarta stampila de control a sectiei de votare sa ramana in afara, si introduceti-l apoi in urna corespunzatoare (vor fi folosite urne diferite pentru alegeri si referendum) astfel incat sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat.

- Daca gresiti aplicarea stampilei, puteti cere un nou buletin de vot, daca nu a fost introdus in urna. Primul va fi anulat.

- Restituiti stampila si primiti inapoi actul de identitate, pe care trebuie sa fie aplicata stampila cu mentiunea "VOTAT" (buletine) sau un timbru autocolant (cartile de identitate) . Se va aplica un singur autocolant, indiferent daca votati doar la referendum sau la europarlamentare, verificarea urmand sa fie facuta in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

- Alegatorul care din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare.

Te intrebi de ce sa votezi la aceste alegeri? Iata cum a contribuit, concret, apartenenta la UE la dezvoltarea Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#vot diaspora europarlamentare, #sectii vot strainatate europarlamentare, #sectii vot diaspora, #sectii vot diaspora europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2019