Alegerile au fost organizate atat de prost in Diaspora incat mii de romani nu au mai reusit sa voteze, desi au stat toata ziua la coada

Duminica, 26 Mai 2019, ora 23:04
34596 citiri
Alegerile au fost organizate atat de prost in Diaspora incat mii de romani nu au mai reusit sa voteze, desi au stat toata ziua la coada
Foto: Lille, Franta

Romanii aflati in strainatate au luat cu asalt sectiile de votare inca de la primele ore ale zilei, pentru a fi siguri ca reusesc sa-si exercite dreptul constitutional votand la alegerile europarlamentare si la referendumul privind justitia din Romania de pe 26 mai 2019.

S-au format cozi imense in fata sectiilor de votare, iar in multe orase europene romanii au asteptat ore bune sa poata vota. Unii nu au reusit pana acum si nici nu vor mai apuca, judecand dupa numarul de persoane si orele ramase pana la inchiderea urnelor.

Singura solutie pentru ca toti romanii aflati la cozi in strainatate sa poata vota ar fi fost prelungirea programului in sectiile de votare aglomerate din Diaspora peste ora 21:00, insa Biroul Electoral Central si Ministerul Afacerilor Externe nu au facut nimic in aceasta privinta, macar ca minima reparatie pentru organizarea dezastruoasa a alegerilor din Diaspora, dintr-un minim respect pentru miile de cetateni care au asteptat si mai asteapta in strada degeaba.

Ziare.com va tine la curent LIVE cu situatia romanilor din Diaspora:

"Din punctul meu de vedere ne-am atins limitele pentru modul in care putem noi asigura votul in strainatate. Nu poti sa faci fata cu resurse limitate unui val foarte mare de romani. Este explicit nevoie de o noua legislatie, indiferent ca este vorba despre vot electronic sau vot prin corespondenta. Nu avem resursele materiale si umane pentru a acoperi un val mare de cetateni care vin la vot", a declarat ministrul de Externe, Teodor Melescanu.

Ambasadele din Berlin si Paris si-au deschis portile pentru romanii care inca mai erau la coada. Bucurestiul le-a inchis tabletele

Nemtii au facut tot posibilul ca romanii aflati la coada in Munchen sa poata vota, insa de la Bucuresti s-a stins lumina UPDATE

(La sectia de votare din Munchen)

Cateva sute de romani nu au reusit sa voteze la sectia din Stuttgart, desi au stat mai bine de 6 ore la coada.

"Dupa un total de 6 ore de asteptare politia a facut o separare si vreo 20 de oameni au mai putut intra la ora 9. Eu si inca aproximativ 400-500 de alegatori nu am fost atat de norocosi. Impreuna cu toti cei care s-au dat batuti probabil 700 de oameni au pierdut samsa de a vota din cauza incompetentei guvernului. Pentru zona Stuttgart, in care se estimeaza ca locuiesc 20.000 pana la 30.000 de romani, au fost un total de 10 persoane care introduceau datele in sistem.

Multi din cei care ieseau din sala de votare ii descriau pe acestia ca fiind 'mocaiti intentionati'. Huiduieli intense s-au auzit la inchiderea salii de votare. Am decis ca la urmatoarele alegeri sa ma imi incep cele 6 ore de asteptare mai devreme", transmite corespondentul Ziare.com din Stuttgart.

Foto: Matei Florescu / Stuttgart, Germania

La Munchen, unde aproape 1.000 de romani se aflau la coada inainte de inchiderea oficiala a sectiei de votare, la ora locala 22:00, a avut loc o rasturnare de situatie.

"Final fericit la Munchen, unde politia a luat initiativa de a construi un perimetru din garduri, a bagat pe toata lumea inauntru si acum considera ca sunt pe teritoriul consulatului, deci vor vota cu totii.

Unul dintre politisti e nascut in Brasov si ne-a vorbit la portavoce in romana.

Ramane enervarea de peste zi - peste 8 ore de stat la coada si multi oameni care au renuntat, dar e induiosator sa vedem autoritati care iau masuri in sprijinul publicului si le anunta calm, linistind instant o multime furioasa", transmite jurnalistul Vlad Ursulean.

Sectiile de votare din tari ca Germania, Franta, Belgia, Olanda, Elvetia, Italia, Spania si Franta s-au inchis la ora locala 21:00 (22:00 ora Romaniei).

Cei care au reusit sa voteze au facut-o dupa ore intregi de stat la coada, in marile orase europene, unde sectiile de votare s-au dovedit insuficiente.

"Cu durere de coloana am mers 145 km pana la Haga si am stat 5 ore la coada. Dar am votat! M..E PSD", transmite o cititoare care a reusit sa voteze in cele din urma in Olanda.

Multi nu au mai ajuns insa la urne, desi au stat ore intregi in strada. Portile li s-au inchis in fata, pentru ca autoritatile romane nu au putut organiza un scrutin decent peste hotare si nici nu au fost in stare sa ia macar niste masuri de urgenta, pentru a le permite oamenilor sa ajunga la vot.

In Marea Britanie se vor inchide urnele la ora 23:00, ora Romaniei. Si aici mii de oameni nu vor mai reusi sa voteze. La Londra, de exemplu, unde traiesc peste 150.000 de romani, au fost organizate doar 8 sectii de votare. Rezultatul era usor de anticipat.

"Am reusit sa votez dupa 9 ore si jumatate. ln urma mea las asta... (mii de oameni la coada, care nu vor mai apuca sa voteze - n.red.) Rusine sa va fie", Alina Bogdan, Birmingham

Se va mai vota apoi pana tarziu in noapte la sectiile de voatere din Statele Unite.

La Munchen, Germania, este ora locala 20:45, iar la coada mai sunt circa 1.000 de persoane. Cei care vor reusi sa intre in incinta sectiei de votare pana la ora 21:00 vor putea sa voteze.

"Ceilalti (eu aproximez la ca 600-700) vor pleca umiliti acasa", ne transmite un cititor aflat la aceasta coada.

La fel se intampla si la Strasbourg, Franta, unde sute de persoane se aflau inca la coada. Vestea ca majoritatea nu vor mai reusi sa voteze a generat tensiuni, unii au inceput sa vocifereze si sa impinga, astfel ca oamenii au inceput sa plece, mai ales cei care au copii mici, informeaza corespondentul Ziare.com.

Comunitatea Declic a initiat o petitie prin care se cere demisia lui Teodor Melescanu (AICI) pentru organizarea dezastruoasa (din nou) a alegerilor din Diaspora. In doar cateva ore aproape a fost atins pragul propus de 20.000 de semnaturi.

Este ora 21:00. Sectiile de votare din Romania si tarile cu acelasi fus orar s-au inchis. Votul continua in Diaspora, pentru o ora sau doua in Europa, si pana spre dimineata, in SUA.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizeaza, referitor la votul romanilor din strainatate, ca persoanele care la ora 21:00 (ora locala) se afla in sala in care se voteaza pot sa-si exercite dreptul de vot si ca accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor.

Mesajul MAE pentru Diaspora: Cei care la ora locala 21:00 se afla in sala in care se voteaza pot sa-si exercite dreptul de vot

In orasul norvegian Bergen pe tot parcursul zilei au fost in jur de 100 de romani la coada sa voteze. "Noi am stat trei ore ca sa ajungem in incinta si - ce sa vezi? - erau doar trei stampile. Am votat, dar nu cred ca vor apuca toti, ca mai sunt pe afara", a declarat o romanca din Bergen corespondentului Ziare.com.

La Strasbourg, Franta, cu o ora si jumatate inainte de inchiderea urnelor (ora locala 21:00, deci 22:00 ora Romaniei), atat de multi romani stateau la coada. Oare cati dintre ei vor ajunge in sala de vot pana la inchiderea urnelor, asa cum tocmai a precizat MAE?

(Foto: coada in fata sectiei din Strasbourg, Franta)

" 4 ore 45 min de coada, 2 h si 15 pana la incheiere. Imi vine sa plang de umilinta. Nu stiu daca aceast efort va avea vreun rezultat, sunt multi oameni in fata mea. La toate sectiile de votare din jurul orasului (Freiburg) sunt cozi de 6 ore de la ora 10 dimineata. #nurenunt #vremsavotam", scrie pe Facebook o tanara care probabil nu va reusi sa voteze, din cauza organizarii alegerilor din Diaspora.

Mobilizarea romanilor la vot este impresionanta si la Munchen, unde coada s-a intins pe un intreg bulevard. Din pacate, din cauza incompetentei autoritatilor romane, mii de cetateni nu vor reusi sa voteze la timp, desi au stat in strada de dimineata pana seara.

Numarul sectiilor de votare s-a dovedit si de aceasta data insuficient in Marea Britanie. La Londra, unde traiesc peste 150.000 de romani, au fost organizate doar 8 sectii de votare. Oamenii au stat si cate 7 ore la coada, dar cu toate acestea multi dintre ei nu vor reusi sa voteze.

Pentru ca sectia de votare din Antwerp, Belgia, este arhiplina, iar multi dintre cei prezenti probabil nu vor mai reusi sa voteze, la fata locului au inceput sa apara si fortele de ordine, care au in dotare inclusiv echipamente de protectie pentru interventia in cazul protestelor, ne informeaza un cititor Ziare.com aflat la fata locului.

(Foto: Sectia de votare din Antwerp, Belgia, este arhiplina.)

Liderul PLUS, Dacian Ciolos, sustine ca premierul Viorica Dancila i-a comunicat ca va analiza, in Guvern, posibilitatea de a prelungi programul de vot dupa ora 21:00. El a spus ca lucrurile i se par "grave" din acest punct de vedere deoarece exista o mobilizare importanta a oamenilor la vot.

Ciolos: Situatia in diaspora este foarte grava, premierul mi-a spus ca va analiza prelungirea votului

Peste 30.000 de moldoveni cu cetatenie romana se prezentasera la vot in Republica Moldova pana la ora 19:00, informeaza Agerpres. Si aici sute de oameni stateau la coada, in cursul dupa-amiezii, pentru a vota.

Iata cum arata coada formata la sectia de votare din Zurich, Elvetia:

Foto: Rux Boga / Zurich, Elvetia

In Elvetia au fost organizate doar patru sectii de vot pentru alegerile din Romania.

Simona Halep a votat la Ambasada Romaniei din Paris, unde a fost primita cu urale de miile de oameni care asteptau la coada sa voteze de ore intregi si care au lasat-o pe sportiva sa intre inaintea lor.

Mii de romani au incercat sa voteze la Munchen, insa multi dintre ei nu vor reusi sau au fost deja nevoiti sa plece de la coada.

"Am plecat deprimata de la consulat. Dupa aproape 5 ore nu am reusit sa votez si am avut de ales intre a ramane si a merge la job. Spre rusinea mea, am ales job-ul. Pe drum am plans, si cineva m-a imbratisat. Multumesc, whoever you are. Si acum plang la munca, pt. ca desi sunt obisnuita cu nemernicia, nu imi vine sa cred ca in Diaspora se repeta cele intamplate in 2014. Sa stiti ca multa lume nu va vota. Cand am plecat, erau oameni care asteptau de la 9 dimineata si inca nu votasera. Asta e Romania si sper din tot sufletul ca cei de acasa se mobilizeaza, macar pentru noi cei care am stat in picioare ore intregi fara sa votam", scrie pe Facebook o tanara din Baia Mare care lucreaza in Munchen si a incercat sa voteze, fara succes, la fel ca alte mii de romani.

Iata mai multe imagini de la sectia de votare din Munchen:

"La Munchen se asteapta circa 6 ore la coada. Cu siguranta multi romani nu vor putea sa-si exercite acest drept constitutional. Rusine organizatorilor, rusine celor care in mod voit au pus bete in roate votului diasporei", ne transmite un cititor, impreuna cu mai multe filmari de la fata locului.

Iata cum arata o coada de cateva mii de romani care s-a format astazi la Haga, Olanda:

Este coada si la sectia de votare din Dusseldorf, Germania.

La fel s-a intamplat si la Antwerp, Belgia.

Iata cum arata coada din fata sectiei de votare din Colchester, Londra. Este tot mai clar ca un numar foarte mare de romani din strainatate nu vor reusi sa voteze, din cauza organizarii defectuoase si a refuzului autoritatilor de a-i ajuta pe romani.

Programul de vot la sectiile din Diaspora nu va fi prelungit de catre BEC, a confirmat pentru Ziare.com purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet.

Iata ca autoritatile refuza sa-i ajute pe romanii care stau de ore intregi la cozi sa-si exercite dreptul garantat de Constitutie. Desi organizarea alegerilor din Diaspora a fost dezastruoasa, asa cum s-a intamplat si la ultimul scrutin in care Teodor Melescanu era Ministru de Externe (2014), miilor de romani care au stat toata ziua in strada le este refuzata si ultima sansa: prelungirea programului de vot.

La sectia de votare din Barking, Londra, de exemplu, exista 8 cabine de vot, insa doar 3 stampile sunt disponibile, iar la coada sunt sute de oameni.

Un alt exemplu de organizare defectuoasa ar fi si Milano, unde traiesc zeci de mii de romani, dar au fost organizate doar doua sectii de votare, ambele in aceeasi cladire, in Consulatul Romaniei.

Sute de romani scandeaza in fata sectiei de votare din Frankfurt, Germania. Oamenii stau de ore bune la coada iar sansele sa mai ajunga in cabina de vot sunt tot mai mici, astfel ca alegatorii au inceput sa strige impotriva PSD, in conditiile in care alegerile din Diaspora au fost organizate de MAE si BEC, controlate de partidul de guvernamant.

La sectia de votare din Bruxelles s-a format o coada separata pentru familiile cu copii, pentru ca se sta deja de ore bune in strada.

Romanii care au votat in Londra au fost nevoiti sa astepte si 8 ore la coada.

Ambasadorii romani din mai multe tari europene unde mii de oameni inca stau la cozi au cerut, impreuna cu sefii sectiilor de votare, prelungirea programului de vot, potrivit unor surse.

"Am inaintat aprox 100m, in 5 ore. Acum sunt la 20m de intrarea in cladirea in care este amenajata sectia de votare Se inainteaza extrem de greu, probabil nici jumatate din oamenii aflati la coada nu vor avea sansa sa voteze", ne transmite o cititoare Ziare.com aflata la coada din Zurich, Elvetia, impreuna cu o inregistrare video.

Video: Claudia Jakab / Zurich, Elvetia

Tot la Zurich a fost semnalat si faptul ca pe un banner realizat de MAE si amplasat la sectia de votare nu a fost trecut si referendumul pentru justitie.

Foto: Claudia Jakab / Zurich, Elvetia

Si la Stuttgart, Germania, s-a format o coada imensa, iar alegatorii asteapta cu orele sa ajunga la urne. Fotografiile de mai jos sunt facute de un cititor Ziare.com de la jumatatea sirului de alegatori, unde i-a luat doua ore sa ajunga.

"Atmosfera e placuta, oamenii sunt prietenosi, scandari foarte rare (impotriva PSD) si se urmaresc indicatiile de ordine ale politiei. Acestia au blocat strada din fata sectiei astfel incat copiii si cei care nu vor sa stea in inghesuiala au spatiu.

Sa speram ca vom vota cu totii", ne transmite un cititor din Stuttgart.

Foto: Matei Florescu / Stuttgart, Germania

"Portsmouth (Marea Britanie), azi la 12:30. Ce n-am inteles eu (ma lamuresc pe seara cand ma intorc sa votez, sper sa nu fie la fel de aglomerat), ce-i cu expresia pe care toti o folosesc: 'M... ..D'. Ori e o forma de salut, ori e parola de acces la sectia de votare", ne transmite un cititor, impreuna cu imaginea de mai jos.

Ministerul de Externe anunta abia in jurul orei 17:30 ca va analiza daca se pot prelungi alegerile din Diaspora, in vreme de Biroul Electoral Central va intra in sedinta abia la ora 19:00, potrivit unor surse, pentru a decide daca si unde se poate prelungi programul sectiilor de votare dupa ora 21:00. Intre timp, mii de romani stau la cozi de ore intregi.

La sectia de votare din Wetzikon, Elvetia, sute de persoane stau la coada si nu stiu daca vor mai apuca sa voteze. Cei care au reusit pana acum sa voteze au stat la coada si mai mult de 5 ore.

"Sunt oameni inauntru, votanti, care s-au oferit sa proceseze declaratiile fiindca se misca atat de incet si nu vor sa aduca formularele (pentru inregistrarea pe lista de votare) afara sa le completam", ne-a transmis un cititor aflat in Elvetia.

Video: Wetzikon, Elvetia

"Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord precizeaza ca buletinele de vot, atat cele pentru alegerile pentru Parlamentul European, cat si cele pentru Referendumul National, repartizate in cele 29 de sectii de votare care au fost organizate pe teritoriul Regatului Unit, sunt in numar suficient pentru a asigura exercitarea dreptului de vot de catre toti cetatenii romani pe intreaga durata a desfasurarii procesului electoral din ziua de 26 mai, conform cadrului legal", se arata intr-un comunicat al MAE.

"Va asiguram ca misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din Marea Britanie, implicate in procesul electoral, depun eforturi sustinute astfel incat ca toti cetatenii romani din strainatate sa isi exercite dreptul de vot", informeaza MAE.

In Lille, Franta, au votat pana acum doar 1.000 de oameni, iar la coada mai sunt cel putin 2.000. "Stam deja de 5 ore, #avemrabdare. Tocmai a iesit un votant care a ajuns la coada la 9:30", transmite un corespondent Ziare.com la Lille, in jurul orei 17:00 (ora locala 18:00).

(Foto: Seba Popescu / Lille, Franta)

In fata sectiei de votare din Offenbach, Germania, mii de romani asteapta sa voteze, dar sansele sa poata intra in sectia de votare sunt tot mai mici. "Vrem sa votam!", scandeaza romanii.

(Video: Stoichita Alexandru / Offenbach, Germania)

MAE informeaza ca a luat masurile necesare pentru a suplimenta numarul buletinelor de vot, acolo unde exista cereri. S-a intamplat deja in Malmo, Suedia, si la Bruxelles.

"Au inceput sa plece. Daca nu prelungim nu reusim. Ce putem face? Suntem disperati!", a declarat pentru Ziare.com un roman aflat la coada in fata sectiei de votare din Basel, Elvetia, unde romanii asteapta deja de mai bine de 5 ore sa poata vota.

(Foto: Valentin Munteanu / coada la sectia de votare din Basel, Elvetia)

"Va imploram pe voi, presa, sa faceti ceva. Deja cei care vin nu mai au sperante!", a mai adaugat acesta. Romanii din Basel au obtinut pentru prima data in istorie organizarea unei sectii de votare in orasul lor pentru alegerile din Romania.

Biroul Electoral Diaspora a transmis Biroului Electoral Central solicitarile primite de prelungire a programului de vot peste ora 21:00, informeaza reprezentantul BEC, Florentina Vasilateanu.

BEC din strainatate cere prelungirea programului de votare pentru diaspora

Cozi similare s-au format si in alte orase. Asa s-a intamplat si in Luxemburg (foto), unde sute de oameni veniti inclusiv din Franta si Germania asteapta sa voteze.

(Foto: coada la sectia de votare din Luxemburg)

"Cerem Guvernului OUG imediat pentru prelungirea programului de vot si suplimentarea buletinelor de vot in sectiile unde romanii stau la cozi sa voteze", a transmis Alianta USR PLUS 2020.

La Lyon sunt peste 1.000 de oameni la coada, iar din cand in cand angajatii consulatului ies si ofera apa celor care asteapta sa voteze.

Si la Lisabona romanii stau la coada sa voteze, transmite corespondentul Ziare.com. La sectia organizata la ICR sunt in jur de 50 de persoane la coada, insa inainteaza destul de greu. Mult mai multi romani sunt la coada la sectia de la ambasada.

Foto: Ziare.com

Cozile sunt foarte mari la Londra, Stratford. Potrivit deputatului USR Iulian Bulai, organizarea este deficitara, acesta fiind unul dintre motivele pentru timpul mare de asteptare.

Foto: Facebook/Iulian Bulai

La Bruxelles, la sectia organizata la Ambasada Romaniei, s-au terminat deja buletinele de vot, iar la coada mai sunt 2.000 de oameni care nu au apucat sa voteze.

Situatia este dramatica si in Germania. Imaginile primite de la un cititor Ziare.com arata ca mii de oameni stau la coada, in soare, pentru a incerca sa voteze.

"Ziua buna si salutari din Neustadt, Germania! Suntem cateva mii bune si nu mai inaintam de doua ore. Ai lor (Crucea Rosie din Germania) ne dau apa, ai nostri nu ne dau nimic

(...) Nu ne lasam!", ne-a transmis din Germania Bogdan Blidaru.

(Foto: Bogdan Blidaru / coada la sectia de votare din Neustadt, Germania)

Romanii care incearca sa voteze in Londra asteapta de ore intregi la o coada formata din mii de oameni.

(Foto: Vladimir Maftei / coada in Londra)

Iata noi imagini de la Viena:

"In Praga se asteapta mai bine de 4 ore sa putem vota. E un haos complet!", ne-a transmis un cititor Ziare.com.

Un roman aflat intr-un spital din Germania a fost dus cu targa la sectia de votare din Karlsruhe.

Romanii din Valencia nu au stat deoparte si au iesit la vot. "Coada de zeci de metri la Valencia. Diaspora este foarte mobilizata. Iesiti la vot!", a transmis pe Facebook Iulian Lorincz, candidat al Aliantei USR PLUS 2020.

Si la Barcelona s-a format o coada de sute de persoane.

La Berlin romanii uimesc turistii. "Se aduna si turistii, sa vada ce se intampla, fac poze cu coada. 'What's this?', intreaba unu. 'It's the Romanians voting for Europe', zice colegu'", a transmis pe Facebook Dominic Samuel Fritz.

"Am votat. La Muenchen. Dupa cinci ore de stat la coada", a scris pe Facebook profesoara Dana Jalobeanu.

Cozile au ajuns la sute de metri la Milano.

"Haideti ca se poate. Dansul PSD s-a terminat", a scris pe Facebook un roman care sta la coada in Bristol.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#europarlamentare Diaspora, #prelungire program alegeri Diaspora , #alegeri europarlamentare 2019