Ziare.com

Alegeri europarlamentare: Partidele trebuie sa-si dea jos toate bannerele pana la miezul noptii

Vineri, 26 Aprilie 2019, ora 09:40

   

Alegeri europarlamentare: Partidele trebuie sa-si dea jos toate bannerele pana la miezul noptii
Toti competitorii electorali trebuie sa elimine bannerele si materialele publicitare utilizate in activitatea de promovare pana pe data de 26 aprilie, la ora 24:00, altfel vor fi sanctionati, a declarat presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Florin Mituletu-Buica.

Legea prevede ca pe perioada campaniei afisele trebuie sa aiba o anumita demensiune si sa fie plasate doar in anumite locuri. Cum in precampanie intreaga tara s-a umplut de bannere uriase, acestea trebuie sa fie acum eliminate.

Mai exact, potrivit Art 36, Al 2, lit a), din Legea 334/2006, afisele electorale trebuie sa aiba dimensiunile de "cel mult 500 mm o latura si 350 mm cealalta latura". In plus, "afisele electorale prin care se convoaca o reuniune electorala vor avea 400 mm o latura si 250 mm cealalta latura si vor fi amplasate in locurile speciale pentru afisaj".

"In aceasta perioada preelectorala au fost o serie de dezbateri cu privire la aceste bannere si alte materiale publicitare utilizate de partidele politice in activitatea de promovare, dar incepand cu prima zi de campanie electorala, 27 aprilie, regulile se vor schimba.

In sensul in care in data de 26 aprilie, pana la ora 24:00, acestea trebuie sa fie eliminate, altfel toti competitorii electorali vor fi sanctionati, daca aceste materiale vor ramane in spatiul public", a precizat presedintele AEP, intr-o conferinta de presa.

Potrivit lui Florin Mituletu-Buica, in cazul in care aceste materiale vor exista in spatiul public in campania electorala, se vor putea depune sesizari la Birourile electorale judetene, iar de eliminarea lor se vor ocupa organele de politie sau primariile.

"In 27 aprilie, daca aceste materiale mai sunt, la nivelul Birourilor electorale judetene vor putea depune sesizari, plangeri cu privire la utilizarea altor materiale de campanie electorala in aceasta perioada. Responsabile cu eliminarea materialelor de propaganda sunt Birourile electorale judetene si organele de politie la nivel local si teritorial.

Daca aceste materiale electorale exista in data de 27 si in timpul campaniei electorale, aceste birouri judetene vor avea posibilitatea sa solutioneze plangeri si sesizari cu privire la acestea, in masura fiind pentru eliminarea acestora organele de politie sau primarii la nivelul localitatilor - comuna, oras, municipiu - si in ce priveste aplicarea sanctiunilor corespunzatoare utilizarii altor materiale de propaganda in perioada campaniei electorale AEP", a explicat el.

Mituletu-Buica a spus ca in timpul campaniei electorale sunt permise numai afisele cu dimensiunile prevazute de Legea 334 si in locurile speciale de afisaj electoral, dispuse prin decizia primarului, alte materiale de propaganda fiind interzise.

Autoritatea Electorala Permanenta a dat comanda de buletine de vot la Monitorul Oficial - valoarea buletinelor de vot va fi de 2.264.000 de lei la un numar de alegatori de 18.948.141 cetateni cu drept de vot la data de 31 martie. In strainatate, din evidentele comunicate, sunt 696.398 de cetateni cu domiciliul in strainatate si posesori de pasaport CRDS.

Vezi si BEC a stabilit ordinea pe buletinele de vot la europarlamentare: PSD si Alianta USR-PLUS, pe primele pozitii

El a precizat ca dreptul de vot se exercita in baza unui buletin, pasaport si actele prevazute de lege valabile in ziua votului.

In ziua scrutinului, Serviciul de Evidenta a Populatiei va fi deschis si vor fi eliberate acte de identitate in regim de urgenta, a adaugat presedintele AEP.

OUG pentru accesul la vot al persoanelor cu dizabilitati

Florin Mituletu-Buica a anuntat ca a solicitat tuturor primarilor informatii cu privire la accesul persoanelor cu dizabilitati in sectiile de votare.

"Pe 27 aprilie vom avea informatii cu privire la toate sectiile care nu au posibilitatea de a pune la dispozitie aceasta rampa de acces pentru persoanele cu dizabilitati. (...) Daca vom avea posibilitatea sa promovam o OUG, vom crea posibilitatea ca cetatenii cu drept de vot care se afla in aceasta situatie sa poata sa voteze la cea mai apropiata sectie de votare chiar daca sunt in zona sectiei de votare la care sunt arondati si aceasta nu are acces pentru persoane cu dizabilitati", a punctat presedintele AEP.

Vezi si Alianta USR-PLUS cere AEP sa asigure urgent accesul persoanelor cu dizabilitati la votul din 26 mai

Campania electorala pentru alegerile europarlamentare incepe sambata, 27 aprilie.

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc pe data de 26 mai.

Citeste si:


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 6903 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In tara au rămas doar 13-14 milioane de alegători nu mai mult!

Viitoarea guvernare va fi cuprinsă din cateva partide : PNL, USR-PLUS, UDMR poate si grupul minorităților etnice. Doar asa este posibilă depăsirea pragului de 51% după redistribuire pentru majoritatea in Senat și Camera Deputaților. Ungaria isi va indemna maghiarii să voteze cu UDMR. Va fi o prezență mare la vot din partea ambelor tabere : dreapta si stanga. Iar PMP condus de Eugen Tomac posibil să nu mai intre in următorul Parlament daca nu face campanie electorala. Restul de 50% din voturi vor fi castigate de partidele PSD, ALDE, pro Romania. Sunt multe variabile pentru alegeri unde votează multe categorii sociale. Romanii din alte țări votează in numar foarte mic. Trebuie sa vorbim cu prietenii care nu vor sa mearga sa voteze. Nu cred ca romanii vor merge sa voteze masiv, vor prefera calatoriile, iesirea la cumparaturi, distractia.

 

faci o confuzie

Votam pentru europarlamentare, nu pentru parlament. Nu avem nevoie de 51%. Doar ca ar fi bine daca, simbolic, partidele anti-reformiste ar avea mai putini europarlamentari decat restul.

Din cele 4-5 milioane de romani emigranti in toata Europa, AEP

recenseaza numai "696.398 de cetateni cu domiciliul in strainatate si posesori de pasaport CRDS." Restul nu exista si nu au drept de vot!

Sper ca ati inteles, dragi romani care locuiti in minunata rromanie drakanista.
Magareatza cade pe voi :))) Votati, bine! Nu votati, noua oricum nu ne este rau.
V-am intretinut ani de zile, acum puneti-va tenisii chinezesti in picioare, basca pe ceafa si votati ce vreti voi :)))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor