Sapte reforme-far ale Uniunii Europene (AFP)

Duminica, 26 Mai 2019, ora 15:22
2794 citiri
Sapte reforme-far ale Uniunii Europene (AFP)
Foto: Facebook / Uniunea Europana

Uniunea Europeana (UE) a adoptat, in ultima legislatura, sute de acte legislative, inclusiv reforme emblematice, de la interzicea paielor de plastic si sfarsitul "roaming"-ului si pana la reforma dreptului de autor, relateaza AFP, care prezinta succint sapte reforme-far.

INTERZICEREA PAIELOR DE PLASTIC

Noua reglementare care interzice plasticele de unica folosinta a fost adoptata la sfarsitul lui martie, in mai putin de un an, un semn al unui larg consens. Paiele, betisoarele de amestecat in cafea, betele pentru baloane si alte ambalaje alimentare din polistiren expandat - binecunoscute adeptilor meselor de luat la pachet - urmeaza sa fie interzise in UE din 2021.

In ceea ce priveste peturile, ele urmeaza sa fie mai bine reciclate, in timp ce industria tutunului va fi pusa sa contribuie la costul colectarii si reciclarii filtrelor de tigareta.

ACEEASI MUNCA, ACELASI SALARIU

Draga Frantei, reforma muncii detasate a fost adoptata in 2018, cu scopul de a pune capat derivelor "detasarii". Este vorba despre un dispozitiv care-i permite unui european sa munceasca temporar in orice alta tara din UE, continuand sa depinda de sistemul social din tara sa.

Reforma, marcata de o confruntare intre tarile din Europa de Vest si Europa de Est, vizeaza sa garanteze principiul "o remuneratie egala la o munca egala" si stabileste la 12 luni durata maxima a detasarii, care poate fi prelungita cu sase luni.

Negocieri, separate, sunt in curs cu privire la cazul particular al soferilor.

DREPTURI DE AUTOR

Reforma drepturilor de autor a fost adoptata in 2019, in urma unei batalii care a opus, pe de o parte, mari grupuri de presa si artisti favorabili textului si, pe de alta parte, giganti in domeniul digital si aparatori ai libertatii Internetului, ingrijorati de consecintele acesteia.

Una dintre dispozitiile-far face platformele responsabile juridic de continuturi, onligandu-le sa se asigure ca respecta drepturile de autor. Alta creeaza un "drept vecin" in cazul editorilor de presa, menit sa le permita sa fie mai bine remunerati la reutilizarea online a productiei lor de catre agregatori ca Google News.

DATE PERSONALE

UE a dat o mare lovitura adoptand un aresenal de reglementari cu privire la protejarea datelor persoanle ale europenilor fata de derive din era numerica. Este vorba despre faimosul "Regulament general privind protectia datelor" (RGPD), aplicabil din mai 2018 si citat ca exemplu pana si in Statele Unite.

Acesta consolideaza anumite drepturi, ca de exemplu cel al unui navigator pe Internet de a sti cine ii proceseaza datele si cu ce scop, si de a fi informat cu privire la orice piratare. Intreprinderile care nu le respecta risca mult, sanctiunile putand atinge 4% din cifra lor de afaceri mondiala.

SFARSITUL "ROAMING"-ULUI

Sfarsitul cheltuielilor cu "roaming"-ul este una dintre reformele cele mai concrete din ultimii ani pentru consumatorii europeni. Din iunie 2017, ei pot sa-si foloseasca serviciile mobile nationale in intreaga UE fara sa plateasca in plus.

Potrivit Comisiei Europene (CE), utilizarea datelor mobile a crescut de 12 ori, in timp ce numarul apelurilor telefonice ale turistilor s-a dublat fata de obiceiurile constatate inainte de intrarea in vigoare a reformei.

GRANICERI

Marcata de haosul sosirii masive de migranti pe coastele grecesti in 2015, UE a consolidat in mod considerabil puterile si mijloacele Frontex, agentia insarcinata sa coordoneze protectia frontierelor sale externe.

Cu scopul de a sustine orice tara care se confrunta cu un aflux brusc, ea urmeaza sa dispuna, din 2027, de un contingent permanent de 10.000 de graniceri si membri ai Pazei de Coasta, detasati din statele membre si va putea sa-si achizitioneze propriile nave si avioane.

CE doreste sa mearga si mai departe si mai repede, insa se loveste de reticenta unor state membre, legata de probleme bugetare, dar si de temeri cu privire la suveranitatea lor.

ANTITERORISM

Registrul european al pasagerilor aerieni - numit "PNR" - este un nou instrument antiterorist adoptat in 2016. El impune transportatorilor aerieni sa comunice in mod sistematic date despre pasagerii lor autoritatilor statelor europene vizate de un zbor dinspre sau catre o tara terta.

Obiectivul este sa permita detectarea persoanelor care nu au mai fost suspectate vreodata de terorism, dar a caror analiza a datelor (date, itinerare, coordonate, etc) sugereaza ca ar putea fi implicati in asemenea acte. Tarile europene sunt tinute, apoi, sa impartaseasca rezultatul unor eventuale anchete declansate pe aceasta baza.

Afla toate informatiile despre Ziua votului: Politicienii au stat la coada pentru a vota. Mobilizare impresionanta in diaspora - LIVE.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#reforme principale Uniunea Europeana , #alegeri europarlamentare 2019