Surpriza lui Timmermans pentru PSD: Filmul ultimei saptamani, in care Dragnea a incurcat bostanii si i s-a facut frica

Sambata, 25 Mai 2019, ora 19:41
126535 citiri
Surpriza lui Timmermans pentru PSD: Filmul ultimei saptamani, in care Dragnea a incurcat bostanii si i s-a facut frica
Foto: Arhiva Ziare.com

Cotat cu a treia sansa in sondajele premergatoare alegerilor, Partidul Laburist al lui Frans Timmermans a reusit sa iasa pe primul loc in Olanda, o veste care a ajuns si la Bucuresti, chiar in orele in care Liviu Dragnea lansa mesajele de radicalizare a PSD-ului, pe care l-a adus suficient de jos incat sa poata fi transformat, daca va fi cazul, intr-o formatiune care sa militeze pentru eliberarea liderului condamanat la inchisoare, intr-un dosar de abuz in serviciu.

Sondajele din ultimele saptamani, inclusiv cele interne, arata ca strategia lui Dragnea de a izola Romania si de a-i asmuti pe romani contra institutiilor europene - care au fost cel mai puternic contracandidat al PSD-ului in aceasta campanie - nu a depasit limitele unui electorat pe care PSD l-a modelat, de-a lungul timpului, dupa nevoile lui de putere si control.

Ura, un capital colosal atunci cand e manipulata si dozata politic, nu a fost nici ea o carte castigatoare, de vreme ce a urmarit sa satisfaca resentimentele si frica unui singur om - Liviu Drganea - lipsindu-i astfel orice invelis ideologic, adica orice justificare.

Asa ca Liviu Dragnea s-a intors, in ultimele zile de campanie, catre partidul pe care l-a confiscat sistematic in ultimii ani, tocmai pentru a-l aduce aici, in punctul in care sa nu mai aiba alta iesire decat sa tina spatele sefului.

Joi seara, la capatul unor zile in care discursul eurofob a capatat accente patologice - pestele toxic al Europei pus pe masa copiilor, otrava din fructele pe care UE le trimite romanilor, foaia verde de bostan, noi nu-l vrem pe Timmermans - Liviu Dragnea a lansat primul mesaj de radicalizare: Ar vrea sa incerce o frauda la softul de numarare, dar nu cred ca au cum

O strategie slaba, o stie si Liviu Dragnea, dar singura care ii mai ramane, aceea de a-si fideliza mica armata care sa militeze pentru liderul suprem, indiferent daca instanta ii va admite, luni, apelul si il va lasa in libertate sau daca va decide ca pedeapsa cu inchisoarea este una justa.

Sa revedem filmul ultimei saptamani de campanie, inceputa cu amanarea pronuntarii deciziei in cazul Dragnea pana pe 27 mai, a doua zi dupa scrutinul european, si terminata cu strigatul la lupte de gherila al lui Liviu Dragnea, in vreme ce liberalii petreceau cu presedintele Klaus Iohannis, iar Alianta PLUS/USR cu Guy Verhofstadt.

In tot acest film, Calin Popescu Tariceanu, exclus din grupul parlamentar european ALDE, a fost mai degraba absent, tinand strans in pumni procentele din ce in ce mai putine.

PSD

Cu amanarea unei decizii in dosarul in care Liviu Dragnea are o condamnare initiala de trei ani de inchisoare, social-democratii nici nu au facut zid in jurul liderului de partid, dar nici nu s-au dezis de acesta.

In zilele inca puternice ale PSD, punctajul ar fi fost zgomotos si social-democratii ar fi insistat pe demonizarea Justitiei, dar zilele acestea Liviu Dragnea a ramas mai degraba singur pe front, fara ca armata sa fi dezertat oficial, exact asa cum se intampla intr-un razboi in care, oricare ar fi rezultatul, tu pierzi oricum.

Liviu Dragnea a fortat si a aruncat vestea unui anunt important pe care il va face duminica seara, trimiterea fiind la o candidatura pentru prezidentiale.

Nu a fost un mesaj pentru electorat, ci unul pentru partid si aliatul din acesti ultimi doi ani, Calin Popescu Tariceanu, iar singura care s-a grabit sa il puna la indoiala a fost Viorica Dancila, care, iarasi, nu vorbea cu electoratul, ci cu baronii partidului.

Viorica Dancila ar vrea sa transmita, pe jumatate de ton, ca ar putea fi un om de nadejde pentru baroni, asigurand o tranzitie de putere fara mult zgomot si garantand astfel fraiele guvernarii, dar nu sunt semne ca e credibila in ochii acestora sau nu poate oferi suficiente garantii. In plus, frica ei de a-si asuma ordonanta care ar fi simplificat lucrurile nu doar pentru Liviu Dragnea, ci si pentru unii pe care ar vrea sa ii convinga acum de loialitatea ei nu a fost usor digerabila.

Pana una, alta, PSD isi lasa seful si pe mica lui camarila sa poarte responsabilitatea intregii campanii, desi ponoasele naratiunii eurofobe le vor plati cu totii.

Cert e ca strategii care mai sunt langa Liviu Dragnea au recurs la elemente rudimentare, apeland mai degraba la un electorat abrutizat si tinut in captivitatea saraciei de PSD, de-a lungul timpului. Nu e un electorat consistent, dar daca s-au adresat lui, croind mesaje tintite, inseamna ca restul zarurilor au fost aruncate.

Este cazul clipului in care au fost exploatati copii si pusi sa cante versuri la prima vedere lipsite de efort intelectual - nici rima nu e nimerita -, dar care a amestecat clisee de care electoratul mentinut in abrutizare - pentru ca saracia asta inseamna, oricat s-ar fi chinuit national-comunistii sa ne spuna ca saracia e o virtute - se agata spasmodic.

Bunicul ajutat de copil sa supravietuiasca este o poveste reala a Romaniei - or, PSD le-a spus acestor batrani care nu au acces la medici si medicamente, alimente, caldura in case si informatii, ca Frans Timmermans le va lua ajutoarele date de nepoti.

Sigur, strategia e copiata de la Viktor Orban al Budapestei, cu afisele in care Juncker era demonizat, dar exista, chiar si in strategia asta a ticalosiei, diferente intelectuale.

Pentru orice ureche critica, o nerozie, dar care dovedeste cu varf si indesat ce crede Liviu Dragnea despre electoratul de la care poate lua voturi.

Uniunea Europeana

E personaj in alegeri si contracandidatul cel mai puternic al lui Liviu Dragnea. Institutiile europene sunt cele care au transat clar intre un grup aflat la putere si Romania si au decis, asumat, sa se pozitioneze. Odata cu Justitia, PSD/ALDE a aruncat in joc si apartenenta europeana, iar UE a ales sa ridice manusa.

Comisia Europeana este cea care a transmis, vineri, un ultim mesaj, prin vocea Angelei Cristea, sefa Reprezentantei de la Bucuresti:

Nu mai este foarte multa rabdare. Si nu stiu cat este vorba de rabdarea Comisiei si cat de rabdarea statelor membre. Rabdarea e cam pe duca si de aceea s-a si intervenit, daca ati vazut, oarecum gradat. Deci conteaza foarte mult ce se intampla si ce nu se intampla in Romania, dar reactia va fi una foarte rapida.

Frans Timmermans ocupa, in toata aceasta poveste, un loc special, pe de o parte datorat functiei din CE si profilului puternic, pe de alta parte, datorat sfidarii PSD-ului, de care s-a dezis, intelegand ca voturile lui Dragnea din Romania il fac sa piarda voturile de acasa.

A fost chiar mai bine de atat pentru Timmermans, pe care si olandezii l-au putut vedea in ultimele luni in postura unui lider puternic, gata sa apere democratia, asa ca au votat in numar mare partidul acestuia, un succes neasteptat in Olanda. Am putea spune ca situatia de la Bucuresti si felul in care a gestionat-o i-au folosit prim vicepresedintelui Comisiei, in jurul caruia pare a se coaliza o majoritate care sa-i aduca presedintia institutiei europene.

Iata si prima infrangere pentru PSD, chiar inainte ca votul de la Bucuresti sa aiba loc.

Klaus Iohannis

Presedintele isi pune bazele campaniei pentru prezidentiale, asa ca a avut nevoie de simularea unei lupte corp la corp, asa cum se intampla, indeobste, in campania pentru Cotroceni.

Singurul mesaj transmis obsesiv de Klaus Iohannis e acela ca alegerile de duminica sunt echivalentul unei motiuni de cenzura contra lui Liviu Dragnea.

E o strategie destul de curajoasa, in logica politica, pentru ca o presupusa invalidare a referendumului sau un scor psihologic bun pentru PSD (peste 30 de procente) se va transfera negativ asupra lui Iohannis. Pe de alta parte, pana nu apare un contracandidat surpriza, Klaus Iohannis poate sta in aceasta zona de confort.

Opozitia

Liberalii s-au decis pe acest mesaj al trenului victoriei, repetand un mesaj de forta:

Suntem singurii care pot invinge PSD, stam tot mai bine in sondaje, urca in trenul nostru, el merge la victorie

E o strategie clasica si se pare si folositoare, pentru ca in tara sunt semne de primari care ar vrea sa sara in trenul care ruleaza pe sine.

Asa se explica si marcarea simbolica a 145 de ani de istorie a partidului, pentru ca aceasta continuitate se traduce, raportat la campanie, in termeni de rezistenta.

Alianta USR/PLUS si-a intensificat mesajul de mobilizare la vot si a incercat si ea un transfer simbolic, conectand votul cu momentul 10 august.

Dacian Ciolos, cap de lista, a fost mai prezent in aceasta ultima saptamana de campanie, in care a promis schimbarea, dar a si gatit ardeleneste.

Ultimul eveniment de campanie ii apartine, de altfel, Aliantei, un miting electoral fara mici, dar cu participarea lui Guy Verhofstadt, cel care a reusit sa il elimine din grupul parlamentar al PE pe Calin Popescu Tariceanu. Asadar, un personaj care a invins deja PSD/ ALDE, recognoscibil si plasat in perceptia publica langa Frans Timmermans.

UDMR a aplicat, pe ultima suta de metri, o strategie de salvare, dar a facut-o cu jumatati de masura si numai disciplina electoratului maghiar ii poate garanta macar un loc in Parlamentul European, in vreme de Victor Ponta ar putea marca o victorie chiar in PE, intrand in Grupul Socialistilor din care PSD e alungat, fara macar a i se da demnitatea de a iesi pe usa din fata.

Electoratul e cel care urmeaza sa dea sens acestei campanii in care Liviu Dragnea nu a avut nicio remuscare si a riscat tara pana in punctul in care aceasta sa isi piarda legitimitatea europeana.

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#PSD alegeri Dragnea Iohannis Timmermans , #alegeri europarlamentare 2019