Tanar student, de etnie maghiara, decis sa ramana in Romania: Merg la vot. Doar impreuna, unindu-ne puterile, vom schimba Romania

Sambata, 25 Mai 2019, ora 07:14
10252 citiri
Tanar student, de etnie maghiara, decis sa ramana in Romania: Merg la vot. Doar impreuna, unindu-ne puterile, vom schimba Romania
Foto: Buksa Botond

"Fiecare vot conteaza, deoarece doar impreuna, unind toate puterile, putem arata vointa de a schimba Romania in bine!", spune Buksa Botond (foto dreapta), unul dintre tinerii care se arata entuziasmati de gandul participarii la vot duminica, 26 mai.

Boti Buksa are 24 de ani, este de etnie maghiara si studiaza medicina generala la UMF Targu Mures. Este cel mai bun prieten, "fratele", lui Alin Popoviciu (foto stanga), liceanul de 17 ani si jumatate care le-a tinut piept jandarmilor cu ocazia vizitei premierului Dancila.

L-am invitat pe Boti sa ne spuna ce crede el despre alegeri, despre justitie sau despre felul in care politicienii manipuleaza comunitatile etnice in interes propriu, electoral. L-am intrebat ce modele are si ce crede despre apartenenta noastra la UE si s-a aratat impresionat de vizita facuta in Irlanda, de "infrastructura moderna, curatenia zonelor verzi, sistemul educational, sistemul medical si mai ales gandirea libera, deschisa a oamenilor".

Ca si prietenul lui Alin, Boti se implica in viata comunitatii. A participat la Mures Half Marathon, unde s-au strans bani pentru un centru in care sunt ajutati nou-nascutii prematur, iar in iunie va participa la un alt maraton, banii stransi din donatii urmand sa fie folositi pentru achizitionarea de aparatura medicala pentru copii epileptici.

"Uneori, chiar gandirea tinerilor face schimbari majore. Putem schimba ceva", ne-a spus increzator Boti Buksa.

Esti tanar, esti student la medicina, esti maghiar si traiesti in Targu Mures. Cum vezi tu Romania in acest moment? Ce iubesti la tara asta si ce ai vrea sa schimbi, cat mai repede daca s-ar putea?

Din punctul meu de vedere, Romania este o tara splendida, care se poate mandri cu multe obiective culturale, comori ale naturii si atractii turistice, atat de interes national cat si international.

Este evident ca problemele nu trebuie cautate in factorii enumerati mai sus, ci in grupul oamenilor cu functii mari, care o guverneaza zi de zi tara asta.

Problemele majore, strigatoare la cer, cu care ne confruntam zilnic sunt neglijarea sistemului medical, stigmatizarea oamenilor inocenti fara motiv, lipsa promptitudinii in rezolvarea oricarui necaz si, nu in ultimul rand, lipsa vointei de a ne indrepta catre noile conceptii moderne.

De trei ani se discuta non-stop despre starea justitiei. Ce crezi tu in legatura cu ce s-a intamplat pana acum, cu schimbarile care s-au facut?

Punerea in practica a noilor legi ale justitiei m-a socat. O consider un fapt gresit, facut de oameni iresponsabili, care poate pune in pericol siguranta tuturor cetatenilor.

Totusi, sper ca vor fi facuti pasii corecti corespunzatori, pentru a se lua masuri.

Traind la Targu Mures, simti cumva ca politicienii romani si maghiari folosesc minoritatile in propriul interes al partidelor lor? Te simti mai mult roman sau mai mult maghiar?

Problematica minoritatilor acestor tari va fi o tema de discutie vesnica.

In ceea ce priveste folosirea minoritatilor, inainte de orice campanie electorala este accentuata importanta prezentei minoritatilor la alegeri. Acordandu-ne doar atunci atentie, toate aceste manifestari le consider o manipulare puerila.

In viata reala nu exista o cooperare serioasa intre partidele romanesti si maghiare, care ne-ar putea conduce la interese comune.

Eu sunt de etnie maghiara, avand propria mea cultura si limba. Totodata stapanesc foarte bine limba romana, respect sentimentele patriotice ale compatriotilor mei romani.

De ce ti-ai ales aceasta profesie, de medic? Intentionezi sa pleci si tu din tara dupa ce termini facultatea, asa cum au facut atatia?

Motivul principal pentru care mi-am ales aceasta profesie este ajutarea neconditionata a tuturor oamenilor, de la mici la mari, pe care o practic zilnic cu mare entuziasm.

Nu am deloc in gand sa plec din aceasta tara. Ideea care ma motiveaza este: "Daca toti plecam, oare cine va mai ajuta si trata pe pacientii nostri?! Cine le va da o mana de ajutor?!"

Pentru intarirea deciziei de a ramane in Romania m-a ajutat, m-a sfatuit mult, prietenul meu cel mai bun, Popoviciu Alin, cu care am dezvoltat o prietenie romano-maghiara constructiva si adanca, ignorand toate manipularile din partea stimatilor domni politicieni.

Tu te bucuri ca suntem in Uniunea Europeana? Ai calatorit pana acum peste hotare? Daca da, cu ce ganduri te-ai intors in tara?

Da, intr-adevar ma bucura, dar m-ar bucura si mai tare daca s-ar folosi in mod convenabil toate fondurile europene primite.

Ultima mea calatorie am facut-o in Irlanda. Mult m-a impresionat infrastructura moderna, curatenia zonelor verzi, sistemul educational, sistemul medical si mai ales gandirea libera, deschisa a oamenilor.

Te duci la vot pe 26 mai? Ce asteptari ai?

Nu voi rata sub nicio conditie sa particip la alegerile parlamentare pe 26 mai. Fiecare vot conteaza, deoarece doar impreuna, unind toate puterile, putem arata vointa de a schimba Romania in bine!

Singura mea asteptare de la un partid politic este sa se tina de cuvintele promitatoare spuse cu ocazia campaniei, fara sa pacaleasca poporul din jur, plin de sperante in viitor.

Ai vreun model personal in viata? Cum l-ai ales?

Din punctul de vedere al pregatirii medicale, modelul meu personal este medicul primar ginecolog-obstetrician din Spitalul Orasenesc din Baraolt (judetul Covasna), sub indrumarea caruia, in timpul vacantelor, imi desfasor practica medicala de specialitate. Aceasta doctorita imi indruma pasii ca sa devin un medic cat mai competent si bine pregatit, pastrand omenia si sufletul ajutator.

In al doilea rand il consider model personal si pe prietenul meu cel mai bun, Alin, care imi este alaturi in fiecare moment fericit si trist, la succes si esec, demonstrandu-mi zilnic ce insemna prietenia adevarata, neconditionata.

Cum te vezi peste 10 ani?

Dupa terminarea studiilor superioare la UMFST Targu-Mures voi continua activitatea ca medic rezident internist/ginecolog/pediatru, dupa aceea ca medic specialist. Orasul unde imi voi desfasura anii de rezidentiat inca nu-l stiu precis.

Ceea ce pot afirma este ca voi ramane acasa in Romania, tara care a investit si investeste si in prezent in mine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#tineri vot alegeri europarlamentare, #tineri alegeri europarlamentare, #vot alegeri europarlamentare, #maghiari alegeri europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2019