Tariceanu le-a scris tuturor liderilor de partid din Romania ca sa le propuna o colaborare in PE

Miercuri, 22 Mai 2019, ora 13:35
8607 citiri
Tariceanu le-a scris tuturor liderilor de partid din Romania ca sa le propuna o colaborare in PE
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat, miercuri, ca a trimis o scrisoare tuturor presedintilor de partide din tara pentru a le propune o colaborare in noua legislatura a Parlamentului European.

Tariceanu a precizat ca este mai important interesul national, astfel ca le propune liderilor de partide ca, in noua legislatura a PE, sa existe periodic o reuniune a grupului europarlamentarilor romani, unde sa fie puse in discutie teme precum ridicarea MCV sau intrarea in Spatiul Schengen.

"Fac un apel catre toate partidele politice: este mai important interesul national, care trebuie sa ne conduca la ideea unei Romanii puternice, capabile sa isi promoveze interesele in Parlamentul European si Uniunea Europeana.

De aceea, am redactat o scrisoare pe care astazi o voi trimite tuturor liderilor partidelor politice, in care le propun teme asupra carora sa reflectam impreuna, precum aderarea la Spatiul Schengen, MCV (mecanismul de cooperare si verificare - n.red.), cresterea fondurilor de coeziune, refuzul conditionarii alocarii fondurilor structurale pe alte criterii decat cele economice, dar si alte teme.

Lista nu vreau eu sa o inchid, trebuie sa propuna si altii. Trebuie sa functionam asa cum functioneaza celelalte tari, sa existe periodic o reuniune a grupului europarlamentarilor romani la care se fixeaza niste teme de interes national", a declarat presedintele Senatului intr-un interviu acordat miercuri DC News.

El a mai explicat ca in document cere ca toti europarlamentarii romani, indiferent de partidul din care provin, sa se reuneasca in PE, cu o agenda comuna stabilita in prealabil, dar nu exclusiva.

Tariceanu a mai spus ca aceste reuniuni ar putea avea loc lunar, iar leadership-ul ar putea fi asigurat, prin rotatie, de fiecare partid.

"Exportul disputelor interne catre PE trebuie sa se termine. Daca ar fi lunare reuniunile, atunci leadership-ul sa fie asigurat prin rotatie. Parlamentarii ALDE sa aiba intr-o luna, apoi USR, PNL etc. Pe mine ma intereseaza temele care ar putea sa fie transformate in teme in care pozitia noastra sa fie consensuala (...) Trebuie o formula care sa dea increderea tuturor ca vocea lor este auzita.

Dezbaterile sa fie concentrate pe subiectele mari, sa le lasam pe cele ale partidului. Cred ca aceasta formula merita sa fie analizata si astept si un raspuns la propunerea asta", a conchis Tariceanu.

"Dragi colegi, va invit, dupa alegerile pentru Parlamentul European, sa ne asezam la masa pentru a stabili un mod de cooperare in comisiile si plenul Parlamentului European.

Va invit sa invatam din greselile trecutului si sa incetam sa ne mai exportam neintelegerile si conflictele la Bruxelles sau la Strasbourg. Sa incetam sa ne mai ponegrim tara in numele unor interese partizane marunte ori doar pentru a da satisfactie grupurilor politice din care vom face parte.

Istoria ne-a invatat ca mult prea adesea neprietenii tarii si-au atins scopurile atunci cand au reusit sa starneasca intre noi conflicte. A venit vremea sa nu ne mai lasam dezbinati si sa invatam sa luptam impreuna pentru poporul care ne alege pentru ca, urmand povata marelui Ion I. C. Bratianu de acum un veac, "fiti cat de modesti pentru persoana dumneavoastra, nu fiti modesti pentru poporul pe care il reprezentati".

Va lansez, asadar, chemarea sa stabilim impreuna care vor fi prioritatile Romaniei in cei cinci ani de mandat al noului Parlament European si sa ne conjugam eforturile pentru indeplinirea acelor obiective despre care vom cadea de acord ca sunt nu numai prioritare, dar si comune", se arata si in scrisoarea trimisa liderilor politici, remisa miercuri Ziare.com.

Iata ce teme propune ALDE:

- admiterea Romaniei in spatiul Schengen;

- ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare;

- cresterea fondurilor de coeziune care sa ne permita recuperarea decalajelor fata de tarile dezvoltate;

- refuzul conditionarii alocarii fondurilor structurale in urmatorul exercitiu bugetar de criterii ce pot fi interpretate subiectiv si interesat, conditionare ce nu corespunde literei si spiritului tratatelor;

- obtinerea pentru fermierii romani de subventii egale cu cei din tarile vestice;

- blocarea tuturor initiativelor de tip protectionist (cum este astazi Pachetul pe Mobilitate 1) menite sa ingradeasca accesul intreprinzatorilor si lucratorilor romani la piata unica europeana.

Iata ce spune Tariceanu despre candidatura lui Dragnea la prezidentiale si sentinta in procesul liderului PSD

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Tariceanu europarlamentari romani PE , #alegeri europarlamentare 2019