Ultimele pronosticuri in cateva dintre tarile cu probleme, inainte de alegerile europene din 26 mai

Miercuri, 22 Mai 2019, ora 21:48
4418 citiri
Ultimele pronosticuri in cateva dintre tarile cu probleme, inainte de alegerile europene din 26 mai
Foto: Facebook / Comisia Europeana

In ajunul celor patru zile ale scrutinului european, partidul de extrema dreapta FPOe a scazut in sondaje in Austria dupa scandalul care a afectat imaginea liderilor sai, Adunarea Nationala a lui Marine Le Pen devanseaza partidul lui Emmanuel Macron in Franta, in timp ce in Germania conservatorii se afla in fruntea cursei, potrivit ultimelor sondaje, relateaza miercuri AFP.

Austria

Dizgratia partidului de extrema dreapta FPOe, debarcat din guvernul lui Sebastian Kurz dupa publicarea unei inregistrari video compromitatoare, se traduce printr-un recul de cinci puncte in singurul sondaj efectuat in tara dupa dezvaluirile din "Ibizagate".

FPOe se afla pe locul al treilea in preferintele alegatorilor, cu 18% din intentiile de vot, fata de 38% pentru partidul conservator al lui Kurz (OeVP), in crestere cu noua puncte. Pe locul al doilea se afla social-democratii (SPOe), care se mentin la 26% din electorat, potrivit unui sondaj din 20 mai al institutului Research Affairs.

Germania

Potrivit unui numar de trei sondaje publicate intre 15 si 17 mai, conservatorii Angelei Merkel (CDU), creditati cu 28 pana la 30% din sufragii, sunt dati invingatori, in timp ce Verzii au luat o optiune pentru locul al 2-lea (intre 17 si 19%), devansand cu putin un partid social-democrat (SPD, intre 15 si 17%) in criza de identitate.

Partidul de extrema dreapta AfD este dat pe locul al patrulea, cu 12% din sufragii.

Spania

Scutita de un avans al euroscepticilor, Spania ar urma sa plaseze in frunte Partidul Socialist (PSOE), creditat cu 28,9% pana la 32,9% din sufragii.

Urmeaza conservatorii din Partidul Popular (intre 16,8% si 19,7%), liberalii de la Ciudadanos (intre 13,5% si 16,1%), stanga radicala Podemos si aliatii sai (intre 10,2% si 14,8%) si partidul extrema dreapta Vox (intre 6,8% si 8,5%), potrivit unui numar de trei sondaje realizate intre 17 si 20 mai.

Franta

Toate ultimele sondaje dau acum Adunarea Nationala (RN, extrema dreapta) in frunte, cu un avans de 0,5 pana la 3 puncte fata de lista partidului LREM al sefului statului Emmanuel Macron, aliata cu Modem, in timp ce celelalte liste se afla mult in urma.

Un sondaj al BVA publicat miercuri credita RN cu 23% din voturi, fata de 22% pentru La Republique en Marche.

Marea Britanie

Potrivit unui sondaj al YouGov publicat miercuri, Partidul Conservator al Theresei May ar obtine un dureros loc cinci (7%), cu nu mai putin de 30 de puncte in spatele Partidului Brexit al lui Nigel Farage, dat in frunte, in fata Liberal-democratilor (19%), Partidului Laburist (13%) si Verzilor (12%).

Ungaria

Cu 50 pana la 54% din intentiile de vot pentru linia nationalista a partidului sau Fidesz, premierul ungar Viktor Orban se pregateste de un scrutin fara suspans.

Al doilea loc, mult in urma, se va juca intre partidul de extrema dreapta Jobbik, care incearca sa se repozitioneze ca o formatiune centrista, si mai multe partide de stanga.

Italia

Cele doua membre ale guvernului de coalitie conduc cursa, Liga lui Matteo Salvini, cu discursul sau antimigratie si anti-UE, aflandu-se in frunte cu 31,2% din intentiile de vot, inaintea Miscarii 5 Stele a lui Luigi di Maio, creditata cu 22,6% din sufragii, potrivit ultimului sondaj public care dateaza din 10 mai.

Urmeaza apoi Partidul Democrat (PD, centru stanga), cu 20,9%, partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi (9,7%) si partidul de extrema dreapta Fratelli d'Italia (5%).

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#sondaje alegeri europarlamentare, #sondaj Franta europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2019