Ziare.com

Alegeri locale 2012 - Cum poti ajunge la inchisoare dupa vot

de Diana Robu
Duminica, 10 Iunie 2012, ora 08:18

   

Alegeri locale 2012 - Cum poti ajunge la inchisoare dupa vot
Romanii sunt asteptati, duminica, la urne, pentru a-si desemna alesii locali ai urmatorilor patru ani, adica primarii, consiliile locale si consiliile judetene, precum si presedintii de consilii judetene. Cei care incerca insa sa fraudeze alegerile pot ajunge la inchisoare, atrage atentia Autoritatea Electorala Permanenta.

Ziare.com va prezinta tot ce trebuie sa stiti despre scrutinul din 10 iunie si va tine la curent cu cele mai importante evenimente de la alegerile locale.

Alegeri Locale 2012

Romanii cu drept de vot isi aleg primarii, consilierii locali, judeteni si presedintii de CJ. Sectiile de votare s-au deschis la ora 07:00 si se vor inchide la 21:00.

Noutatea acestui scrutin o constituie alegerea dintr-un singur tur a primarilor si singura exceptie, pentru ca alegatorii sa fie chemati din nou la urne, este situatia in care doi candidati vor obtine acelasi scor. In acest caz, vor fi organizate din nou alegeri pe 24 iunie.

Alegeri locale 2012 - Urmareste minut cu minut

Potrivit unui Ghid al Alegatorului, intocmit de BEC, impiedicarea unei persoane sa aleaga se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

Totodata, violarea secretului votului se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. BEC precizeaza ca se pedepseste si tentativa.

Votul multiplu, primirea si darea de mita electorala sunt pedepsite, totodata, cu inchisoare de la 6 luni la cinci ani. Si in acest caz, se pedepseste si tentativa.

In plus, introducerea in urna a unui suplimentar de buletine de vot, falsificarea documentelor de la birourile electorale, precum si utilizarea unui act de identitate fals sau nul constituie infractiuni care se vor pedepsi cu inchisoare de la doi la sapte ani.

De asemenea, deschiderea urnelor inainte de ora stabilita pentru inchiderea votarii, precum si utilizarea urnei speciale in alte conditii decat cele prevazute la articolul 87 din Legea 67/2004 republicata constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Tentativa se pedepseste si in aceasta situatie.

Incredintarea urnei speciale altor persoane decat membrilor biroului electoral al sectiei de votare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani. Pedeapsa se aplica si persoanelor care transporta urna speciala fara a face parte din biroul electoral al sectiei de votare. Tentativa, de asemenea, se pedepseste.

In sfarsit, votarea de catre o persoana care nu are drept de vot se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1840 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor