Alegeri Oradea 2012

Luni, 14 Mai 2012, ora 14:02
2570 citiri
Alegeri Oradea 2012

Scrutinul pentru alegerea primarilor, consilierilor locali, municipali, judeteni si a presedintilor consiliilor judetene are loc in data de 10 iunie.

Din punct de vedere legal campania a inceput vineri, 11 mai, si se va incheia in data de 9 iunie, ora 7.00.

Procesul de votare din 10 iunie va incepe la ora 7.00 si se va incheia la ora 21.00.

Biroul Electoral Central a stabilit ca voturi valabil exprimate, la alegerile din 10 iunie, sunt cele in care stampila cu mentiunea "votat" este aplicata in interiorul unui singur patrulater.

Totodata, se considera valabil exprimat si votul in care stampila cu mentiunea "votat" depaseste limitele patrulaterului, dar optiunea alegatorului este evidenta, inclusiv situatia in care stampila este doar tangenta la un patrulater, dar nu atinge altul.

Daca stampila cu mentiunea "votat" este aplicata in interiorul unui singur patrulater, dar pe buletinul de vot sunt inscrise diverse mentiuni ale alegatorului, votul este considerat valabil exprimat, indiferent de mentiunile care apar pe acesta.

Potrivit BEC, este valabil exprimat votul in cazul in care stampila cu mentiunea "votat" este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegatorul a mai aplicat una sau mai multe stampile, fara sa atinga vreun alt patrulater.

BEC a mai stabilit ca sunt considerate voturi nule cand pe buletinul de vot nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare sau cand buletinul are alt model decat cel legal aprobat.

Vot nul este si atunci cand nu a fost aplicata stampila cu mentiunea "votat" in niciun patrulater sau cand aceasta este pusa in doua sau mai multe patrulatere.

Daca stampila cu mentiunea "votat" a fost aplicata in exteriorul patrulaterelor sau aceasta atinge doua sau mai multe patrulatere, votul este, de asemenea, nul.

Pentru functia de primar al municipiului Oradea la Biroul Electoral Municipal au fost inregistrate noua candidaturi.

Prima candidatura inregistrata de catre Biroul Electoral Municipal Oradea este a reprezentantului Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Zatyko Gyula, de profesie jurist, ruda a eurodeputatului Laszlo Tokes, potrivit Mediafax.

La Primarie candideaza si actualul primar al orasului, liberalul Ilie Bolojan, din partea USL.

Inginer si profesor de matematica, Bolojan a fost prefect al judetului Bihor in perioada 2005-2006. Ulterior, in perioada 2006-2008, a fost secretar general al Guvernului Tariceanu.

In 2008, Bolojan a devenit primul primar al municipiului ales in primul tur de scrutin, pana la acea data oradenii alegand candidatul roman care se califica in turul secund alaturi de candidatul UDMR.

Un candidat extrem de controversat la Primaria Oradea este tanarul Horea Vuscan, care in 2008 a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare, plus plata unor daune morale de 200.000 de euro in cazul unui accident rutier in care a fost implicat in 2003, accident soldat cu trei morti - cetateni ungari.

Vuscan a renuntat in 2008 la calitatea de membru PSD si a devenit presedintele Miscarii Verzilor Democrat-Agrarieni din Bihor, pe care insa a abandonat-o in urma cu doua saptamani pentru a deveni presedintele organizatiei judetene a Partidului Uniunea Verzilor din Romania.

Din partea UDMR Bihor si-a depus candidatura la Primaria Oradea fostul ministru al Sanatatii Cseke Attila, de profesie jurist, care a spus ca doreste sa faca din oras un centru regional, asa cum a fost pana in perioada interbelica.

Cseke se bucura si de sustinerea publica a doi candidati la Consiliul Local de pe lista PDL - fostul manager al Spitalului Judetean din Oradea Carmen Pantis si fostul selectioner al Nationalei de fotbal a Romaniei Emeric Jenei, ambii candidati democrat-liberali anuntand public ca-l vor vota la Primarie pe candidatul UDMR.

El a inceput campania electorala in forta. Fostul ministru al Sanatatii, candidat UDMR la Primaria Oradea, le-a impartit trecatorilor, cutii cu vitamina C, pe care scrie "Vitamina Cseke", alaturi de sloganul "Oradea sanatoasa", si pe care apar poza si numele sau.

Candidatul PDL la Primaria Oradea este Mihai Groza, fost viceprimar intre anii 2004-2007 si fost primar intre 2007-2008, de profesie inginer, sef al Hidroelectrica Bihor din 2009 si cadru didactic la Universitatea din Oradea.

De asemenea, candideaza la Primaria Oradea reprezentantul PRM Ioan Hathazi, cadru didactic la Universitatea din Oradea, un fost sef al Clubului Sportiv Crisul Oradea, Gheorghe Frent (PPDD), Marius Sonea, economist, din partea UNPR, si un fost vames, Dorel Vesa, din partea Partidului Poporului Cojocaru.

La Primaria Oradea nu a fost inregistrata candidatura niciunui independent.

Pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Bihor au fost inregistrate si validate de catre Biroul Electoral Judetean zece candidaturi.

Ramaneti pe Ziare.com pentru a urmari cele mai importante informatii din campania electorala, alegerile locale 2012 si candidati.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri 2012, #alegeri Oradea 2012, #alegeri locale Oradea , #Alegeri Locale 2012