Candidatii USL la locale: "Baroni" si parlamentari in judetele PDL

Marti, 20 Martie 2012, ora 12:26
6570 citiri
Candidatii USL la locale: "Baroni" si parlamentari in judetele PDL

Liderii USL au anuntat, luni seara, candidatii aliantei la functiile de presedinti de consilii judetene si primari ai municipiilor resedinte de judet.

Lista completa a candidaturilor conduce la mai multe concluzii referitoare la modul in care a gandit Uniunea Social Liberala castigarea acestor alegeri. Prima dintre ele e aceea ca "greii" USL la nivel local, acei alesi cu multe mandate, au primit reconfirmarea sustinerii. O alta e ca USL a aruncat in lupta, in judetele dominate de PDL multi actuali parlamentari cunoscuti, unii dintre ei fosti ocupanti ai unor portofolii ministeriale importante.

USL a definitivat lista candidaturilor comune la alegerile locale

In unele judete sau municipii, USL a preferat sa mearga pe mana unor figuri foarte cunoscute, venite din afara politicii, insa populare pe plan local.

De remarcat e faptul ca USL are foarte putini candidati-femei. Din totalul de 82 de candidati din provincie, doar 3 erau femei - Lia Ardelean pentru Primaria Arad, Lia Olguta Vasilescu si Cristina Ioan la CJ Arad. Realitatea informeaza ca prima nu va mai candida, fiind inlocuita in ultimul moment.

"Baronii", sustinuti

USL nu a oferit nicio surpriza in judetele sau municipiile dominate de "baronii locali", care si-au vazut reconfirmate pozitiile.

Candidatul cu cea mai importanta functie din Opozitie e secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care conduce judetul Teleorman de 12 ani si care mai vrea un mandat.

In multe judete, avem adevarate tandemuri presedinti CJ-primari de municipii.

La Gorj, "cuplul etern" al PSD, Ion Calinoiu si Florin Carciumaru, candideaza din nou in tandem. Un alt tandem pesedist binecunoscut porneste cu prima sansa in Constanta - Nicusor Constantinescu si Radu Mazare, ca si la Vrancea, unde Marian Oprian si Decebal Bacinschi vor sa-si reinnoiasca mandatele. Liberalul Lucian Iliescu, primarul de Giurgiu, cauta si el un nou mandat, precum si Gheorghe Nichita la Iasi, din partea PSD sau Romeo Stavarache la Bacau, din partea PNL.

In unele judete, in care PSD si PNL sunt adversari traditionali si au refuzat mult timp sa se alieze, candidaturile la CJ si primarii sunt impartite si liderii lor sunt obligati sa coopereze, cum e cazul judetului Bacau, unde Dragos Benea de la PSD va candida la CJ, iar mai sus numitul Stavarache de la PNL, la primaria Bacau.

La Bucuresti, independentul Sorin Oprescu, e sustinut de USL de foarte mult timp si e dat favorit de sondajele de opinie.

Singura situatie cu adevarat dificila pentru USL e cea de la Buzau, unde presedintele Consiliului Judetean, Victor Mocanu de la PSD, nu e sustinut de USL, in locul sau fiind preferat deputatul liberal Cristian Bigiu. Mocanu va candida insa ca independent, sustinut de organizatia judeteana a PSD.

Judetul in care inca nu s-a luat o decizie finala e Timis, unde candidatii vor fi stabiliti in perioada urmatoare, mai ales ca USL incearca sa-l atraga pe lista sa pe primarul taranist Gheorghe Ciuhandu.

Din Legislativ, candidati la locale

Opozitia a cautat nume cunoscute chiar si pe plan national pentru a incerca sa castige in judetele dominate acum de Putere si a trimis sa candideze multi parlamentari, chiar fosti ministri.

Spre exemplu, la Alba, Teodor Athanasiu, fost ministru al Apararii, candideaza la presedintia Consiliului Judetean, iar un alt liberal, fostul ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei, la presedintia Consiliului Judetean Iasi. La Cluj, avem un cuplu de parlamentari liberali din partea USL - Horea Uioreanu la presedintia CJ si Marius Nicoara la primaria Cluj. Inca un ministru, fostul secretar general al Guvernului, Ilie Bolojan, e un alt liberal care candideaza la o primarie, la Oradea, insa el e deja edilul in functie acolo. Fostul purtator de cuvant al PSD, Radu Moldovan, actualmente deputat, candideaza la CJ Bistrita.

Un alt deputat cunoscut, Lia Olguta Vasilescu, vrea sa obtina Primaria Craiova din partea PSD.

Iulian Badescu (PSD, ex-PDL) la primaria Ploiesti, Catalin Nechifor(PSD) la CJ Suceava, Ciprian Dobre (PNL) la CJ Mures, Emilian Francu (PNL) la Ramnicu Valcea sunt doar cateva alte nume de alesi parlamentari care s-au orientat spre candidaturi locale.

PC, in locuri dificile. PNL, in maghiarime

PC, din postura sa de cel mai mic partid din alianta, a primit si cele mai putin confortabila candidaturi. Una dintre ele, cea de la Sibiu, are sanse infime, in conditiile in care actualul primar, Klaus Iohannis, e inca extrem de popular. Inca una din aceasta categorie e a lui Vasile Dragusanu la primaria Piatra Neamt, "fieful" lui Gheorghe Stefan, zis Pinalti, de la PDL. Alte candidaturi primite de PC au ceva mai multe sanse, insa tot pornesc cu sansa a doua, precum cea a lui Zamfir Ciceu la CJ Maramures.

PNL, teoretic in paritate pe liste cu PSD, are, in termeni reali, mult mai putine candidaturi cu sanse. Spre exemplu, PNL a primit candidaturile la CJ in Harghita si Covasna, imposibil de castigat, in conditiile in care aceste judete au o majoritate covarsitoare maghiarii.

Candidaturi "colorate", dar consistente

Judetul Galati ofera doua candidaturi cu sanse de victorie, desi sunt oameni din afara politicii.

Un medic foarte cunoscut la Galati, Nicolae Bacalbasa, cunoscut pentru frazele spumoase de la interventiile televizate in cazuri medicale, vizeaza presedintia CJ.

Autorul unor expresii precum "s-au taiat si ei cu sabiile, nu mai au voie sa fie ninja?" a candidat si la parlamentarele din 2008 pentru PSD si, desi a castigat cu 46%, la diferenta foarte mare de urmatorul clasat, nu a mers in Legislativ din cauza sistemului de vot. In tandem cu el candideaza un om de sport, presedintele clubului de fotbal Otelul Galati, Marius Stan, din partea PNL, care vizeaza primaria municipiului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#USL candidaturi locale, #USL primarii presedinti consilii , #Alegeri Locale 2012