Cinci efecte surprinzatoare ale comasarii alegerilor (Opinii)

Sambata, 03 Septembrie 2011, ora 23:10
5754 citiri
Cinci efecte surprinzatoare ale comasarii alegerilor (Opinii)
Foto:actualitateaprahoveana.ro

Alegerile locale sunt la un pas de a fi comasate cu cele parlamentare. E aproape sigur, daca nu cumva Opozitia reuseste sa stranga o majoritate de blocaj in Senatul Romaniei. Ce inseamna asta? In primul rand, mai multe sperante pentru actuala Putere. Lucru previzibil. Dincolo de asta, insa, mai sunt si alte efecte surprinzatoare.

Unele, pozitive. Altele, mai degraba nu. Desi sunt alte elemente care pot modifica felul in care se vor tine aceste alegeri, ca regionalizarea sau votul prin corespondenta, comasarea alegerilor schimba, daca nu sensul alegerilor, macar desfasurarea lor.

Ce se schimba? Numarul votantilor, numarul politicienilor, nivelul mitei electorale, nivelul tradarii si nivelul intoxicarii. Adica elementele care dau savoare fiecarei runde de alegeri.

1. Mult mai multi candidati

Pe actualul sistem de alegeri, regula e asta - foarte multi politicieni candideaza prima data la alegerile locale. Apoi, o mare parte din ei, fie ca au pierdut, fie ca au castigat functiile de primari, sefi de judete sau consilieri, candidau si la parlamentare.

Probabil ca mai mult de o treime dintre parlamentari sunt fosti alesi locali sau oameni care au esuat in a fi alesi la alegerile locale. Acest lucru se va schimba. Din doua motive. Prima ar fi interdicia de a candida, simultan, la doua posturi. A doua, chiar si fara aceasta interdictie, se vor gasi putini oameni care sa candideze la doua posturi, dat fiind ca asta le-ar reduce sansele.

Asa ca partidele vor trebui sa-si gaseasca mult mai multi candidati. Ceea ce va fi o problema, daca ne gandim ca pana si partidele mari au avut dificultati in a gasi circa 470 de candidati seriosi la ultimele alegeri parlamentare. Din ei, o mare parte erau alesi locali. Acum nu se va mai putea.

2. Participarea la vot va creste

La ultimele alegeri parlamentare, participarea la vot a fost de aproximativ 40%. Nu va mai fi cazul acum. Va creste. De ce? Pentru ca e totul dintr-un foc. Candidatii vor aduce mai multi oameni si, la randul lor, oameni care altfel ar fi venit doar pentru votul la primarie sau doar pentru votul la parlamentare vor veni. Motivele sunt duble, mobilizarea e dubla.

3. Mita electorala, mai putina

Da, se va da mai putina mita electorala in campania asta. Sa ne intelegem, nu inseamna ca nu se va da multa. Doar ca, decat sa-i dai omului, ca partid, galeti, bani, icoane, sepci, bere si mici pentru presedintiile de consilii judetene, apoi pentru turul unu la primarie, consilii locale si judetene, apoi turul doi la primarie, urmand ca apoi sa dai inca o runda pentru posturile de deputat si senator, ii poti da doar o data pentru toate. Sau de doua ori, nu de cinci-sase ori.

4. Si tradarile sunt afectate

Tradarea e in insasi seva politicii. Asta se stie. Si perioada in care lumea schimba barca cel mai des e cea din preajma alegerilor parlamentare. Cand primarii in functie miros, gresit sau nu, cine va castiga. Si merg cu aceia. Pe sistemul aplicat pana acum, jocurile se faceau pana in preajma parlamentarelor. Daca se aplica si comasarea, nu vei putea sti cu siguranta cum vor sta lucrurile. Nu vei putea sa te muti intre locale si parlamentare. Eventual, dupa.

Sau concentrarea tradarilor se va face inainte. Dar, chiar si asa, formatiunile politice stiu ca intra in alegeri cu niste alesi locali mult mai previzibili. Pentru parlamentari, in primul rand.

5. Raiul zvonurilor, incertitudinilor, sondajelor false

In principiu, un set de alegeri iti da un reper. Alegerile locale din 1996 au aratat ca PDSR poate sa piarda in fata unei aliante a Conventiei Democrate cu PD-ul lui Petre Roman. Alegerile locale din 2000 au dat destul de clar de inteles ca PDSR va reveni la putere. Cele din 2004, ca va fi pe muchie de cutit intre PSD si Alianta DA. Acum, acest lucru nu va mai exista. Vom sti ca se poate intampla orice. Iar sondajele de opinie mincinoase vor inunda piata. Mai mult ca in alte cazuri, pentru ca nu vor putea fi confruntate cu o runda de alegeri.

Incertitudinile vor fi mari, astfel, mai ales ca se vor schimba si colegiile uninominale sau sistemul de vot, ceea ce va face lucrurile mult mai greu de masurat. Vom fi in ceata. Nu de tot, dar vom fi.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#alegeri 2012, #efecte comasare alegeri , #Alegeri Locale 2012