Bucurestenii decid duminica cine va conduce orasul in urmatorii patru ani

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 21:45
4024 citiri
Bucurestenii decid duminica cine va conduce orasul in urmatorii patru ani

Aproape 1.800.000 de bucuresteni, potrivit Biroului Electoral Municipal (BEM), sunt chemati la urne, duminica, pentru a-si alege primarul general, primarii de sectoare, consilierii generali si pe cei locali in cele 1.223 de sectii de votare organizate in Capitala.

In sectorul 1 sunt inscrisi pe listele electorale permanente 207.564 alegatori, in sectorul 2 - 324.874, in sectorul 3 - 402.081, in sectorul 4 - 275.880, in sectorul 5 - 249.765, iar in sectorul 6 - 335.840.

In Bucuresti, au fost tiparite 7.943.304 buletine de vot pentru primari de sectoare, primarul general, consilii locale si Consiliul General al Municipiului.

Potrivit Prefecturii Capitalei, in sectorul 1 au fost tiparite 932.328 buletine de vot, in sectorul 2 - 1.437.768, in sectorul 3 - 1.774.064, in sectorul 4 - 1.217.808, in sectorul 5 - 1.101.044, in sectorul 6 - 1.480.292.

La sectiile de votare din Capitala vor fi repartizate 5.753 stampile cu mentiunea ''VOTAT'' si 1.752.738 timbre autocolante.

Bucurestenii isi vor exercita dreptul de a alege in 5.753 de cabine de vot, cele mai multe fiind in sectorul 3 - 1.352. In sectorul 1 sunt 805, in sectorul 2 - 1.000, in sectorul 4 - 700, in sectorul 5 - 980, iar in sectorul 6 - 916.

In tara, potrivit datelor centralizate de BEC, sunt inscrisi in cursa electorala 14.144 de candidati care vizeaza cele 3.187 de functii de primar, 368 care isi disputa fotoliul de presedinte de consiliu judetean, 15.727 lupta pentru cele 1.338 de functii de consilieri judeteni si 255.437 pentru cele 40.311 functii de consilieri locali.

In cele sase sectoare ale Capitalei candideaza pentru fotoliul de edil 109 candidati.

Pentru prima data, alegerea primarilor se va face din primul tur. Este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in primul tur de scrutin, cu exceptia situatiilor de balotaj.

In acest caz, se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul, la care vor participa doar candidatii aflati in aceasta situatie.

Primaria Capitalei, disputata de 18 candidati

Un numar de 18 candidati s-au inscris in cursa electorala, la Bucuresti, pentru functia de primar general al Capitalei.

Actualul edil general, independentul Sorin Mircea Oprescu, sustinut de Uniunea Social Liberala, candideaza pentru al doilea mandat consecutiv, propunandu-le bucurestenilor continuarea proiectelor incepute.

Partidul Democrat Liberal candideaza la Bucuresti cu Silviu Vasile Prigoana, printre ale carui prioritati anuntate se afla problema cainilor comunitari.

Senatorul Anghel Iordanescu va candida pentru fotoliul de primar general din partea Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei. El isi doreste o "administratie curata si cinstita", "o Capitala in care sa se rezolve si problema transportului, a parcarilor si celelalte probleme de infrastructura".

Si finantatorul Stelei, europarlamentarul George Becali, s-a inscris in cursa pentru functia de primar general din partea Partidului Noua Generatie Crestin Democrat, el sustinand, dupa depunerea candidaturii, ca, in cazul in care va castiga, va construi cate zece biserici in fiecare sector din Bucuresti.

Tot ca independent candideaza pentru fotoliul de primar si Nicusor Daniel Dan, presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul", care a declarat ca isi doreste ca orasul "sa devina un centru regional in IT, in industrii creative si in invatamantul superior".

La Primaria Capitalei mai candideaza Petre Popeanga - propus de Partidul Romania Mare, Vasile Horia Mocanu - propus de Partidul Poporului - Dan Diaconescu si Constantin Ionescu - propus de Partidul Social Democrat al Muncitorilor.

In cursa pentru fotoliul de edil-sef au mai intrat Petrica Dima - propus de Partidul Socialist Roman, Irinel Adrian Columbeanu - propus de Partidul Popular si al Protectiei Sociale, Constantin Cojocaru din partea Partidului Poporului PP - LC si Alexandru Vladu din partea Aliantei Partidul Popular European (Crestin Democrati) si Democrati Europeni.

Candidatul Partidului "Totul pentru Tara" la functia de primar general este Florin Dobrescu, din partea Partidului Alianta Socialista din Romania candideaza Ioan Ionita-Teodosiu, iar din partea Partidului National Democrat Crestin - Adrian Grigoriu.

Formatiunea politica lansata recent - Partidul ProDemo participa in cursa electorala pentru fotoliul de primar cu Nicolae Roman, Partidul Ecologist Roman cu Ionut Georgescu, iar Partidul Uniunea Ecologista din Romania cu presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor 'Pro Lex', Vasile Lincu.

Liste de candidati pentru CGMB

Pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti, 22 de formatiuni politice au venit cu propuneri de consilieri.

Potrivit BEC, 11 partide au depus liste complete de candidati (69), pentru cele 55 de functii de consilieri, si anume USL, PDL, UNPR, PRM, Partidul Social Democrat al Muncitorilor, Partidul Poporului - Dan Diaconescu, Partidul Popular si al Protectiei Sociale, Partidul Uniunea Ecologista din Romania, Partidul Alianta Socialista, Partidul National Democrat Crestin si Partidul Verde.

Au depus liste incomplete pentru consilieri generali Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania (3 candidati), Uniunea Populara Social Crestina (4 candidati), Partidul ''Totul pentru Tara'' (5 candidati), Partidul ProDemo (8 candidati), Partidul Ecologist Roman (51 candidati) si Partidul Noua Generatie Crestin Democrat (55 candidati).

De asemenea, s-au inregistrat 8 candidati din cei 68 propusi de Partidul Poporului, 41 din cei 42 propusi de PNTCD, 17 candidati ai Partidului Socialist Roman si 43 de la Forta Civica.

Lista USL la CGMB este deschisa de Cornel Pieptea, acesta fiind urmat de Robert Negoita, candidatul Uniunii la sectorul 3 al Capitalei, si de Manuela Violeta Popescu. Pe lista se mai afla si Doru Giugula, consilier municipal.

Pe primele trei locuri de pe lista Partidului Democrat Liberal se afla Silviu Prigoana, candidatul la functia de edil-sef al Capitalei, Simona Cretu, cea care a castigat concursul ''Un proiect pentru Bucuresti'' initiat de partid, si Ionel Cristinel Deaconescu.

Pe lista se mai afla Catalin Iliescu si Mircea Raicu, viceprimar al Capitalei.

In cursa pentru un loc in CGMB din partea UNPR candideaza, pe primele pozitii, Anghel Iordanescu, candidatul la fotoliul de edil-sef, Alin Dumitru Berbecaru si Liviu Goncea. Pe lista se mai numara fostul viceprimar al Capitalei Victor Iovici, care a facut parte din PRM.

Lista PRM la CGMB este deschisa de presedintele partidului, Corneliu Vadim Tudor, europarlamentar PRM. Acesta este urmat de Petre Popeanga - candidatul la functia de edil-sef - si de vicepresedintele partidului Dan Zamfirescu.

Partidul Noua Generatie Crestin Democrat este reprezentat pe prima pozitie la CGMB de liderul formatiunii George Becali.

Dan Nicusor Daniel, presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul", inscris pentru fotoliul de edil-sef la Bucuresti, va candida si pentru CGMB, ca independent, iar Alexandru Vladu, propus de Alianta Partidul Popular European (Crestini Democrati) si Democrati Europeni, vizeaza si el o functie de consilier general, pe langa cea de primar general.

Alegeri Locale 2012

Alegeri Bucuresti 2012

Duel pentru primariile de sector

Peste o suta de candidati si-au depus dosarele de inscriere pentru o functie de primar in cele sase sectoare ale Capitalei.

sectorul 1

Actualul primar al sectorului 1, liberalul Ioan Andrei Chiliman, candideaza pentru un nou mandat, din partea Uniunii Social Liberale, iar din partea Partidului Democrat Liberal s-a inscris in cursa electorala deputatul Theodor Paleologu.

Pentru functia de primar al sectorului 1 mai candideaza Gheorghita-Liviu Goncea, propus de Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, Denes Aron din partea Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Mihai-Alexandru Iorgulescu, reprezentantul Partidului Poporului - Dan Diaconescu, Gabriel Tiberian de la Partidul Romania Mare si Carmen Nonica Alistar propusa de Partidul Noua Generatie - Crestin Democrat.

Biroul electoral de circumscriptie a mai admis candidaturile lui Ovidiu Ioan (Partidul Popular si al Protectiei Sociale), Victor-Dan Dumitrescu (Partidul Ecologist Roman), Emil-Marian Nae (Partidul Socialist Roman), Cristian-Marius Balaneanu (Partidul "Totul pentru Tara"), Cristian Trasca (Partidul Poporului - PP-LC), Flor Pomponiu (Partidul ProDemo), Gheorghe Nedelcu (Partidul Social Democrat al Muncitorilor), Gigel Andrabulea (Partidul Uniunea Ecologica din Romania), Claudia-Mirela Costescu (Partidul Verde), Cornel Chiuaru (Partidul National Democrat Crestin) si Theodor Cristian Zaharia Nicolau (Forta Civica).

In total, 18 persoane se "bat" pe 10 iunie pentru functia de primar al sectorului 1.

In acest sector sunt organizate 161 de sectii de votare.

sectorul 2

Un numar de 16 candidaturi au fost admise pentru functia de primar al sectorului 2 de catre Biroul electoral de circumscriptie.

Actualul edil, Neculai Ontanu, candideaza pentru un nou mandat din partea Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei. El este contracandidat de Dragos Vasile Frumosu, din partea Uniunii Social Liberale, si de Catalin Lucian Iliescu, reprezentantul Partidului Democrat Liberal.

De asemenea, in cursa pentru fotoliul de primar al sectorului 2 al Capitalei au intrat Petre Raducanu din partea Partidului Romania Mare, Mihai Radu Popa - reprezentand Partidul Poporului - Dan Diaconescu si Petre Chirica - Partidul Noua Generatie Crestin Democrat.

Biroul electoral de circumscriptie a admis si candidaturile lui Marin Badea (Partidul Alianta Socialista), Elena Militaru (Partidul Uniunea Ecologista din Romania), Ionel Chircu (Partidul National Democrat Crestin), Marin Stoica (Partidul Social Democrat al Muncitorilor), Nicolae Varbanciu (Partidul Popular si al Protectiei Sociale), Bogdan Andrei Mustata (Partidul Forta Civica), Radu Balaban (Partidul Ecologist Roman), Iulia Ichim (Partidul Poporului),

Cristian Florin Gheorghe (Partidul Verde) si Ion Dumitru (Partidul Socialist Roman).

In acest sector bucurestenii isi vor exercita dreptul de vot in 200 de sectii.

sectorul 3

19 candidati isi disputa functia de primar in sectorul 3 al Capitalei.

Fotoliul de edil este disputat de cei doi Negoita - Liviu Gheorghe Negoita, actualul primar, candidat pentru un al treilea mandat, din partea Partidului Democrat Liberal, si Robert Sorin Negoita, candidatul Uniunii Social Liberale.

Din partea Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei candideaza Dumitru Iulian Popescu, Illyes Marton este candidatul Uniunii Democrate Maghiare din Romania, pentru Partidul Poporului - Dan Diaconescu intra in cursa electorala Catalin Zamfira, reprezentantul Partidului Romania Mare in cursa de la sectorul 3 este Ruxandra-Georgeta Lungu, Gabi Parpala candideaza din partea Partidului Noua Generatie Crestin Democrat.

Biroul electoral de circumscriptie a mai admis candidaturile lui Gheorghe Ovidiu Emil Stoenescu (Partidul Popular si al Protectiei Sociale), Florian Cristache (Partidul "Totul pentru Tara"), Ilie Pepenel (Forta Civica), Cristiana Matei (Partidul National Democrat Crestin), Tudor Florian Ivan (Partidul Social Democrat al Muncitorilor), Cornelia Lalu (Partidul Verde), Cristian Ciocea (Partidul Poporului), Ion Uta (Uniunea Populara Social Crestina), Gheorghe Mazilu (Partidul Socialist Roman), Mihael Zorzini (Partidul Alianta Socialista), Danut Octavian Dumitrescu (Partidul Ecologist Roman) si Dragos Eugen Gasca (Partidul Uniunea Ecologista din Romania).

In acest sector sunt 262 de sectii de votare.

sectorul 4

La Biroul electoral de circumscriptie sector 4 au fost inregistrate 16 candidaturi.

Pentru fotoliul de primar candideaza din nou Cristian Popescu-Piedone, din partea Uniunii Social Liberale, iar contracandidat ii este democrat-liberalul Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului si presedinte al Organizatiei de Femei a Partidului Democrat Liberal.

In acest sector candideaza si un independent - Constantin Filip, care si-a depus actele si pentru consilier local.

Si-au depus candidaturi care au fost acceptate de Biroul electoral de circumscriptie Razvan Valentin Costache, propus de Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, Vicentiu Ghita de la Partidul Poporului - Dan Diaconescu, Mihai Caciula reprezentand Partidul Verde si Mariana Serban candidatul Partidului Romania Mare.

Biroul electoral de circumscriptie sector 4 a mai admis candidaturile lui Florian Udrea (Partidul Popular si al Protectiei Sociale), Ion Sarbu (Partidul Socialist Roman), Cornel Costea (Forta Civica), Eugen Vucicu (Partidul Uniunea Ecologista din Romania), Marinica Bunea (Partidul Poporului), Nicolae Apostolescu (Partidul Social Democrat al Muncitorilor), Cezar Mihalache (Partidul National Democrat Crestin), Florin Cristian Nica (PER) si Gheorghe Ursa (Partidul "Totul pentru Tara").

In acest sector sunt 175 de sectii de votare.

sectorul 5

La sectorul 5, concurenta este mare, 21 de persoane fiind dornice sa preia fotoliul de primar.

Primarul in functie Daniel Marian Vanghelie candideaza pentru un nou mandat din partea Uniunii Social Liberale.

Unul dintre contracandidatii sai este fostul prefect al Capitalei Mihai Atanasoaei, care a intrat in cursa electorala din partea Partidului Democrat Liberal.

In cursa pentru fotoliul de edil s-au inscris si Corin Romanescu, ce va reprezenta in competitia electorala Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, si Daniel Schmid - din partea Partidului Poporului - Dan Diaconescu.

Tot in sectorul 5 vrea sa fie primar si Mugur Mihaescu, artistul de la "Vacanta Mare", care candideaza independent, dar si Luminita Erghid de la Partidul Verde.

Tot ca independent isi disputa fotoliul de primar la sectorul 5 si Catalin Stochita.

Pentru functia de edil la sectorul 5 candideaza si Ioana Rusu, reprezentand Partidul Popular si al Protectiei Sociale, si Florin Rus, candidatul Partidului National Democrat Crestin.

Printre candidati se mai numara Ioan Dinu (Partidul Social Democrat al Muncitorilor), Marin Razvan Catana (Partidul Socialist Roman), Mihai Hrynczuk (Partidul Alianta Socialista), Ilie Gramescu (Partidul Uniunea Ecologista din Romania), Edu Adrian (Partidul Romaniei Europene), Laurentiu Iordache (Partidul "Totul pentru Tara"), Attila Alexandru Baniay (Uniunea Democrata Maghiara din Romania), Nicusor Gigartu (Partidul Romania Mare), Sorina Stefania Constantin (Forta Civica), Alexandru Capota (Partidul Noua Generatie - Crestin Democrat), Adrian Stoica (Partidul Ecologist Roman) si Ioan Chiru (Partidul Poporului).

In acest sector sunt 196 sectii de votare.

sectorul 6

Un numar de 19 candidati vor incerca sa convinga alegatorii ca merita votul lor pe 10 iunie.

Primarul in functie al sectorului 6, Cristian Constantin Poteras, candideaza pentru un nou mandat la alegerile locale din 10 iunie, el fiind candidatul Partidului Democrat Liberal.

Din partea Uniunii Social Liberale candideaza pentru fotoliul de edil la sectorul 6 Rares Serban Manescu, iar din partea Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei - Constantin Tomescu.

Un independent intra in cursa electorala si la sectorul 6 - Stefan Viorel Florescu, iar candidatul Partidului Poporului - Dan Diaconescu este Cristinel Eftimie.

Biroul electoral de circumscriptie a inregistrat si candidaturile lui Josef Bencze, candidatul Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Adrian Popescu - reprezentantul Partidului Romania Mare si Nicolae Constantin Petre din partea Partidului Noua Generatie - Crestin Democrat.

De asemenea, s-au inscris in cursa electorala pentru fotoliul de primar al sectorului 6 Sorina Hanea (Partidul Verde), Romeo Tarhon (Partidul National Democrat Crestin), Mihai Ionel Popescu (Partidul Ecologist Roman), Natalia Solomon (Partidul Alianta Socialista) si Alexandru Onofrei (Partidul "Totul pentru Tara").

Tot la sectorul 6 candideaza si Viorel Danut Constantin (Partidul Social Democrat al Muncitorilor), Sergiu Fendrihan (Partidul Forta Civica), Bogdan Niculae Constantin Bratu (Partidul Uniunea Ecologista din Romania), Gheorghe Balcan (Partidul Socialist Roman), Stefan Badara (Partidul Poporului) si Gheorghe Vasile Cornel Ilie (Partidul Popular si al Protectiei Sociale).

In acest sector sunt 229 sectii de votare.

Urnele se deschid la ora 7,00

Cetatenii care au implinit 18 ani, inclusiv in ziua alegerilor, pot sa-si exercite dreptul de vot pe baza buletinului de identitate, cartii de identitate, cartii de identitate provizorii, pasaportului diplomatic sau de serviciu. In cazul elevilor din scolile militare, acestia pot vota pe baza carnetului de serviciu militar. In lipsa acestor acte nu se poate vota.

Alegatorii se pot prezenta la urne, duminica, incepand cu ora 7,00, si pot sa voteze pana la ora 21,00. Daca, insa, in sectie sunt mai multe persoane care vor sa voteze, acestea vor fi lasate sa-si exprime optiunea si dupa aceasta ora.

Dreptul de vot se exercita numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul, conform actului de identitate.

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#alegeri locale bucuresti 2012, #alegeri iunie 2012 Bucuresti, #candidati alegeri locale Bucuresti , #Alegeri Locale 2012