Politicienii ar putea aparea in emisiuni si in wekendul alegerilor locale

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 23:29
1718 citiri
Politicienii ar putea aparea in emisiuni si in wekendul alegerilor locale

Politicienii care nu sunt candidati la alegerile locale ar putea aparea in emisiuni si in weekend-ul alegerilor - chiar daca "reprezentantii competitorilor electorali" nu pot participa decat la emisiuni cu caracter electoral, difuzate de luni pana vineri -, in urma unei discutii la CNA.

In sedinta de miercuri a Consiliului National al Audiovizualului (CNA), unul din punctele de pe ordinea de zi a fost adresa nr. 9017/31.05.2012 de la Realitatea TV - referitoare la o emisiune-bilant din campania "In Realitate esti mai bun", pe care postul intentioneaza sa o difuzeze pe data de 09 iunie, sambata.

Realizatorul emisiunii, Mihai Tatulici, a fost prezent la sedinta pentru a cere aprobarea Consiliului pentru difuzarea acestei emisiuni, precizand ca este una "de atitudine civica" ce vizeaza salvarea unor copii din Delta Dunarii, in sambata premergatoare alegerilor locale. Tatulici a explicat ca in emisiune vor fi invitati patru ministri, intrucat este nevoie de schimbari legislative pentru a se face ceva in situatia acelor copii.

Alegeri Locale 2012

Legislatia audiovizuala interzice insa aparitia in audiovizual a candidatilor la alegerile locale, dar si a "reprezentantilor competitorilor electorali", intelegandu-se prin aceasta si membrii partidelor politice care au candidati, in weekend.

Potrivit articolului 4, alineatul 2, din Decizia CNA nr. 195/ 24 aprilie 2012 privind desfasurarea campaniei electorale pentru alegerile locale 2012 in audiovizual, "in perioada campaniei electorale, candidatii si reprezentantii competitorilor electorali pot sa participe numai la emisiunile electorale si de dezbateri electorale", iar potrivit articolului 5, alineatul 2 din aceeasi decizie, "emisiunile dedicate campaniei electorale, spoturile publicitare electorale si emisiunile informative care prezinta activitatile de campanie ale candidatilor pot fi difuzate numai in zilele de luni, marti, miercuri, joi si vineri", iar emisiunile electorale si dezbaterile electorale vor fi marcate ca atare.

CNA a acceptat, dar va analiza emisiunea lui Tatulici

Presedintele CNA, Rasvan Popescu, i-a spus lui Tatulici ca nu pot fi facute niciun fel de derogari. Popescu a comentat insa ca i se pare o greseala aceasta prevedere legala, ce duce la scoaterea a opt zile din campania electorala in audiovizual, in conditiile in care aceasta este delimitata pentru o perioada de 30 de zile, iar alegerile locale se desfasoara anul acesta intr-un singur tur.

Pe de alta parte, reprezentanta postului Romania TV, Roxana Niculescu, a remarcat ca pentru weekendul in care au loc alegerile s-ar aplica o alta prevedere - articolul 71 din Legea nr. 67/ 2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, potrivit caruia "cu 48 de ore inainte de ziua votarii sunt interzise: b) invitarea sau prezentarea candidatilor in programe, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 73 alin. (4)".

La acest punct, nu se mai face referire la "reprezentantii competitorilor electorali", ci doar la candidati, a remarcat Niculescu, iar Rasvan Popescu a fost de acord ca aceasta ar fi o solutie pentru aparitia altor politicieni decat candidatii in audiovizual cu 48 de ore inaintea votarii, insa emisiunile difuzate in acest interval, inclusiv cea a lui Tatulici, vor fi analizate ulterior de CNA.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#politicieni emisiuni alegeri locale, #emisiuni electorale weekend alegeri, #politicieni prezenti dezbateri televizate, #alegeri locale 2012 , #Alegeri Locale 2012