PSD, PDL si primarii in functie, beneficiarii alegerii primarilor in primul tur - Sondaj

Joi, 09 Iunie 2011, ora 11:53
2250 citiri
PSD, PDL si primarii in functie, beneficiarii alegerii primarilor in primul tur - Sondaj
Foto: AP

PSD, PDL si primarii in functie au cel mai mult de castigat din modificarea legislativa care prevede alegerea primarilor din primul tur, apreciaza cei mai multi dintre cititorii Ziare.com care au dorit sa participe la un sondaj pe aceasta tema.

Sondajul a fost realizat in perioada 01.06.2011 - 08.06.2011 si la el au participat 2.616 dintre cititorii Ziare.com.

Cine are de castigat daca primarii sunt alesi din primul tur? - Dezbatere Ziare.com

22.09% dintre acestia au raspuns "PSD si PDL", 20.95% au apreciat ca cei care au cei mai mult de castigat sunt primarii in functie, 13.04% au apreciat ca in acest mod se economisesc bani la buget, 12.16% au considerat ca alegerea primarilor din primul tur avantajeaza Puterea, 11,93% au apreciat ca electoratul este cel care are de castigat de pe urma acestei legi, 8,33% ca nimeni nu castiga si este o greseala, 7,37% ca UDMR este avantajata de aceasta lege,iar 4,13% dintre respondenti au spus ca nu sunt interesati de subiect.

Legea care prevede alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin a fost adoptata saptamana trecuta de Camera Deputatilor, iar daca va fi promulgata de presedinte in baza ei vor fi organizate alegerile locale de anul viitor. Opozitia a acuzat Puterea ca incearca in acest mod sa isi conserve armata de edili locali. Puterea in schimb a declarat ca in acest mod se fac economii substantiale la buget, eliminandu-se cheltuielile din turul doi, si se stimuleaza participarea la vot.

Intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, Sebastian Lazaroiu a declarat ca marii castigatori ai acestui tip de vot sunt PSD si PDL, cei doi "colosi" politici care au cel mai mare numar de primari in functie si care ar fi facut intelegeri subterane pentru ca legea sa treaca prin Parlament. In schimb, Lazaroiu a atras atentia ca PNL este clar dezavantajat, indiferent daca ramane sau nu in alianta cu PSD.

In schimb, Vasile Dancu a declarat ca, desi a fost gandita ca modalitate de a avantaja partidele aflate acum la putere, legea ar putea avea efectul contrar, determinand PSD si PNL sa consolideze USL, sa stranga randurile, sa faca o campanie comuna, care sa mobilizeze electoratul in favoarea unui candidat unic si capabil sa castige in fata oricarui adversar.

In afara castigatorilor politici, s-ar parea ca mai exista si un alt castigator: electoratul. Directorul adjunct al Institutului de Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, a declarat ca marele avantaj ar fi schimbarea comportamentului partidelor si al electoratului.

"Partidele nu vor mai trimite candidati de locul trei in batalie pentru ca e pierdere de timp si bani. Campaniile se vor schimba, vor fi mai concentrate, iar liderii de partide mai atenti. Si cetatenii vor fi mai atenti la ce voteaza si probabil ca mai constienti ca prezenta devine importanta", a comentat Adrian Moraru.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#alegere primari primul tur, #lege alegeri primari, #alegeri locale 2012 , #Alegeri Locale 2012
Comentarii