Aberatia zilei: Ce cauta preotii in politica?

Duminica, 01 Mai 2016, ora 12:05
12706 citiri
Aberatia zilei: Ce cauta preotii in politica?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Incurcate sunt caile Domnului, iar unele dintre ele ratacesc prin politica. In ciuda interdictiilor impuse de Sfantul Sinod al BOR, mai multe fete bisericesti si-au anuntat candidaturile la primarii sau la consiliile locale.

Una dintre cele mai suprinzatoare este cea a preotului Nicolae Jinga la Primaria Orsova. Sustinut de ALDE, Nicolae Jinga a devenit celebru dupa ce in 2001 a primit premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul de poezie "Glorie Maidanezului".

"Nu numai in campania electorala, ci si atunci cand voi castiga mandatul, chem alaturi de mine toti orsovenii. Trebuie sa stim ce avem de facut si impreuna sa ne bucuram de roadele unui management corespunzator in ceea ce priveste investirea banului public", a declarat Jinga intr-o conferinta de presa.

De cand se pricepe un preot de investirea banului public?! Cand a capatat experienta necesara?

Un alt caz este cel al preotului Ovidiu Mihalache, care candideaza la Primaria Ivanesti (Vaslui), tot din partea ALDE. Conform presei, acesta a socat intreaga comunitate nu numai prin faptul ca dupa aproape 14 ani de preotie a decis sa intre in politica, ci si pentru ca si-ar fi batut sotia, motiv pentru care este cercetat de politie, dupa ce aceasta a sunat la 112, fiind necesara inclusiv interventia unui echipaj de pe ambulanta.

Nici liberalii nu s-au lasat mai prejos. La Falticeni (Suceava), copresedintii Alina Gorghiu si Vasile Blaga l-au lansat in cursa electorala pentru fotoliul de primar pe preotul Liviu Mihaila.

"Nu stiu daca este chiar de bun augur treaba asta, preotii cu preotii, politica cu politica, nu stiu cum se impaca una cu alta", a declarat nedumerita o localnica, la postul Digi24.

"Da, vrea sa candideze. Urat, urat, ca sa va spun, urat, pentru ca e preot, preotul cu treaba lui, primarii cu treaba lor", a spus o alta.

Parintele a recunoscut ca se asteapta sa fie sanctionat, mai ales ca au existat reactii vehemente din partea inaltelor fete bisericesti.

De exemplu, Inaltpreasfintitul arhiepiscop Andrei Andreicut a criticat public candidatura preotului Dinu Criste (independent sustinut de PSD) la primaria comunei Floresti (Cluj) si l-a avertizat pe acesta: "Daca ajunge primar al Comunei Floresti va fi exclus din preotie".

In urma cu cateva saptamani, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a transmis o serie de precizari privind anul electoral 2016, in perspectiva alegerilor locale si parlamentare, subliniind mai intai ca "preotul are libertatea, binecuvantarea si indatorirea de a participa la viata cetatii".

Pe de alta parte insa, conducerea BOR a precizat si ca "preotul are obligatia de a pastra neutralitatea in timpul campaniilor electorale", dar mai ales ca "optiunea politica a preotului va fi exprimata doar prin votul personal secret".

"In conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului si monahiei din Biserica Ortodoxa Romana le este interzis sa faca politica partinica, sa fie membri ai unui partid politic, sa candideze la alegerile parlamentare sau locale, sa participe la campanii electorale si sa ocupe functii de demnitar/inalt functionar public la nivel central sau local", se reamintea in comunicatul remis presei de Patriarhia Romana, in care se preciza explicit ca preotilor le pot fi date dispense in baza carora sa poata candida "doar ca independenti si doar pentru calitatea de consilier local si consilier judetean".

BOR, precizari despre anul electoral 2016: In ce conditii pot candida preotii

Mai mult, BOR facea si un apel la partidele politice, carora le cerea imperios sa nu permita "recrutarea de membri din randurile clerului si nici folosirea in scopuri politice a persoanelor, spatiilor, slujbelor si insemnelor bisericesti".

Si atunci, de ce nesocotesc unii preoti si unele partide vrerea BOR?

Poate pentru ca stiu ca le merge si ca nu exista repercusiuni. Dupa o cautare rapida pe Google am aflat ca situatia nu este deloc noua. Si in 2012 s-a intamplat la fel. Si in 2008 s-a intamplat la fel.

In urma cu patru ani, de pilda, Mitropolia Ardealului a constatat ca mai multi preoti au candidat pe listele USL la alegerile locale, insa nu a luat niciun fel de masuri impotriva lor. ProTV relata atunci ca enoriasii ar fi dezvaluit cum ca Sfiintiile lor s-ar fi angajat in batalia electorala chiar la recomandarea mitropolitului Laurentiu Streza.

Un caz aparte a fost cel al protopopului de Rupea, Dan Matei Sucaciu, care a candidat in 2012 la consiliul local Homorod, asta dupa ce timp de patru ani acesta fusese si slujitor al bisericii si consilier local, fara ca sefii lui sa bage de seama. Mai mult, Sucaciu aparuse si pe pliantele electorale ale PNL. Alte patru fete bisericesti au candidat atunci pe listele USL in comuna Selimbar (Sibiu), in timp ce parintele Vasile Oltean a candidat la Consiliul Judetean Brasov, tot pe listele USL.

Situatii similare s-au inregistrat si in 2008. Atunci, Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, le-a cerut preotilor sa nu se amestece in politica, subliniind ca "preotul e un soldat al bisericii", insa replica BOR nu a fost in acelasi ton.

"Conducerea Bisericii este constienta de riscul unei posibile secularizari a comportamentului preotilor activi in Consiliile locale si judetene, dar si de posibilele avantaje ale influentei pozitive pe care preotii o pot exercita asupra celorlalti consilieri, daca acestia au o viata spirituala intensa si un simt practic", sustinea conducerea BOR.

Iata ca anii au trecut, dar situatia a ramas aceeasi. Si nedumeririle. Ce cauta preotii in politica si administratie, cand ei au cu totul alta menire pe aceasta lume?

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#preoti candidati primarie 2016, #preoti politica alegeri 2016 , #alegeri locale 2016