Alegeri locale 2016: Care sunt cele mai importante noutati

Sambata, 07 Mai 2016, ora 08:15
8974 citiri
Alegeri locale 2016: Care sunt cele mai importante noutati
Foto: Arhiva Ziare.com

Alegerile locale din 2016 sunt marcate de cateva noutati importante. Presedintii consiliilor judetene nu mai sunt alesi direct de catre cetateni, ci de consilieri, sectiile de votare sunt informatizate pentru prevenirea fraudelor, iar partidele pot cere rambursarea cheltuielilor de campanie, in anumite conditii.

Alte noutati introduse de legiuitor au fost aplicate deja in perioada prelectorala, cum ar fi posibilitatea de a semna pe listele de sustinatori ai mai multor candidati sau inscrierea in Registrul Electoral pentru cetatenii care locuiesc cu acte legale si vor sa voteze in alte orase decat cele de domiciliu.

In ceea ce priveste campania electorala, care a inceput vineri, la ora 0:00, si se va incheia pe 4 iunie, la ora 7:00, au fost introduse restrictii ferme.

De exemplu, toate corturile si bannerele montate anterior de catre candidati pe domeniul public trebuie sa dispara, nefiind acceptate decat afisele electorale cu anumite dimensiuni, materialele de propaganda electorala audio sau video difuzate de mass-media audiovizuala sau online, publicitatea in presa scrisa si celelalte materiale tiparite din aceeasi categorie.

Anul acesta este strict interzisa folosirea de baloane, brichete, galeti, sepci, steaguri, pixuri, pungi sau alte obiecte inscriptionate cu numele candidatului sau partidului, dar si publicitatea pe autoturisme, sanctiunile ajungand pana la 50.000 de lei.

Cetatenii sunt invitati de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) sa faca sesizari daca observa ca se incalca legea la adresele de e-mail: office@roaep.ro sau office.sg@roaep.ro.

Incepe campania: Corturile si bannerele trebuie sa dispara la miezul noptii. Fara galeti, brichete ori sepci electorale

Cheltuieli de campanie platite din bani publici

Pe de alta parte, partidele politice pot cere rambursarea de la bugetul de stat a cheltuielilor facute in campanie cu conditia sa fi obtinut cel putin 3% din numarul total de voturi inregistrate la alegerile locale in intreaga tara.

Solicitarile pot fi depuse in termen de 15 zile de la data desfasurarii alegerilor, adica pana in 21 iunie, iar mandatarii financiari ai partidelor sunt obligati sa depuna la AEP o serie de documente, cum ar fi raportul detaliat al veniturilor si cheltuielilor din campanie, declaratia privind cuantumul datoriilor inregistrate ca urmare a campaniei, numarul de materiale de propaganda folosite in campanie si declaratia privind respectarea plafoanelor maximale pentru cheltuielile electorale.

In acelasi timp, legislatia introduce si amenzi drastice. De exemplu, finantarea campaniei unui partid de catre o autoritate publica se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 25.000 de lei si confiscarea sumelor, iar depasirea limitelor maxime ale cheltuielilor electorale se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 de lei la 50.000 de lei.

Si asta pentru ca potrivit noii legislatii electorale un partid politic se poate finanta doar din cotizatii ale membrilor de partid, donatii, venituri provenite din activitati proprii, subventii de la bugetul de stat si imprumuturi in bani de la persoane fizice si juridice, cheltuielile de campanie, contributiile virate de candidati si donatiile fiind restrictionate.

De exemplu, pentru functia de primar al unei comune limita contributiilor la contul central de campanie este de 5.250 lei, echivalentul a 5 salarii minime, pentru candidatatul la primar de oras, 7.350 lei, echivalentul a 7 salarii minime, pentru candidatul la postul de primar de municipiu este de 10.500 lei, echivalentul a 10 salarii minime, iar pentru candidatul la sectoarele Capitalei - 105.000 lei, echivalentul a 100 de salarii minime.

Pentru functia de primar general al Capitalei, contributia maxima la contul de campanie este de 157.500 lei, echivalentul a 150 de salarii minime.

Donatiile primite de candidati drept contributii pentru campania electorala trebuie sa fie primite numai de la persoane fizice si nu pot depasi valoarea insumata de 210.000 lei (200 de salarii minime de baza brute pe tara). Donatiile trebuie sa fie insotite de declaratii ale donatorilor privind sursa acestora si de documente justificative.

Foarte important este faptul ca nu se pot primi donatii care au alt obiect decat sume in bani si nu pot fi acceptate servicii prestate, cu titlu gratuit, pentru finantarea campaniei electorale.

Klaus Iohannis, mesaj inainte de campanie: Mergeti la vot, nu toti candidatii sunt la fel!

Sectii de votare informatizate

Una dintre cele mai importante noutati introduse de legislatia electorala are legatura cu ziua votului si prevenirea fraudelor.

Astfel, anul acesta, in premiera, sectiile de votare sunt informatizate cu ajutorul unui soft special introdus de STS la nivelul intregii tari. Prin urmare, duminica, 5 iunie, alegatorul care se va prezenta la urne va fi intampinat de posesorul unei tablete care ii va scana CNP-ul pentru a verifica daca are drept de vot sau daca nu cumva a mai votat in alta parte. Abia dupa ce se stabileste ca totul este in regula, votantul va primi buletinele de vot si va merge in cabina pentru a-si exprima optiunea politica.

Datorita informatizarii, timpul petrecut de alegatori in sectia de votare se va reduce simtitor, iar prezenta la urne va fi inregistrata in timp real, putand fi raportata fara probleme.

Peste 18 milioane de cetateni cu drept de vot sunt asteptati la alegerile locale din 5 iunie, care vor avea loc intr-un singur tur.

Incepe campania pentru locale: Cine sunt cei 12 candidati la Primaria Capitalei

Vreau sa votez!

In colaborare cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Ziare.com te tine la curent cu toate noutatile din domeniul electoral si te invita sa participi, informandu-i, la randul tau, si pe altii.

Vreau sa votez! Stiri

Mai mult, daca iti doresti sa fii bine informat in privinta alegerilor si crezi ca te putem ajuta, trimite-ne intrebari la adresa vreausavotez@ziare.com, iar noi vom obtine raspunsurile de la autoritati.

Deviza campaniei noastre este: "Impreuna la vot, pentru o Romanie bine condusa si administrata. Implica-te! Voteaza!".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#noutati alegeri locale 2016, #informatizarea sectiilor votare, #rambursare cheltuieli campanie , #alegeri locale 2016