Alegeri locale in doua tururi: Poate da guvernul OUG? Ce efect ar avea boicotul PSD? Interviu

Duminica, 31 Ianuarie 2016, ora 12:00
9082 citiri
Alegeri locale in doua tururi: Poate da guvernul OUG? Ce efect ar avea boicotul PSD? Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Subiectul revenirii la alegerile locale in doua tururi a incins clasa politica abia acum, cand mai sunt doar patru luni pana cand vom merge la vot. De ce atat de tarziu, daca subiectul este vechi de mai bine de 4 ani?

La alegerile locale precedente, in 2012, ne-am votat primarii tot intr-un singur tur. Uniunea Social Liberala (USL), formata din PSD si PNL, si-a zdrobit adversarii politici, obtinand un numar impresionant de mandate. Intre timp, USL s-a destramat, singurii care isi mai doresc alegeri locale intr-un singur tur fiind social-democratii, care sunt favorizati de acest gen de scrutin pentru ca au cel mai mare numar de primari in functie.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, sociologul Mircea Kivu explica de ce este presat acum Guvernul Ciolos sa faca tot posibilul pentru revenirea la alegeri locale in doua tururi si spune ca boicotul cu care ameninta PSD nu ar avea efect, arma redutabila a partidului condus de Liviu Dragnea fiind majoritatea parlamentara de care dispune.

Ciolos, discutii cu liderii partidelor despre alegerea primarilor din doua tururi

Cum sa intelegem acest scandal declansat cu putin timp inainte de alegerile locale? De ce s-au trezit liberalii atat de tarziu, cu doar cateva luni inainte de vot?

As spune doua lucruri. In primul rand, ca liberalii s-au trezit mai demult. Inca din primavara trecuta, cand s-a discutat in comisia parlamentara legea, ei au optat si au votat tot timpul pentru doua tururi. Dar in comisie erau 15 membri si PNL avea numai 5, iar principiile se adoptau cu 2/3 din voturi. Apoi, in plen au depus un amendament pentru alegeri in doua tururi, care de asemenea nu a fost adoptat, a picat la vot.

Faptul ca liberalii au votat legea nu inseamna ca au sustinut alegerile intr-un singur tur, pentru ca daca pica legea se aplica cea veche, din 2011, care prevedea tot un singur tur.

De ce vin acum cu actiuni atat de vizibile, de vocale? Pentru ca, de fapt, este o miscare care a aparut mai intai in zona societatii civile, un curent puternic, si ei au incercat sa profite de acest curent.

Conteaza si ca, intre timp, Guvernul Ponta a fost inlocuit cu Guvernul Ciolos, la care gasesc mai multa intelegere.

Da, dar pe de alta parte, argumentele lor sunt tare ciudate. Nu poti sa vii acum si sa spui ca legea e neconstitutionala si ca n-ai stiut asta acum un an, fiindca puteau foarte bine sa o atace direct ei la Curtea Constitutionala, in momentul in care a fost votata, nu sa apeleze la Avocatul Poporului, cum fac acum.

Aveti vreo explicatie?

Parerea mea este ca ei nici acum nu cred ca legea e neconstitutionala. Legea e constitutionala, nu asta e problema. Acest sistem de vot functioneaza in Uniunea Europeana, in state cu democratii consolidate. Nu asta e problema, ci faptul ca ea favorizeaza primarii in functie.

Mecanismul este urmatorul: in cazul unui primar, niste oameni sunt multumiti de el si altii care nu sunt. Cei care sunt nemultumiti au de ales intre mai multe variante si se impart in 2-3 tabere. Si atunci, chiar daca ei sunt mai multi, cei multumiti de primar la primul tur castiga. Daca ar fi si turul doi, ei s-ar uni si ar schimba primarul.

Putem ajunge si la situatii in care sa avem primari care nu au sustinerea decat a unei treimi dintre localnici.

Eu m-am uitat pe datele statistice de la alegerile din 2012 si, de fapt, nu prea s-a intamplat asa. Si atunci a fost un singur tur, dar 69% dintre mandate s-au obtinut cu peste 50% din voturi. Numai 1,2% s-au obtinut cu mai putin de 25%.

Deci, daca ne uitam la statistici, aceasta situatie nu e foarte frecventa. Chiar si in Bucuresti, un singur primar de sector, Neculai Ontanu, a iesit cu sub 50%.

E drept ca statistica despre care v-am spus ia in calcul toate localitatile si dintre cele peste 3.000, doar circa 300 sunt orase, iar in comune, in general, se polarizeaza mai mult voturile si sunt mai putini candidati.

Si noile partide sunt dezavantajate de alegerile intr-un singur tur, nu-i asa?

Eu zic ca da. Noile partide nu prea au sanse sa castige, decat in situatii exceptionale, in care partidele cu notorietate nu vin cu candidati credibili.

Cat de mult conteaza la alegerile locale intr-un singur tur candidatul? Ce e mai important: numele lui sau sigla partidului pentru care candideaza?

Cred ca la primarii candidatul conteaza mai mult decat partidul. De asta spun ca exista o sansa pentru partidele noi, daca vin cu candidati cunoscuti. Problema este ca ei sa aiba notorietate, pentru ca in campania electorala, mai ales cand sunt multi candidati, nu prea sunt sanse ca ei sa se faca cunoscuti, de aceea, trebuie sa fie cunoscuti dinaintea campaniei.

Guvernul Ciolos poate da ordonanta de urgenta pentru schimbarea legii si organizarea algerilor locale in doua tururi?

Strict constitutional vorbind, eu cred ca poate da ordonanta de urgenta si, de asemenea, poate sa isi asume raspunderea in Parlament. Problema este cand se poate aplica modificarea, daca nu cumva CCR va spune, la fel ca atunci cand s-a modificat legea referendumului: "Da, legea e constitutionala, numai ca ea nu se poate aplica mai devreme de un an de acum inainte".

Iohannis si Ciolos, somati sa sesizeze Comisia de la Venetia privind alegerea primarilor in doua tururi

Cei de la Initiativa Romania au adresat saptamana aceasta o scrisoare deschisa presedintelui Iohannis si premierului Ciolos, cerandu-le sa sesizeze cat mai repede Comisia de la Venetia pentru un punct de vedere in acest sens. Ce credeti despre acest demers?

Ar fi o idee buna, pentru ca ar clarifica macar aceasta problema.

Revenind insa, mi se se pare ca s-ar crea un precedent periculos pentru ca exista riscul ca, daca se accepta acest lucru in actuala situatie, benefica zic eu, dupa aceea sa ne trezim cu ordonante de urgenta care sa modifice legea electorala in sensuri care n-or sa placa, imediat ce vom avea niste guverne care vor dori sa isi creeze niste avantaje.

E foarte greu sa spui din punct de vedere juridic care schimbare e in favoarea electoratului si care nu. De exemplu, se poate argumenta ca aceasta modificare este in defavoarea electoratului PSD.

Si atunci, dupa parerea mea, pe termen scurt ar fi un castig indubitabil, dar pe termen lung ar fi o subrezire a principiilor statului de drept.

Prin urmare, singura solutie ramane batalia electorala.

Da, dusa in acest conditii inegale. Insa mi se pare important sa se schimbe legea acum, chiar daca nu o sa produca efecte la alegerile din acest an, pentru ca dupa alegerile parlamentare, partidul care va avea majoritatea nu va mai avea interes sa o schimbe. Trebuie sa ne gandim ca mai exista viata si dupa 2016.

Dragnea, intalnire cu presedintele Parlamentului European: Luam in calcul boicotarea alegerilor

Ce parere aveti despre amenintarile liderilor PSD cu boicotarea alegerilor locale, daca se revine la doua tururi?

Nu pot sa fac altceva decat sa imi aduc aminte ca in 1990 am iesit in strada si scandam "Alegeri fara Front! (FSN - n.red.) ". In sfarsit, o sa avem alegeri fara Front.

Se pot constitui birourile electorale, sectiile de vot, fara PSD?

Se pot constitui, sigur ca da. Dar eu nu vad cum miile de primari PSD vor renunta, deodata, sa mai candideze. Ar putea sa recurga la solutia sa candideze ca independenti toti pesedistii, dar vor aparea o mie de probleme. De exemplu, nu vor mai avea consilieri, decat cel mult unul.

De fapt, arma redutabila a PSD ramane majoritatea din Parlament, care nu poate fi ocolita, fie ca e vorba despre o ordonanta de urgenta, fie ca e asumare de raspundere.

Chiar daca actuala majoritate parlamentara s-a mai fragilizat, ea poate fi usor refacuta fidelizand UNPR si ALDE, adica promitandu-le locuri pe listele PSD.

Primul refuz pentru PSD - ALDE vrea alegeri in doua tururi: Mergem singuri!

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#alegeri locale doua tururi, #Ciolos discutii partide alegeri locale, #ordonanta alegeri doua tururi , #alegeri locale 2016
Comentarii