Autoritatea Electorala ii raspunde lui Tudor Chirila. Trimiteti poze cu bannerele partidelor!

Luni, 01 Februarie 2016, ora 17:57
8455 citiri
Autoritatea Electorala ii raspunde lui Tudor Chirila. Trimiteti poze cu bannerele partidelor!
Foto: Arhiva Ziare.com

Capitala e plina de bannere de tip electoral, cu toate ca inca nu au inceput campaniile oficiale pentru alegerile locale si parlamentare din acest an.

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) precizeaza ca este vorba despre publicitate politica, nu electorala, singura atributie a institutiei prevazuta de lege cu privire la acest subiect fiind verificarea surselor de finantare folosite de partidele respective.

Situatia nu este deloc noua, dar a fost readusa in atentia publica de artistul Tudor Chirila.

"Am sesizat autoritatea electorala permanenta cu privire la bannerul PSD amplasat in fata parcului Herastrau. Vad azi ca este o campanie in toata regula, dupa cum se vede (bannerul e in fundal). Probabil si in alte sectoare, nu numai la 1. Mizeria asta ar trebui oprita de cetateni, prin reclamatii. Va invit si pe voi sa scrieti celor de la sectorul 1 si autoritatii electorale permanente", a scris duminica pe Facebook Tudor Chirila.

Tudor Chirila a reclamat PSD ca a incalcat legea: Mizeria asta ar trebui oprita! (Foto)

Pentru ca PSD nu este singurul partid care a afisat prin Capitala bannere din care zambesc diferiti politicieni, potentiali candidati la alegerile din acest an, Ziare.com a adresat AEP mai multe intrebari despre acest subiect.

In raspunsul primit luni la redactie din partea AEP se precizeaza de la bun inceput ca, potrivit Constitutiei, partidele politice exprima vointa cetatenilor si desfasoara actiuni de promovare a propriilor programe si idei "in forme si prin instrumente diferite".

"Aceste activitati au fost impartite de legiuitor in doua mari categorii: actiuni de publicitate sau promovare politica, care se desfasoara inaintea stabilirii oficiale a datei alegerilor, si actiuni de publicitate sau promovare electorala, care se desfasoara in perioada dintre stabilirea oficiala a datei alegerilor si anuntarea oficiala a rezultatelor alegerilor.

Actiunile preelectorale de publicitate sau promovare politica sunt reglementate de legislatia in materia publicitatii, aplicabila tuturor entitatilor, cum ar fi, de exemplu, Legea nr. 185/2013 privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate, cu modificarile si completarile ulterioare.

In aceasta situatie, amplasarea materialelor de publicitate politica este conditionata, dupa caz, de avizele sau autorizatiile emise de autoritatile locale", se subliniaza in comunicatul AEP.

Cu totul altele sunt restrictiile in timpul campaniilor electorale.

"Actiunile de publicitate sau promovare electorala sunt reglementate de legislatia electorala care contine reguli stricte referitoare la formatul materialelor de propaganda electorala, locul in care acestea pot fi amplasate si competenta birourilor electorale de circumscriptie privind modul de desfasurare a campaniei electorale.

Prin urmare, legislatia electorala se aplica numai actiunilor de publicitate efectuate de catre competitorii electorali dupa anuntarea oficiala a datei alegerilor", se arata in comunicatul AEP.

AEP subliniaza faptul ca, "in ceea ce priveste publicitatea politica si publicitatea electorala, competentele AEP se reduc strict la controlul legalitatii finantarii acestora".

La intrebarea "In ce fel poate interveni AEP in situatii precum cea de fata?", raspunsul primit la redactie a fost urmatorul: "Competentele AEP in aceste situatii sunt cele prevazute de Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. Avand in vedere acest fenomen generalizat, de amplasare a diferitelor materiale de publicitate politica pe domeniul public, AEP a demarat deja o serie de controale la partidele politice, care vor continua si in perioada urmatoare, pentru a verifica legalitatea surselor de finantare a acestor materiale. Toate neregulile constatate ca urmare a acestor controale vor fi facute publice pe site-ul AEP".

In context, institutia precizeaza ca "apreciaza participarea si implicarea cetatenilor, materializate in sesizari privind materialele de publicitate politica expuse in aceasta perioada".

"Astfel de sesizari, in masura in care sunt insotite de fotografii, sunt foarte utile pentru identificarea cheltuielilor partidelor politice si verificarea legalitatii acestora.

Sesizarile dumneavoastra si fotografiile aferente pot fi transmise la adresa de e-mail: office@roaep.ro sau office.sg@roaep.ro", se mai arata in raspunsul transmis Ziare.com de AEP.

Sa-mi spuna si mie cineva: a inceput campania electorala? Bannerul asta (evident de campanie) e agatat legal?

Posted by Tudor Chirila on 29 Ianuarie 2016

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#bannere alegeri locale, #bannere precampanie AEP , #alegeri locale 2016