Biserica si politica: Un preot sustinut de PNL vrea sa fie primar

Joi, 18 Februarie 2016, ora 08:25
2360 citiri
Biserica si politica: Un preot sustinut de PNL vrea sa fie primar
Foto: Arhiva Ziare.com

Organizatia PNL Falticeni a decis, miercuri seara, sa propuna candidatura preotului Liviu Mihaila pentru functia de primar al municipiului in locul candidatului validat, Gheorghe Aldea, care este si lider al organizatiei.

Presedintele PNL Falticeni, Gheorghe Aldea, a declarat ca preotul Liviu Mihaila nu a fost membru PNL pana acum si ca vine din societatea civila.

El a adaugat ca nu cunoaste canoanele BOR privind candidatura preotilor, dar ca a inteles ca preotul Mihaila va obtine o dispensa pentru a candida.

Pana miercuri, candidatul validat al PNL pentru functia de primar al municipiului Falticeni fusese Gheorghe Aldea.

Preotul Liviu Mihaila este presedinte al Asociatiei "Falticeni cultural", care, in ultimii ani, a organizat actiuni precum Festivalul International de Creatie si Interpretare "Grigore Vasiliu Birlic" si Festivalul de Folk din Falticeni, precum si alte manifestari culturale.

Presedintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, prezent la sedinta organizatiei liberale din Falticeni, a salutat hotararea preotului Liviu Mihaila de a candida la functia de primar.

Initial, Sfantului Sinod BOR decisese ca preotii pot participa la alegeri ca independenti pentru functiile de consilier local sau consilier judetean, cu aprobarea ierarhului superior, dar nu pentru functiile de primar. Ulterior, Sfantul Sinod al BOR a "nuantat" hotararea anterioara de a interzice implicarea clerului in politica partinica, permitand preotilor, in anumite conditii, sa desfasoare activitate decizionala in consiliile locale si judetene, apreciind ca actiunile lor pot fi benefice pentru comunitate.

"Experienta ultimilor ani a determinat Sfantul Sinod sa nuanteze hotararea sa anterioara de a interzice implicarea clerului in politica partinica, permitand, totusi, preotilor, in anumite conditii, sa desfasoare activitate decizionala in Consiliile locale si judetene. Daca experienta anilor viitori va arata ca hotararea Sfantului Sinod este benefica pentru viata comunitatilor locale, firesc, aceasta va fi mentinuta, in caz contrar, ea va fi revizuita", arata Patriarhia Romana intr-un comunicat.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#PNL preot candidat primar, #preot Primarie Falticeni candidat , #alegeri locale 2016