Campania s-a mutat pe Facebook: Sfinti, gafe si lipsa de strategie

Duminica, 15 Mai 2016, ora 17:52
9085 citiri
Campania s-a mutat pe Facebook: Sfinti, gafe si lipsa de strategie
Foto: bluewheelmedia.com

Campania electorala a inceput de-o saptamana, insa pe strada nu prea se vede ca politicienii au intrat oficial in competitie. Cum legea s-a schimbat, in intersectii nu mai graviteaza afise uriase si nici cladirile nu mai sunt acoperite de fetele candidatilor.

2014, anul care a schimbat regulile jocului in comunicarea politica

Cum singurele afise permise nu pot depasi 500 mm o latura si 350 mm alta latura, cam cat o rigla, iar candidatii nu mai au voie sa imparta traditionalele fulare, geci, caciuli, pixuri ori galeti, campania, cel putin in prima saptamana, s-a mutat mai mult pe Internet.

Alegeri locale 2016, faza pe Facebook: Candidatii cu cei mai multi sustinatori

Ziare.com a intocmit un top al candidatilor la locale in functie de numarul de aprecieri/likes pe Facebook, potrivit datelor Facebrands.

Pe Facebook, cea mai vizibila e Gabriela Firea, cu peste 410.000 de aprecieri virtuale. Pagina candidatei PSD la Primaria Capitalei e o combinatie intre agenda de partid si calendar ortodox, asa cum remarca si Adevarul: vedem poze cu Sfantul Serafim, apoi poze cu candidatii PSD la sectoare, urari de bine de Izvorul Tamaduirii si anunturi ca la Voluntari va sosi Preacinstitul Brau al Maicii Domnului.

Fotografiile cu social-democratii care-si fac campanie la firul ierbii, pe teren, au cam trecut neobservate pe pagina Gabrielei Firea. Mare valva a facut insa pe retele o fotografie din weekendul trecut, cand Firea a fost nasa. Roz ca o fondanta, Gabriela Firea a atras critici pentru rochia din saten si dantela pe care a ales sa o poarte la botez, dar si pentru pantofii albastri. Actrita Natalie Ester a avut o remarca savuroasa legata de incaltarile candidatei, preluata apoi de o multime de internauti: "Fix ca bomboana roz pe coliva. In picioare a strivit doi strumfi".

In clasamentul prezentei pe Facebook urmeaza Bogdan Diaconu, presedintele Partidului Romania Unita, care are putin peste 190.000 de like-uri pe Facebook. Pagina candidatului PRU la Primaria Capitalei e inundata de numeroase mesaje extremiste la adresa maghiarilor din Romania, iar mai recent si musulmanii i-au devenit tinta predilecta.

Cu mesaje rasiste se prezinta si colegul de partid al lui Diaconu, Bogdan Lencu. Sloganul electoral al candidatului PRU la Primaria Sectorului 5, Bogdan Lencu, vadeste rasism: "Albim Sectorul 5". Condus pana de curand de Marian Vanghelie, Sectorul 5 are o importanta comunitate de rromi.

Urmeaza Nicusor Dan, candidatul Uniunii Salvati Bucurestiul (USB) la Primaria Generala a Capitalei, care este foarte activ pe Facebook si investeste bani in promovarea paginii sale. El posteaza fragmente din discursurile sale, linkuri catre stiri despre candidatura sau mesaje video. Nu lipsesc fotografiile de campanie, care-l infatiseaza pe Nicusor Dan in metrou ori mancand shaorma.

Mesajele trimise de Nicusor Dan, insa, nu sunt intotdeauna consecvente. In urma cu cateva luni, Nicusor Dan critica dur salariile mari ale handbalistelor de la CSM Bucuresti. Acum insa a ajuns sa le felicite pentru performanta de a castiga Liga Campionilor si sa promita ca, daca va ajunge primar, va sustine in continuare echipa de handbal. Inconsecventa candidatului la Primarie nu a ramas nesanctionata de internauti.

Pe locul patru e Catalin Predoiu, cu peste 6.700 de aprecieri virtuale. A patra varianta a PNL pentru Primaria Capitalei, Predoiu, nu iese cu nimic in evidenta pe Facebook. Pagina abunda in mesaje politice prin care-si promoveaza doctrina, cateva filmulete si hastagul #solutiaserioasa. Predoiu a fost atat e absent in prima saptamana de campanie, incat internautii se intreaba, ironic, daca nu a fugit cumva cu Rares Manescu, primarul-fantoma de la Sectorul 6.

O campanie impersonala duce pe Facebook si Eugen Tomac. Candidatul PMP la Primaria Sectorului 1 este foarte activ pe reteaua sociala, insa nu interactioneaza aproape deloc cu cei peste 70.000 de prieteni virtuali. Pagina este destul de haotica si mesajele candidatului Eugen Tomac sunt amestecate cu cele ale deputatului Eugen Tomac.

Candidatul PMP a fost luat peste picior chiar de fanii sai de pe Facebook, dupa ce si-a anuntat prezenta la o dezbatere electorala, precizand ca "finala mica se duce intre PMP si PSD". Adica batalia pentru locurile 3-4.

In clasamentul popularitatii pe Facebook urmeaza Robert Turcescu. Candidatul PMP la Primaria Capitalei, cu putin peste 37.000 de fani pe pagina de Facebook, distribuie fotografii facuta impreuna cu Tomac, prin Capitala, linkuri cu stiri despre el sau adversarii sai politici. Daca pe pagina de personalitate Robert Turcescu isi face campanie cu sloganul "Tic tac", pe contul personal de Facebook, acelasi Turcescu spune ca n-a imbracat inca haina de politician. La descriere, candidatul PMP se prezinta ca... jurnalist.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri candidati campanie, #campanie Facebook alegeri , #alegeri locale 2016