CCR: Alegerile locale vor avea loc intr-un singur tur de scrutin

Miercuri, 04 Mai 2016, ora 12:14
14259 citiri
CCR: Alegerile locale vor avea loc intr-un singur tur de scrutin
Foto: B1TV

CCR a respins, miercuri, sesizarea depusa de jurnalistul Liviu Avram cu privire la prevederile legii electorale, prin urmare alegerile locale din iunie vor avea loc intr-un singur tur.

Decizia Curtii a fost luata in unanimitate, a anuntat presedintele Augustin Zegrean, care a precizat ca "nu vom schimba alegerile de azi pe maine".

In privinta numarului de semnaturi necesare pentru depunerea unei candidaturi, CCR a decis ca respectiva contestatie este "neintemeiata".

"Dintotdeauna Curtea a spus ca e rolul Parlamentului sa stabileasca legea - semnaturi sau nu. Si Comisia de la Venetia spune ca nu e nicio problema. Pe art. 101 s-a respins ca neadmisibil, pentru ca nu are legatura cu cauza", a mai precizat acesta, referindu-se la alegerile in doua tururi.

Urmeaza ca CCR sa publice decizia oficiala si in perioada urmatoare motivarea ei.

In sedinta publica a CCR, jurnalistul Liviu Avram si-a prezentat pe larg argumentele, informeaza News.ro. El a fost intrerupt in momentul in care a facut referire la sistemele de vot din SUA si Marea Britanie, presedintele Augustin Zegrean precizand ca CCR nu are competenta asupra constitutionalitatii legislatiei electorale din alte state.

La randul sau, procurorul desemnat al Curtii a cerut respingerea sesizarii lui Liviu Avram, sustinand ca impunerea numarului minim de semnaturi pentru depunerea candidaturilor nu incalca Constitutia, ci este o prevedere stabilita prin lege de Parlament, in timp ce atacarea articolului privind alegerea intr-un singur tur a primarilor excede speta, informeaza News.ro.

Presedintele Augustin Zegrean declarase inainte de sedinta CCR ca nu stie daca decizia de azi a curtii va fi aplicata la alegerile locale din acest an, subliniind faptul ca CCR nu face decat sa spuna daca o lege este sau nu in acord cu Constitutia, nu si ce se intampla dupa aceea.

"Aceasta schimbare nu stiu daca ar afecta intr-un fel alegerile, pentru ca e vorba de un tur sau doua tururi, nu stiu. Nu stiu daca le restrange. Nu am facut socoteala asta. Am avut o perioada cand s-a facut intr-un tur, cand s-a facut in doua tururi. Comisia de la Venetia spune ca fiecare stat e liber sa aleaga sistemul de vot", a mai spus Augustin Zegrean.

Plenul Curtii Constitutionale s-a reunit miercuri, de la ora 10:00, in sedinta publica, pentru a judeca sesizarea jurnalistului Liviu Avram, redactor sef adjunct la Adevarul, cu privire la alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin si a numarului minim de semnaturi necesare candidatilor la primarii.

CCR decide miercuri soarta alegerilor locale intr-un singur tur de scrutin

Sesizarea Curtii a fost facuta la finalul lunii aprilie, prin ridicarea unor exceptii de neconstitutionalitate in instanta, la Tribunalul Bucuresti. Pentru a putea intreprinde acest demers, jurnalistul Liviu Avram si-a depus candidatura ca independent la Primaria Bucuresti folosind o lista cu doar 3 semnaturi, mult prea putin fata de minimul de peste 18.000 de semnaturi cerut de lege.

Alegerile intr-un singur tur inca mai pot fi evitate - legea ajunge la CCR, dupa contestatia unui jurnalist

Articolul 50 alineatul 2 din Legea 115/2015 privind alegerile locale, impune candidatilor independenti sa depuna o lista cu sustinatori de cel putin 1% din numarul alegatorilor.

Liviu Avram a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a articolului 50 alineatul 2 din Legea alegerilor locale, pe motiv ca reprezinta o ingerinta excesiva asupra dreptului de a fi ales, si a solicitat extinderea controlului de neconstitutionalitate si asupra articolului 101 alineatul 2 din aceeasi lege, referitor la alegerea primarilor intr-un singur tur, in acest caz jurnalistul argumentand ca nu primar care nu obtine cel putin 50% din voturile comunitatii isi pierde din reprezentativitate.

Alegerea primarilor intr-un singur tur avantajeaza net primarii aflati in functie, adica partidele mari, in special PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Curtea Constitutionala primari doua tururi, #CCR alegeri doua tururi , #alegeri locale 2016