Ce ar fi sa vedem pentru prima data votata o idee buna pentru Bucuresti? Partidul interzis politicienilor Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 10 Martie 2016, ora 07:12
8205 citiri
Ce ar fi sa vedem pentru prima data votata o idee buna pentru Bucuresti? Partidul interzis politicienilor Interviu

In Bucuresti e nevoie de administratie, nu de politica. Asfaltarile nu au ideologie. Daca reusim sa punem oameni competenti si integri pe pozitiile acelea, ei vor ajunge la solutia buna, afirma Bogdan Naumovici, lider al noului partid "200 pentru Bucuresti".

Partidul va propune candidati pentru consiliul local si pentru unele functii de primar. Ei vor fi selectati de o comisie in functie de competenta, pe baza de punctaje. Un criteriu eliminatoriu e sa nu fi avut niciodata o functie remunerata in urma unei numiri sau alegeri politice si "daca ai treaba cu DNA, DIICOT sau mai stiu eu ce escrocherie, lasa-ne putin", a explicat Bogdan Naumovici intr-un interviu acordat Ziare.com.

"Daca punem oameni cinstiti si competenti, nu o sa avem un Bucuresti mai bun decat acum? Numai daca nu fura, daca se duc acolo si dorm 4 ani si tot vom avea un plus de vreo 20 % in plus la buget".

******

Ce inseamna 200 pentru Bucuresti?

Un partid local care isi propune sa ofere candidati competenti si onesti pentru alegerile din Bucuresti, in primul rand la consiliul general si la sectoare. Si cred ca este pentru prima data cand candidatii vor fi selectati dupa criterii de competenta.

Primul criteriu eliminatoriu e sa nu fi avut niciodata o functie remunerata in urma unei numiri sau alegeri politice.

Nu toti politicienii sunt neaparat hoti.

Uitati-va la Romania de azi! In loc sa stau sa aleg graul de multa neghina, prefer sa ma duc unde e numai grau.

Nu e discriminatoriu?

Nu, e selectiv. Discriminatoriu e cand fura numai ei continuu.

Spuneati ca veti selecta candidatii pe criterii de competenta. Care competente?

Cele de care e nevoie in comisiile din Consiliul Local. Acum in Comisia de Sanatate vezi, de exemplu, actori. Noi asa ii chemam: daca esti jurist, arhitect, inginer de utilitati, economist, specialist in management de sanatate, de educatie, cultura, trimite-ne un CV si o declaratie de integritate la office@200bucuresti.ro

Avem o comisie de evaluare formata din specialisti in toate aceste domenii care fac un interviu online si unul live cu cei care au trimis CV. In comisie sunt si specialisti in resurse umane, care verifica partea de abilitati soft de care e nevoie si pe care noi le-am luat dupa modelul consilierilor londonezi. Declaratia de integritate este si ea verificata de o comisie.

In urma scorurilor date de comisie, candidatii vor fi stabiliti si ierarhizati pe liste. Nu exista alt criteriu, ca esti prieten cu nu stiu cine, ca ai lipit afise, ca ai adus bani la partid etc.

Sigur sunteti partid politic? Pentru ca ceea ce imi descrieti dvs este o forma de organizare si selectie corporatista, nu politica. Nu vorbiti de abilitati politice, nu vorbiti de ideologie.

Exact asta e logica. Noi consideram ca in Bucuresti e nevoie de administratie, nu de politica. Asfaltarile nu au ideologie. Daca reusim sa punem oameni competenti si integri pe pozitiile acelea, ei vor ajunge la solutia buna.

Cand se vor intalni 20 de urbanisti buni, unii mai de stanga, altii mai de dreapta, impreuna vor gasi solutia tehnica cea mai buna fara sa le zica ideologul partidului ce au de facut.

Daca la alegerile locale vom avea succes si vom ajunge la parlamentare, sigur ca se va impune si o clarificare ideologica. Facutul de legi cere politica, dar aplicatul legilor in administratie cere cinste si competenta.

Pentru viitor, ideal ar fi ca dupa locale sa colaboram cu structuri similare aparute in tara: Partidul galatenilor, Partidul oamenilor liberi din Tg Mures, Partidul pentru Iasi etc. Ei ne-au contactat, suntem in discutii cu aproape toti, ne sustinem, dar nu are sens sa facem alianta la locale.

In perspectiva parlamentarelor, aceste partide isi pot da mana intr-o initiativa care se poate numi "300 pentru Romania", pentru ca atatia parlamentari ar trebui sa avem.

E lumea doritoare sa candideze? Cate CV-uri ati primit?

Avem nevoie de 200 de candidati si avem deja 350 de doritori la nici zece zile de cand am dat drumul campaniei pe Facebook. Si nu am primit traznai, am primit CV-uri serioase. Cat sunt de buni va stabili comisia.

Comisia cum ati selectat-o?

Am cautat persoane cu autoritate in fiecare domeniu, care sa nu fie contestate si care, desigur, nu vor candida. In comisia pe arhitectura e, de exemplu, prof. dr. Dorin Stefan, care a ridicat una dintre cele mai cunoscute cladiri din Bucuresti. Sunt si cei doi arhitecti care au revista Igloo.

Pana la urma, nici macar nu e nevoie sa fie cei mai buni in domeniul lor, ci sa-si cunoasca domeniul si colegii de breasla. Nu e usor sa aduni oamenii pentru ca se feresc de politica.

Pai nici nu faceti politica.

Asta este ideea. Asa i-am atras. Cand am incercat sa pornim un partid politic, F9, acum cativa ani, am ramas cinci oameni.

Daca punem oameni cinstiti si competenti, nu o sa avem un Bucuresti mai bun decat acum? Numai daca nu fura, daca se duc acolo si dorm 4 ani, si tot vom avea un plus de vreo 20% la buget.

Ce contin criteriile de integritate pe care le impuneti?

Tu si rudele de gradul intai sa nu fi avut probleme cu legea. Adica sa nu fi fost condamnati sau urmariti penal. Dar depinde si pentru ce. Daca e pentru un accident de masina, nu e o problema din punctul meu de vedere.

Dar daca ai treaba cu DNA, DIICOT sau mai stiu eu ce escrocherie, lasa-ne putin.

Veti avea candidat pentru primaria generala?

Discutam acum, dupa parerea mea, nu ar trebui sa avem, pentru ca el e figura centrala care deturneaza discutia pentru ca puterea e la consiliu. Si asta le vom zice oamenilor. Indiferent ca esti sustinatorul lui Orban sau al lui Firea, daca vrei pe cineva care sa faca treaba in consiliu, voteaza-ne pe noi.

Intr-un tur nu cred ca vreun partid mic are sansa sa dea primarul general. Sa-l faci cunoscut in doua luni, timp in care sa te bati cu masinariile mari de partid, e foarte greu. Iar daca e vedeta, nu cred ca e competent pentru primarie.

Si atunci fac ce stiu eu ca pot sa fac: adica oameni competenti pentru consiliu, in loc sa pun in joc un nume fara sansa, care sa devina tinta. Decat sa vin cu al nu stiu catelea candidat antisistem, prefer sa sustin cel mai bine plasat candidat antisistem.

Votul util nu v-ar cere sa il sustineti pe cel mai bine plasat anti-PSD?

Ne e vot util, e vot onest. Pentru mine, PSD si PNL sunt acelasi lucru.

Pentru primarii de sectoare veti avea candidati?

S-ar putea sa punem, dar nu in toate, ci acolo unde situatia e fragila, de exemplu, in sectoarele 6 si 4.

Aveti doritori si pentru primari?

Avem 50 de oameni care vor sa fie si primar, si consilier si 8 care vor doar primar. Vot trece prin evaluari si vor fi primii anuntati.

Nu va pune pe ganduri ca e asa inghesuiala?

Ma bucura. Acum trei ani, nu voia nimeni sa se bage. Cred ca s-a mai saturat lumea, i-a ajuns cutitul mai la os, poate in Bucuresti e si mai acut dupa Colectiv. Numarul acesta mare tine de "spiritul colectiv".

Candidati?

Nu. La o primarie trebuie sa fie un manager, care a condus organizatii mari, stie sa vorbeasca cu lumea.

Ce tip de campanie veti face?

Ne bazam pe online si de la om la om. Faptul ca suntem o intiativa colectiva e o sansa. Nu avem un singur om care trebuie sa transmita mesaje, ci cateva sute si o sa functioneze.

Cum va veti finanta campania?

Eu intai vreau sa vad pentru ce avem nevoie de bani si dupa aia vad cati imi trebuie. Surpriza este ca nu am nevoie de asa multi bani. Nu vom avea outdoor si acolo sunt cheltuielile mari. Iar pentru o campanie online pentru Bucuresti, cateva zeci de mii de euro iti ajung. Vom face pentru banii acestia microfinantari. Nu cred ca e mare lucru. Nu sunt ingrijorat de finantare.

Ce electorat sperati sa captati?

In primul rand, nemultumitii. 30% au spus ca nu voteaza cu niciun partid, dar ar vota daca ar avea alternativa. Trebuie sa ii identific, sa ajung la ei si daca reusesc sa le castig increderea s-ar putea sa avem un scor surprinzator de bun.

In plus, daca nu intru in batalia de orgolii de la primarie, as putea castiga voturile oamenilor care vor un anumit primar, dar vor o echipa competenta la primarie.

Il votez la primarie pe Nicusor Dan, de exemplu, dar nu stiu daca el poate prezenta o lista de consilieri la fel de buna ca a mea.

Ati initiat discutii?

Cu toata lumea. Nu cred ca va fi o unificare formala, dar la una informala se poate ajunge.

Eu nu m-am temut ca nu adun voturi, ci ca nu voi aduna candidati. Si iata ca au venit oameni care in urma cu 4 ani nici macar nu se gandeau sa intre in politica. Daca ideea e buna si solida si o populezi cu oamenii potriviti, nu are de ce sa nu prinda. E mai simplu decat mi-am imaginat.

Dintre toti cei cu care am discutat ideea, unii nu stiau daca va functiona, altii nu stiau cati vor intra in Parlament, dar nimeni nu a zis ca e o idee proasta. Ce ar fi sa vedem pentru prima data votata o idee buna?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#200 pentru Bucuresti Naumovici, #alegeri locale Bucuresti , #alegeri locale 2016