Ce trebuie sa contina dosarul unui candidat independent

Marti, 19 Aprilie 2016, ora 16:50
26203 citiri
Ce trebuie sa contina dosarul unui candidat independent
Foto: AEP (Arhiva)

Vrei sa candidezi ca independent la alegerile locale din 5 iunie si nu stii ce trebuie sa contina dosarul tau? Ziare.com impreuna cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) iti ofera toate informatiile de care ai nevoie.

In cadrul campaniei Vreau sa votez!, un cititor ne-a intrebat in cate exemplare, originale si copii, se depune lista de sustinatori pentru un candidat independent la functia de primar si la cea de consilier independent, cati sustinatori trebuie sa contina listele respective si ce documente trebuie sa contina dosarul unui candidat independent.

Va prezentam integral raspunsurile primite din partea AEP la solicitarea Ziare.com:

"1. Potrivit art. 47 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, pentru modificarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, propunerile de candidati se fac in scris, in doua exemplare originale si doua copii, de catre partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale sau organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri, sub semnatura conducerii organizatiilor judetene ale acestora si pe baza listei sustinatorilor, iar in cazul candidatilor independenti, pe baza listei sustinatorilor.

Conform alin. (4) al aceluiasi articol, propunerile de candidati trebuie sa fie insotite de declaratiile de acceptare a candidaturii, declaratiile de avere, declaratiile de interese si declaratiile pe propria raspundere privind calitatea de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia, semnate si datate de candidati, precum si de copiile actelor de identitate ale candidatilor.

2. In conformitate cu art. 50 alin. (2) al legii mentionate, pentru functia de primar, candidatii independenti trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin 1.000 in cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si in cazul municipiului Bucuresti.

Conform alin. (1) al aceluiasi articol, candidatii independenti pentru functia de consilier trebuie sa fie sustinuti de minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 1.000 in cazul judetelor, municipiului Bucuresti, sectoarelor municipiului Bucuresti si localitatilor urbane de rangul I.

3. Dosarul candidatului independent trebuie sa contina documentele prevazute de Hotararea nr. 3 a Biroului Electoral Central, care poate fi consultata la acest LINK".

Conform acestei hotarari de guvern, candidaturile "se depun la biroul electoral de circumscriptie competent, pana cel mai tarziu in data de 26 aprilie, ora 24", sub forma a 4 dosare.

Vrei sa candidezi independent la primarie? Calendar, semnaturi si bani

Vreau sa votez!

In colaborare cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Ziare.com te tine la curent cu toate noutatile din domeniul electoral si te invita sa participi, informandu-i, la randul tau, si pe altii.

Vreau sa votez! Stiri

Mai mult, daca iti doresti sa fii bine informat in privinta alegerilor si crezi ca te putem ajuta, trimite-ne intrebari la adresa vreausavotez@ziare.com, iar noi vom obtine raspunsurile de la autoritati.

Deviza campaniei noastre este: "Impreuna la vot, pentru o Romanie bine condusa si administrata. Implica-te! Voteaza!".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#dosar candidat independent alegeri locale , #alegeri locale 2016
Comentarii
Poza alex-7
alex-7
rank 5
Poza trolheim
trolheim
rank 1
De regula dosarele candidatilor independenti contin denunturi la DNA