Catalin Predoiu, dezvaluiri din culise: Ce relatii are Firea cu Hrebenciuc. Proiectul secret al lui Nicusor Dan. "Suntem iar in anii '50?" Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 04 Iunie 2016, ora 08:33
26366 citiri
Catalin Predoiu, dezvaluiri din culise: Ce relatii are Firea cu Hrebenciuc. Proiectul secret al lui Nicusor Dan. "Suntem iar in anii '50?" Interviu video

Catalin Predoiu 28%, Nicusor Dan 14-16%, Gabriela Firea in frunte, sunt procentele bataliei pentru Primaria Capitalei anuntate de candidatul PNL. Votul poate sa aduca surprize si pana la urma bucurestenii vor avea ce isi doresc, dezvoltare sau mafie, afirma Catalin Predoiu.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Catalin Predoiu a avertizat ca o mare de coruptie va invada Primaria Capitalei in cazul victoriei PSD: "De ce nu vorbeste dna Firea de partid? Eu o invit sa vina sa vorbeasca frumos despre dl Pandele, dl Becali, dl Dragnea, dl Hrebenciuc. De ce nu ne spune ce relatii are cu dl Hrebenciuc? Sa spuna daca exista relatii politice si de afaceri."

Totodata, Catalin Predoiu a comentat "sondajele de intoxicare" ale lui Nicusor Dan si a dezvaluit ca acesta are cu totul alte planuri decat Primaria: "I-am spus dlui Dan: 'nu te gandesti ca in sistemul acesta e posibil ca nici dumneata nici eu sa nu ajungem primar'. Replica a fost: 'eu nu vreau neaparat sa fiu primar'. Proiectul e in toamna. Ce a refuzat sa spuna in dezbaterea de la B1 cand a fost intrebat daca va candida in toamna la parlamentare".

Duminica e votul, care sunt cifrele dvs?

Am inceput campania la 22%, sunt la 28%, azi mai asteptam un sondaj. Nicusor Dan a inceput la 12%, e undeva la 14-16%.

Si doamna Firea?

E in fata noastra, din pacate, dar votul poate sa aduca surprize si fac apel la bucuresteni sa iasa la vot. Sondajele au fost de multe ori infirmate, ultima data chiar in noiembrie 2014.

Si, daca ar iesi la vot, de ce v-ar vota pe dvs?

Pentru ca ma pricep sa conduc administratie si Bucurestiul trebuie condus. E vorba de aproape 1.000 de oameni in primarie si inca 18-19.000 in institutii subordonate. Nu poti conduce 20 de mii de oameni fara a avea experienta si anumite dexteritati de diplomatie administrativa de management, politice.

Am avantajul partidului puternic, care poate sprijini proiectele Bucurestiului. Si e vorba de recunoastere nationala si internationala. Bucurestiul trebuie sa devina o metropola si din punct de vedere calitativ, nu doar ca dimensiune, trebuie inscris in clubul marilor orase din Europa si din lume. Sunt 1,2 miliarde de euro de atras catre Bucuresti pe diverse programe. Dar aceste avantaje pot fi valorificate de un primar general care beneficiaza de aceasta recunoastere.

Asta a spus si Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei de Politica Externa a Bundestagului, un personaj marcant al PPE: daca vreti o cooperare solida, votati Predoiu!

Deci am expertiza, am experienta, am o viziune de dezvoltare a orasului, am recunoastere interna si internationala, am un sprijin politic puternic in spate.

Dar aveti in spate si un partid despre care multi alegatori considera ca este la fel ca PSD sub aspectul coruptiei si al clientelismului. Cum puteti garanta ca, odata ales, sub dvs nu se va intinde fix acelasi tip de retea, cu aceleasi apucaturi?

Un exemplu a fost chiar la formarea listelor pentru consiliile locale, unde nu a functionat nicio retea. Am inlocuit 80% din consilieri, care sunt oameni noi. 10% sunt veniti direct din organizatia de tineret, 30% sunt femei.

Spuneti ca noi avem probleme de integritate, dar in spatele dnei Firea e o padure de corupti. Nici nu stii pe cine sa nominalizezi. Sa fie dl Ponta, sa fie dl Dragnea? Dl Pandele? In Ilfov, dl Pandele nu are contracandidat, a reusit sa ii elimine pe toti. Asta e sistemul, despre ce vorbim?

Marea asta de coruptie care sta ascunsa acolo va invada toata Primaria Capitalei. De ce nu vorbeste dna Firea de partid? Intai, ca nu prea mai exista dna Firea, a iesit din campanie de 10 zile. Asta e respectul pentru bucuresteni.

Dar de ce nu a vorbit macar o data de partid? De ce nu a venit cu partidul in spate la televizor? Sa spuna ca partidul e in regula, ca e sprijinita de Dragnea, de Ponta, de sotul Pandele, care e un om integru din Ilfov, unde totul e cristal.

Zice ca o atacam. Eu o invit sa facem invers, sa vina dansa sa vorbeasca frumos despre dl Pandele, dl Becali, dl Dragnea, dl Hrebenciuc. De ce nu ne spune ce relatii are cu dl Hrebenciuc?

Ce relatii are?

Sa spuna dansa ca, dupa aceea, iar va spune ca o acuz. Sa spuna daca exista relatii politice si de afaceri. Da, nu si daca da, ce fel de relatii, inclusiv prin consultantii care ii aranjeaza si sondajele. E de notorietate.

Ce poate iesi din povestea asta? Un dezastru. Cum poate fi oprit? Sa iasa oamenii la vot si sa voteze pentru dezvoltarea orasului, nu pentru acoperirea lui cu mafie.

Ati avut contracte cu Primaria Capitalei, dvs sau familia dvs?

Eu nu. Daca va referiti la firma in care este asociat socrul meu, m-am interesat si inteleg ca exista un contract, alaturi de alte 11 contracte cu alte 11 firme de avocatura din Bucuresti. El nu este in valoare de 21 de milioane de euro cum a pretins dl Dan, ci de 700 de mii de lei.

Este scandalos, chiar retrograd felul in care dl Dan intelege sa vehiculeze aceasta informatie. Contractul acesta nu are legatura cu mine, cu campania mea, eu nu mai am nicio legatura cu aceasta firma din 2008.

Nicusor Dan se inscrie pe traseul clasic al atacurilor PSD, in special, marca Ponta.

Nedemn mi se pare si santajul emotional pe care il incearca cu nu stiu ce dosar. Despre ce dosar vorbeste? Sa-l puna pe site, sa-l faca public. Suntem iar in anii '50 sa ne amenintam cu dosare? Luptatorul antisistem ameninta cu dosare? Sa faca public dosarul si vedem dupa aceea cine si in ce fel incalca legea.

Intrebati retoric cum poate fi oprit ceea ce numiti dezastrul victoriei PSD. Poate daca fortele antiPSD aveau un singur candidat. Cum Nicusor Dan a spus ca nu se retrage sub niciun motiv, de ce nu v-ati retras dvs in numele unitatii in fata PSD?

Iertati-ma, asta e o intrebare gresit pusa. Eu am propus sa facem in comun un sondaj, nu fiecare in coltul lui, cu oameni din ambele campanii care sa verifice bazele de date, interviurile si dupa acest sondaj primul clasat sa ramana, al doilea sa il sustina. Implicit am acceptat ideea ca oricare poate fi primul.

Daca dl Dan se socotea primul, desi toate sondajele il contrazic, de ce a refuzat? E o fractura logica. Daca stii ca esti primul, de ce ti-e frica de masuratoare?

Vine domnia sa cu sondaje de intoxicare a pietei politice sa spuna ca am 7%. Eu am intrat in politica cu 9%, iar in campanie am plecat cu 22%. Este ridicol.

Sustineti ca sondajul prezentat de dl Dan a fost falsificat sau gresit?

I-am spus si in fata ceea ce mi-a explicat un sociolog: ai facut sondaj cu 80% prezenta, normal ca rezultatele sunt distorsionate. Deci de ce nu a acceptat ideea de a se retrage daca iese pe locul al doilea, el pretinzandu-se sigur ca e pe locul intai? N-are logica.

Cum se face totusi ca un partid care acum un an si jumatate dadea presedintele, care nu s-a erodat de atunci la guvernare, depinde de voturile unui jucator mic si nu reuseste sa acceseze o masa imensa de nehotarati? Nu e aici o problema a partidului, dincolo de oricare alt contracandidat?

Eu cred ca sunt trei cauze. 1. In urma accidentului de la Colectiv valul care initial a fost antiPonta, antiPSD a devenit un val antipolitica. Oamenii s-au suparat pe toti, desi nu sunt toti la fel. Am auzit o vorba inteligenta in campanie de la prof. Barbu: nu partidele fura, oamenii fura. Nu suntem oi, nu suntem turme, raspunderea penala e individuala. Sunt diferente intre partide si in interiorul partidelor intre oameni.

2. Foarte multa energie din partid e absorbita in mod obiectiv de problemele fuziunii, in special, la nivel de copresedinti.

3. Lipsa unui raspuns mai clar, mai viguros la problemele sensibile ale publicului. Au fost situatii in care am ezitat pana sa luam decizia corecta. De exemplu, in cazul candidatului de la Ramnicu Valcea.

Pe fondul ostilitatii generale contra politicului, aceste ezitari au creat dubii. Eu ii invit pe alegatori sa observe ca deciziile au fost luate corect. Si la Capitala, dupa mai multe ezitari, a fost luata decizia corecta.

Ce ati inteles, ce ati invatat dupa o luna de campanie?

Foarte multe. In primul rand, am invatat Bucurestiul cu mult mai temeinic, mai aplicat.

Si, cu mintea de acum, care considerati ca e principala problema a Capitalei?

Pana nu rezolvi problema traficului, nu rezolvi nimic, pentru ca ea blocheaza dezvoltarea orasului. Sa luam 100 de mii de oameni activi care, in loc sa petreaca in trafic zilnic 1-2 ore, pierd 4 - 5 ore. Inumultiti 100 de mii cu 3-4 ore pierdute si veti vedea cata prosperitate, cati bani se pierd in trafic zilnic pentru ca oamenii acestia in loc sa munceasca sau sa consume stau in masina in mod stupid.

Si, dincolo de trafic, ca stare a bucurestenilor?

E o blazare. Oamenii spun: am mai vazut filmul asta o data, ne-a promis si doctorul Oprescu....

Ati scos pe cineva din blazare?

Da si asta e o mare satisfactie in campanie. Am fost la televiziuni si dupa emisiune mi-au spus operatorii ca si-au schimbat optiunea. Unii dintre cei care au lucrat la vizualul meu erau votantii lui Nicusor Dan. Ca sa le explic ce vreau a trebuit sa le spun despre mine, m-au intrebat si in final mi-au spus ca si-au schimbat votul.

Regretati ceva din campania aceasta?

O sa ma gandesc luni. Daca ar fi sa ma gandesc acum....Poate ca ar fi trebuit sa negociez mai bine modul de desfasurare a unor emisiuni, prea rigid la inceput. Era bine sa fi avut dezbateri mai libere intre candidati, sa ne confruntam, pentru ca oamenii sa vada ce calitati exista si ce calitati lipsesc.

Am vazut multa naivitate in aceasta campanie.

Atacul psihotronic?

Nu la el ma refer. Nu sunt arogant, dar si la dl Dan, si la dl Turcescu, intr-o masura, am vazut naivitate. La Primarie nu sta lumea drepti. Eu stiu ce inseamna sistemul public: apesi pe butonul rosu si vine omul albastru sau sare scaunul in aer, nu e ca in privat. Primele luni la Ministerul Justitiei cum credeti ca au fost?

Apoi iti trebuie forta politica. Ce faci cu 2-3 consilieri in Consiliul General? Rad de tine. Consilierii sunt politicieni cu experienta...

Ziceati ca ai PNL sunt tineri.

Si cei tineri, fara functii au o experienta de partid, stiu ce inseamna raport de forte. O sa vina dl Dan si o sa zica: hai sa facem asta! Si ei vor raspunde: si altceva, un protest, ceva? Hotararea noastra asta e!

Si sa stiti ca termenul "naivitate" nu-mi apartine, l-am preluat de la un lider sindical de la RATB. Nu ne jucam cu un oras, primaria nu e ONG, nu e studiou de televiziune. Si daca ai o idee geniala, ai nevoie de sprijin politic, altfel ori nu ti-o voteaza, ori, mai rau, iti cer si ei niste contracte.

Si dvs de ce nu v-ar cere? Si dvs veti avea nevoie de majoritate.

Eu am o filiala in mana, consilierii imi sunt subordonati la partid, sunt lider national al PNL, am alta forta si alta experienta. Cu mine nu se pot juca. Nu poti sa imi pui in fata doua hartii: dvs vedeti ca sunt rosii, dar va spunem noi ca de fapt sunt albastre.

Deci multa naivitate si de aici pana la neseriozitate e doar un pas. I-am spus dlui Dan: nu te gandesti ca in sistemul acesta e posibil ca nici dumneata, nici eu sa nu ajungem primar? Replica a fost: eu nu vreau neaparat sa fiu primar.

V-a spus dl Dan ca nu vrea sa fie primar?

Nu vrea neaparat. Intr-o discutie privata, dar nu secreta, cu martori.

Si daca nu vrea neaparat primar, v-a spus ce vrea?

Proiectul e in toamna. Ce a refuzat sa spuna in dezbaterea de la B1 cand a fost intrebat daca va candida in toamna la parlamentare.

Dar dvs vreti sa fiti neaparat primar?

Da, eu cand ma angajez intr-un proiect ma duc pe el.

Atunci regretati ca nu ati intrat mai repede in cursa?

O luna de campanie in plus nu strica. Dar nu regret nimic, am facut in fiecare moment ce trebuia sa fac. Am avut proiectul de premier, am preluat conducerea filialei cu acest proiect, s-a schimbat conjunctura politica, a venit momentul in care a trebuit in mod firesc sa imi asum candidatura, am stat o noapte si m-am gandit inclusiv la schimbarea de proiect. Am luat hotararea si asta e. Daca ma apuc de o treaba, sunt greu de scos din ea.

Cat v-a costat campania?

Pe mine personal 35 de mii de euro. Costul total a fost 150 de mii de euro. Noi nu am avut pre-campanie. Legea e ipocrita, in pre-campanie te lasa sa cheltuiesti cat vrei. Dl Dan a cheltuit usor 200 de mii numai in pre-campanie, dupa spusele domniei sale. E o problema cate datorii faci in precampanie.

Cine v-a dat bani?

Membrii PNL au venit cu bani. Nu am luat nicio sponsorizare, ne-am suportat campania singuri.

Niciun om de afaceri, niciun dezvoltator nu v-a sponsorizat?

Nu. Exclus.

Deci ce va fi duminica?

Pana la urma, bucurestenii vor avea ce isi doresc. Daca doresc sa dezvolte Bucurestiul, sa faca un minim efort sa voteze pe 5 iunie un om care poate dezvolta Bucurestiul si acela sunt eu.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Predoiu candidat Bucuresti, #Catalin Predoiu Nicusor Dan Gabriela Firea , #alegeri locale 2016