Ce trebuie sa faci daca observi ca un candidat da mita electorala

Joi, 02 Iunie 2016, ora 12:44
9951 citiri
Ce trebuie sa faci daca observi ca un candidat da mita electorala
Foto: Arhiva Buciumul.ro

Un candidat din Timis a fost retinut pentru ca a impartit mici si bere, un alt candidat din Prahova are dosar penal pentru ca a oferit pe langa pliantele electorale si ciocolata, iar un primar din Galati da cu subsemnatul dupa ce a dat bani unor veterani de razboi. Ce e si ce nu e mita electorala?

Greu de raspuns intr-o tara ca Romania, unde multi alegatori si-au "vandut" voturile ani la rand pe bani, mici si bere, concerte gratis sau pui congelati.

Legea electorala s-a schimbat, competitorii electorali nemaiavand dreptul sa ofere nici macar umbrele sau galeti, ca in anii trecuti.

Astfel, in hotararea AEP numarul 19/ 2016, prin care s-a aprobat "Ghidul finantarii campaniei electorale la alegerile locale din anul 2016" se arata la articolul 27 ca in campania electorala candidatilor le este interzisa "achizitionarea, oferirea, distribuirea sau darea, in mod direct sau indirect, a pixurilor, a canilor, a ceasurilor, a tricourilor, a jachetelor, a gecilor, a impermeabilelor, a pelerinelor, a vestelor, a sepcilor, a caciulilor, a fularelor, a sacoselor, a pungilor, a umbrelelor, a galetilor, a brichetelor, a chibriturilor, a produselor alimentare, a produselor alcoolice, a tigarilor si a altor produse asemenea".

In plus, "organizarea actiunilor de campanie electorala in unitatile militare, precum si in spatiile din scoli si universitati in perioada de desfasurare a cursurilor este interzisa".

De asemenea, art. 386 din Codul Penal prevede inchisoare de pana la trei ani pentru coruperea alegatorilor.

"Oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi", se arata in articolul 386.

Sesizeaza Politia!

Ce trebuie sa faci daca observi ca un candidat da mita electorala? Sa sesizezi Politia, spune Marian Muhulet, vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP).

"Daca un cetatean considera ca e vorba despre mita electorala, se duce la politie cu dovada. O inainteaza organului de politie, agentului constatator, care face cercetarile in cauza si constata daca este infractiune sau nu.

Desigur ca, ulterior, politia poate sa disjunga cauza si sa transmita informatii catre AEP sau catre alte institutii, catre birourile electorale de circumscriptie si ele sa sesizeze ca e o situatie de incalcare a regulilor de campanie electorala.

Daca se considera ca e vorba despre mita electorala, este sesizata Politia. Cum, de altfel, unii oameni sau candidati implicati in alegerile de duminica au si facut. Stiu ca s-au si dat sanctiuni in acest sens.

Dar sunt si situatii cand au fost sesizate birourile locale sau BEC si s-a apreciat ca sunt de competenta AEP, pentru ca ele tineau de finantarea partidelor politice si de legea campaniilor electorale", ne-a explicat Marian Muhulet.

Ziare.com te invita: Implica-te pentru un vot corect! Raporteaza neregulile si abuzurile. Daca nu stii prea bine ce sa faci, apeleaza cu incredere la cei de la Expert Forum, care au lansat platforma votcorect.

Ce se intampla cu mita mascata?

Ce se intampla insa daca un primar in functie profita de avantajele mandatului si da "mita mascata", cum se spune? De exemplu, au existat voci care au sustinut ca in aceasta categorie intra si actiunea primarului Craiovei, Lia Olguta Vasilescu (PSD), care a impartit, in prima saptamana a campaniei electorale (3-13 mai), alimente platite din bugetul local cu 250.000 de euro unui numar de 17.000 de persoane, conform jurnalistilor de la Gazeta de Sud.

"La Craiova e o actiune a primariei. Atata timp cat sunt lucruri stabilite prin actele administrative ale consiliilor locale, ale primariilor respective, cazul nu cade sub incidenta AEP.

In asemenea situatii, primele sesizate trebuie sa fie Birourile de circumscriptie de la nivelul respectivelor localitati. Ele trebuie sa constate daca sunt sau nu incalcari ale regulilor de campanie electorala.

Dar la Craiova inteleg ca a fost vorba despre niste ajutoare sociale, care nu poate fi decat o chestiune facuta de primarie, in baza unor acte administrative. Nu cred ca vreun candidat din Craiova a facut chestia asta in nume personal, ca a dat ajutoare sociale de la el din buzunar. Atunci da, se poate sesiza AEP si sa verifice acest lucru, dar, din cate am inteles, in acest caz este vorba despre o actiune a Primariei Craiova. Primaria Craiova nu este competitor electoral, chiar daca primarul in functie este competitor electoral.

Altfel, legiuitorul ar trebui sa decida, probabil, la inceputul campaniei electorale ca toti primarii in functie care sa hotarasc sa candideze sa isi dea demisia. Ceea ce e cel putin absurd", a subliniat vicepresedintele AEP.

Duminica, 5 iunie, alegatorii sunt asteptati la urne pentru a-si alege noua garnitura de primari, consilieri locali si consilieri generali.

Citeste cu mare atentie:

Citeste si despre Ce trebuie sa faci in data de 5 iunie, ziua votului (Video).

Vreau sa votez!

In colaborare cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Ziare.com te tine la curent cu toate noutatile din domeniul electoral si te invita sa participi, informandu-i, la randul tau, si pe altii.

Vreau sa votez! Stiri

Mai mult, daca iti doresti sa fii bine informat in privinta alegerilor si crezi ca te putem ajuta, trimite-ne intrebari la adresa vreausavotez@ziare.com, iar noi vom obtine raspunsurile de la autoritati.

Deviza campaniei noastre este: "Impreuna la vot, pentru o Romanie bine condusa si administrata. Implica-te! Voteaza!".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#mita electorala alegeri locale 2016, #mita electorala campanie , #alegeri locale 2016