Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Criza de leadership si tragedia Dreptei traditionale

Autor: Sebastian Bodu - avocat si lector universitar
Sambata, 19 Martie 2016, ora 09:56
4918 citiri

Ultimul sondaj Sociopol efectuat in Bucuresti releva faptul ca Alina Gorghiu si Vasile Blaga, cei doi copresedinti ai PNL, principalul partid de dreapta din Romania, au 11, respectiv 6% grad de incredere in electorat.

Adica impreuna au 17%, cat are liderul PSD, Liviu Dragnea, si jumate din cat are liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu; mai rau, Vasile Blaga are doar doua puncte procentuale peste Bogdan Diaconu, liderul unui partid nationalist minuscul.

Alina Gorghiu si Vasile Blaga abia reusesc, impreuna, sa se ridice la jumatatea scorului politic al partidului, care este 30%, ceea ce arata o situatie dezastruoasa si, in acelasi timp, demobilizanta pentru membrii si simpatizantii noului PNL, care ajunsese, dupa victoria prezidentiala din noiembrie 2014, la ametitorul scor de 40%.

In mod normal, liderul unui partid politic trebuie sa fie locomotiva partidului, persoana care tracteaza formatiunea politica in preferintele electoratului. Liderul trebuie sa fie omul pe care partidul il urmeaza si care, prin simpla lui aparitie, mobilizeaza si motiveaza, inspira incredere si forta, conduce partidul catre cel mai bun scor electoral posibil.

Mai mult, liderul politic trebuie sa fie cel care isi asuma candidatura cea mai grea si mai vizibila, asa cum comandantii militari se puneau in fruntea ostirilor pentru a obtine victoria.

In realitate, cei doi copresedinti ai PNL nu doar ca nu reusesc sa inspire forta si incredere, nu reusesc sa motiveze si sa mobilizeze, dar nu au nici macar curajul de a-si asuma vreo candidatura intr-un scrutin uninominal.

Singurele alegeri la care participa sunt cele in care se ascund in spatele unei liste, inclusiv migrand dintr-un colegiu intr-altul, de la un ciclu electoral la altul, in cautarea celui mai comod loc, unde sa nu riste nimic.

Este adevarat ca Vasile Blaga, de exemplu, pastreaza inca in minte esecul electoral din 2008, cand a pierdut Primaria Generala in fata lui Sorin Oprescu, desi era ministru in functie (al Administratiei si Internelor), presedinte al PD Bucuresti, cu un buget de campanie de invidiat. Paradoxul nu a fost insa acela ca a pierdut alegerile, ci ca a luat un scor sub cel obtinut de partid in Bucuresti, mai precis la Consiliul General (27,8%, fata de 34,18%).

Acela a fost momentul in care Vasile Blaga a realizat cat valoreaza, ca om politic, inclusiv ca strateg electoral. Daca Vasile Blaga este total lipsit de charisma, de mesaj, de viziune, de idei, Alina Gorghiu s-a nascut talent si a murit speranta. Nu a reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor, in ciuda tineretii si a energiei.

Vasile Blaga, in calitate de lider, ar trebui sa comunice si nu o face, iar cand o face toata lumea regreta ca a facut-o, cel mai recent exemplu fiind anuntul privind colaborarea dintre PNL si UNPR, care prevesteste chiar o posibila preluare a acestui din urma "partid", un paria al scenei politice, format din cei mai odiosi traseisti.

In schimb, Alina Gorghiu comunica lucruri marunte, platitudini sau populisme ieftine, parca intr-o concurenta, la acest ultim capitol, cu campioana Andreea Paul-Vass, ultimul exemplu al celei din urma fiind acuzatiile aduse ministrului de Externe pentru ca nu a nominalizat-o pe Nadia Comaneci pentru... conducerea O.N.U. (cu tot respectul pentru marea noastra gimnasta, functia de secretar general al Organizatiei Natiunilor Unite este, totusi, una politica).

Din pacate, PNL va intra in alegerile locale cu astfel de "lideri". Aceiasi lideri care, cu mai putin de un an in urma, negociau cu PSD Legea alegerilor locale, conform careia primarii vor fi alesi intr-un singur tur de scrutin.

O atare lipsa de viziune si strategie - ca sa folosesc niste termeni blanzi - a facut ca liderii PNL sa negocieze impotriva intereselor propriului partid.

Important, in alegerile din 5 iunie, nu este scorul politic al partidului (probabil, ca urmand acelasi trend descrescator, acesta va fi in jur de 25%), ci numarul de primari, in general si in particular numarul de primari de municipii - resedinta de judet. Scorul politic obtinut in alegerile locale este irelevant pentru partid, deoarece principalii vectori de imagine si de campanie la alegerile parlamentare din toamna sunt primarii.

Consilierii locali sunt buni doar pentru a negocia diverse functii prin societatile si regiile din subordinea municipalitatilor, adica pentru a satisface doar interesele liderilor, deci nimic pentru partid, ca ansamblu al membrilor sai.

Mai mult, consilierii ajung cel mai usor o masa de manevra in consiliile locale, unde primarul - chiar si independent - isi poate impune foarte usor vointa, in special in fata unui partid lipsit de lideri si deci impotent in a oferi suficient confort politic.

Cu un PSD + ALDE pe cai mari, cu o faramitare electorala uriasa pe partea dreapta, cu o pleiada de candidati independenti si anti-sistem, PNL este condus, in opinia mea, de doi diletanti. Doi oameni care au reusit "performanta" de a cobori atat de jos in preferintele electoratului incat pericliteaza insasi existenta celui mai mare partid de dreapta, ultimul purtator al unui nume istoric.

Desigur ca, teoretic, puterea de a schimba conducerea unui partid sta in mainile membrilor sai. Oare vor fi acestia in stare sa realizeze o astfel de schimbare? Intrucat nu poate veni decat dupa alegerile locale, va putea schimbarea - daca se va produce - sa opreasca hemoragia care va cuprinde partidul, cu dezertari in masa catre alte partide, in special ALDE si MP?

Sebastian Bodu este avocat, lector universitar si presedinte al Avocatului Antreprenorilor, un ONG care isi propune sa lupte cu mijloace juridice impotriva abuzurilor ANAF. A fost presedinte al ANAF (2005-2007) si europarlamantar (2008-2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#sondaj alegeri locale, #alegeri locale PNL, #Gorghiu Blaga alegeri locale , #alegeri locale 2016