Libertatea votului, libertatea constiintei

Autor: Valentin Stefan - specialist in due diligence
Luni, 20 Iunie 2016, ora 13:10
5167 citiri

"Sa fure, dar sa si faca ceva!" a fost, poate, cea mai des intalnita cerinta a votantului in aceasta campanie. Nu ar trebui sa existe toleranta fata de lipsa integritatii morale si fata de furt.

Am devenit imuni si incercam sa gasim o modalitate de coexistenta. La Craiova si Deva, orase emblematice pentru Romania, au fost alesi primari cu grave probleme penale.

La Baia Mare, unul dintre cele mai importante orase din nord-vestul tarii, a fost ales cu un scor covarsitor un primar care se afla in arest preventiv. Coruptia si hotia sunt atat de raspandite printre liderii locali incat omul neimplicat politic parca trateaza cu indiferenta orice ilegalitate comisa de cel pus sa-i reprezinte interesele si sa administreze banul public.

O luare de pozitie pe subiecte care divizeaza societatea, cum ar fi rolul religiei in scoala, e mult mai periculoasa pentru un politician decat un proces penal.

Ar fi, totusi, nedrept sa consideram ca alegerea unui reprezentant local cu probleme penale este cauzata doar de o confuzie generalizata. Ca sute de mii de oameni chiar au devenit imuni la coruptie si nu mai deosebesc coruptul de o persoana cu o moralitate impecabila.

Adevarul este ca in multe localitati pur si simplu nu a existat o alternativa mai credibila. Aproape peste tot unde au existat alternative credibile noi cu un nivel de organizare politic minim, sistemul a cedat. La Iasi, Targu Mures, Bucuresti, Bolintin Vale si Tamaseni, noile partide au luat intre 10 si 30%. Chiar si in localitati mici, precum Tortoman in Constanta, exista suficienta masa critica pentru a produce schimbarea.

Scena politica ar deveni mai dinamica daca partidelor li s-ar permite sa se ocupe mai mult de campania politica si nu de indeplinirea unor aspecte birocratice pe alocuri ridicole.

Cerinta cea mai inutila pe care partidele trebuie sa o indeplineasca pentru a intra in cursa electorala este strangerea de semnaturi pe care, cu putine exceptii, nimeni nu le verifica. Este un efort inutil din moment ce Birourile Electorale de Circumscriptie verifica doar numarul total al semnaturilor.

Cu alte cuvinte, daca exista o persoana care declara pe propria raspundere ca a strans numarul de semnaturi minim, atunci reprezentantii Biroului Electoral de Cirscumscriptie nu verifica nicio alta informatie de pe lista de semnaturi.

Dar lista cu semnaturi vulnerabilizeaza si mai mult partidele care joaca cinstit. In mediul rural sau in comunitatile mici, acolo unde presiunea politicului este mult mai puternica in viata de zi cu zi, prezenta cuiva pe o lista il poate face o tinta.

Listele sunt depuse atat la judecatorie, dar si la Biroul Electoral de Circumscriptie, care de cele mai multe ori este format in primarie din angajati ai primariei. Accesul baronilor locali la aceste liste este facil si intimidarea simpatizantilor opozitiei un fapt cert.

Oricine poate deveni o victima. Cel mai des sunt amenintarile legate de copii, in sensul ca directorii de institutii de invatamant sunt numiti politic si raspund tot la comenzi politice si pot foarte usor hartui elevii. Pentru un parinte doar posibilitatea unor probleme la scoala il face din cetatean activ, simpatizant pasiv al sistemului.

Dar modalitatile prin care sunt tinuti sub presiune votantii sunt mult mai raspandite si complexe. De la cineva care doreste sa-si construiasca un imobil si are nevoie de numeroase aprobari de la primarie, la micii comercianti prin definitie vulnerabili la orice decizie politica si pana la asistatii sociali sau persoanele defavorizate, toti devin mai putin critici si sunt dispusi sa mai ierte din pacatele liderilor politici locali.

Legislatia trebuie imbunatatita. Metode precum "suveica" in care un buletin de vot este sustras ca sa se voteze controlat toata ziua constituie o problem reala. Nimeni nu amana ziua votului pentru ca lipseste un buletin de vot, dar acel buletin de vot influenteaza decisiv de multe ori rezultatul final.

Transportul cu masina personala a votantilor nu a fost interzis complet, dar o singura masina poate aduce la vot cate o suta de persoane de-a lungul intregii zile.

Chiar mai mult, faptul ca legea permite candidatilor sa asiste la desfasurarea votului este folosita in mod abuziv. Candidatii se aduna cate 10-15 in fata sectiilor de votare, care in mediul rural sunt toate organizate in scoli si Primarii, in timpul perioadei in care membrii de partid mobilizeaza electoratul. Presiunea este fantastica atunci cand treci pe langa grup si stii ca ti s-a cerut sa votezi intr-un anumit fel.

Pe langa nevoia unui cadru legislativ perfectionat, este nevoie de continuarea presiunilor asupra partidelor vechi sa se reformeze. Impartialitatea procurorilor este o modalitate prin care sa responsabilizeze liderii partidelor politice, dar solutia pe termen lung este aparitia si sprijinirea unei clase politice noi.

Nu ar trebui sa ne sperie ca nu se face coada pentru intrarea in politica. Partidele vechi au o problema de cadre si nu sunt atractive pentru persoane cu abilitati de leadership. Partidele noi au, poate, prea multi lideri si au nevoie de ceva mai mult timp pana sa-si dezvolte organizatiile teritoriale.

Sunt unele partide care lucreaza la nivel local precum POL, Pentru Iasi si USB, iar altele precum PACT care au acoperire nationala. Mai exista un numar de 50 de primari independenti care in mare nu sunt afiliati niciunui partid. Pontential exista pentru reformarea clasei politice.

O presiune constanta pe vechile partide, continuarea combaterii coruptiei pana cand furtul nu mai devine rentabil, imbunatatirea cadrului legislativ, sprijinirea alternativelor politice si coagularea acestor forte noi e cheia spre reimprospatarea vietii politice romanesti. Daca se intrunesc toate aceste elemente, pe termen mediu nimeni nu se va mai multumi cu "sa fure, dar sa si faca ceva!"

Valentin Stefan este specialist in due diligence, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR. Este licentiat in istorie la Universitatea Bucuresti si are un masterat in Studii Ruse de la UNC Chapel Hill. Valentin este originar din Bolintin Vale si locuieste in Washington DC.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#alegeri locale 2016, #primari corupti alesi, #partide noi , #alegeri locale 2016