Dansul de pe puntea Titanicului. Alegeri fara invingatori

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 07 Iunie 2016, ora 08:04
11059 citiri
Dansul de pe puntea Titanicului. Alegeri fara invingatori

Cea mai importanta stire despre alegerile din Bucuresti nu este in opinia mea referitoare la procentele unui candidat sau al altuia. Este despre prezenta la vot.

Aproape 70% dintre bucuresteni, 70%!, nu s-au dus la vot, adica nu s-au regasit in nimic din oferta actuala. Aproape trei sferturi dintre bucuresteni s-au retras din jocul democratic, au renuntat la dreptul lor de a decide.

Rezultatul?

Gabriela Firea a fot aleasa cu 42% din voturi. 42% din 33% prezenti, adica in jur de 14% din totalul electoratului. Infim! Stirea mi se pare ca noul primar al Capitalei nu a fost dorit de 86% dintre bucuresteni.

Nicusor Dan a obtinut 30%. Din 30% prezenti. Adica in jur de 10%. Deci 90% dintre bucuresteni nu il doresc pe Nicusor Dan. Despre restul nici macar nu e nimic de spus, au fost spulberati cu procente reale care tind spre zero. Ei sunt istorie politica.

Deci cand de la primul la ultimul clasat, toti sunt respinsi de o majoritatate covarsitoare, diferenta fiind doar daca procentul aceastei majoritati potrivnice incepe cu cifra 8 sau cu cifra 9, despre ce victorie vorbim? Despre ce invingatori vorbim? Nu vorbim doar despre invinsi mai mici sau mai mari?

Situatia mi se pare de o gravitate fara precedent, iar a clama acum premiere si victorie este ca si cum ai dansa infocat pe puntea Titanicului care se scufunda. Si Titanicul este insasi democratia in care mai crede si in care se mai implica doar o minoritate, cu atat mai mica cu cat publicul e mai informat si mai exigent. Iar Capitala da intotdeauna tonul, unda de soc de aici pleaca.

Cum am ajuns la aceasta demobilizare? In urma unui lung sir de dezamagiri care au demobilizat in primul rand cele mai exigente si mai informate zone ale electoratului, iar Bucurestiul este in fruntea acestei liste.

Oamenii acestia au tot crezut, s-au tot mobilizat, ultima oara masiv la prezidentiale si ceea ce au primit in schimb ma tem ca i-a depasit si pe cei mai pesimisti dintre pesimisti.

In locul reformei, al resetarii promise, au primit haosul si totala lipsa de coerenta furnizate de un presedinte absent, in buna masura depasit de situatie daca nu incompetent de-a dreptul.

Nu este oare de inteles ca oamenii acestia nu mai vor nimic, nu mai cred in nimic si s-au retras fiecare in lumea lui apolitica? Eu cred ca este. Iar aceasta e moartea democratiei, directia in care ne ducem.

Si bomboana pe coliva democratiei este aceasta miscare anti-sistem si anti-ideologie extrem de la moda. Cand aerul din casa devine irespirabil faci curat si deschizi ferestrele, nu darami peretii, nu demolezi casa. Dupa aceea ce faci?

Democratie fara sistem politic nu exista, de aceea el trebuie curatat, nu distrus. Politica fara ideologie nu exista, pentru ca ea iti da principiile si predictibilitatea. Daca politica romaneasca a devenit atat de irespirabila unul dintre motive este tocmai dezideologizarea care genereaza haos si impredictibilitate.

Ca partide in primul rand antisistem au aparut Syriza si Podemos, de exemplu. Poate ar fi bine sa nu uitam asta. Si ca tot veni vorba, simpatia explicita pentru Vladimir Putin a lui Matei Paun, seful de campanie al lui Nicusor Dan, cel din Panama Papers, cel cu afaceri interesante la Sofia si Belarus, cu vizite sistematice la Moscova, mie, una, imi da fiori. Cum zicea dl Paun pe Facebook? Ca oamenii prosti il compara pe Putin cu Hitler. Ca poporul rus e supus sanctiunilor pentru ca e patriot.

Cat despre liberali, ma tem ca ei au propriul Titanic pe care liderii dantuiesc de li se rup pingelele.

Catalin Predoiu a demisionat urgent, ceea ce este corect dupa scorul dezastruos. Dar a demisionat singur asa cum a infruntat si seara esecului, desi rezultatul de la Bucuresti este cu siguranta imputabil echipei de lideri, lipsei lor de viziune, de strategie.

In loc de asumare, dnii Blaga si Gorghiu au anuntat cel mai bun scor electoral al PNL de la infiintare. Care PNL? Pentru ca e vorba despre doua partide reunite intr-unul. Marele si noul PNL, partidul care in urma cu un an si jumatate dadea presedintele, partidul care nu s-a erodat nicio zi la guvernare de mai bine de 2 ani, a pierdut alegerile locale in fata PSD.

La 2 procente, la 5 procente, la 7 sau 10 procente, discutam despre proportii, dar fapt este ca PNL a iesit pe locul al doilea deci a pierdut in fata partidului care in urma cu 7 luni era alungat de la guvernare.

Acesta este adevarul care ar fi impus demisia intregii conduceri a PNL si un congres care sa puna partidul pe alt drum.

Dna Gorghiu nu a inteles ca 32 e mai mic ca 37 in schimb a inteles ceva care o pune pe ganduri: "discursul anticoruptie pare sa fi fost invalidat in multe locuri".

Nu si-a pus problema, vad, ca decizia a ramas pe mana celor care nu rezoneaza la discursul anticoruptie pentru ca sustinatorii anticoruptiei nu s-au regasit in marea oferta liberala si, mai ales, in incoerenta liberalilor.

Daca PNL nu va intra pe un trend rapid de reformare, daca se va incapatana sa nu vada infrangerea, cred ca nu se va indrepta doar spre un dezastru la parlamentare, ci spre disparitie.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#PNL PSD USB alegeri , #alegeri locale 2016