De unde vine indrazneala candidatilor cu probleme penale?

Sambata, 30 Aprilie 2016, ora 10:55
15371 citiri
De unde vine indrazneala candidatilor cu probleme penale?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Marian Vanghelie, Cristian Popescu Piedone, Lia Olguta Vasilescu sau Tudor Pendiuc sunt doar cateva nume de pe lista lunga a primarilor acuzati de fapte de coruptie, dar care au indrazneala sa mai candideze pentru un nou mandat, in ciuda faptului ca alegatorii i-au vazut cu catuse la maini.

Mai mult, unele dintre sondajele de opinie ii coteaza ca favoriti, ceea ce sugereaza faptul ca majoritatea romanilor nu considera rusinos sau condamnabil faptul ca un primar este acuzat de incalcarea legii sau, si mai grav, de prejudicierea bugetului public.

Intrebat cum se explica acest lucru, sociologul Barbu Mateescu a subliniat faptul ca "pentru unii alegatori nu cinstea este cel mai important lucru, ci realizarile gospodaresti".

"Este dificil pentru un contracandidat fara experienta administrativa sa obtina sustinerea votantilor pe baza prezumtiei ca ar fi cinstit. In contextul votului intr-un singur tur, sarcina politicienilor cu probleme penale e mult usurata", a mai adaugat acesta.

Vanghelie a intrat oficial in lupta pentru Primaria Sectorului 5: Candidez ca vreau sa imi iau demnitatea inapoi

Alegeri locale 2016: 9 candidati in lupta cu eternul Pendiuc la Pitesti

Anchetata de DNA, Olguta Vasilescu si-a depus candidatura pentru un nou mandat la Craiova

In plus, sociologul reaminteste ca alegerile locale se desfasoara pe liste, putini fiind candidatii independenti, motiv pentru care "oferta partidelor e decisiva", spune el.

"Votantii nu pot alege decat intre cei care sunt pe buletinul de vot! Avand in vedere problemele partidelor mari in planul resurselor umane, partidele mici au sansa de a specula momentul si de a castiga experienta pentru 2020", a mai comentat Barbu Mateescu.

Intrebat care este rolul mass-mediei, in special al televiziunilor de stiri, in educarea electoratului astfel incat politicieni acuzati de coruptie sa nu mai fie demni de incredere, sociologul a tinut sa sublinieze faptul ca un rol din ce in ce mai important il joaca Internetul.

"Televiziunile de stiri au audiente mici si sunt supraestimate datorita faptului ca sunt urmarite intens de membrii de partid precum si de ziaristii sau consultantii din domeniul politic. In practica, Facebook-ul joaca un rol mai important in formarea opiniilor alegatorilor. Dupa cum s-a vazut si in 2014 (la alegerile prezidentiale, n.red.) ", a mai spus acesta.

De altfel, conform BRAT, numarul utilizatorilor de Internet a crescut exponential in ultimii ani, iar in prezent la nivel national sunt 8,8 milioane de utilizatori, dintre care 6,5 milioane in fiecare zi. Totodata, statisticile arata ca Internetul a patruns si in mediul rural, 56% dintre persoanele ce locuiesc in gospodariile taranesti avand acces la Internet.

"Romania s-a schimbat, daca nu se schimba Victor Ponta castiga lejer", a punctat Barbu Mateescu.

Cum se explica atunci cazul Piedone, fostul primar al Sectorului 4, supus oprobiului public dupa tragedia de la Colectiv, care a tot insistat sa candideze pentru inca un mandat, fiind excelent cotat in sondaje, Barbu Mateescu a explicat ca locuitorii din acest sector "erau si sunt foarte multumiti de performanta lui administrativa".

"Pentru toti oamenii care vedeau responsabilitatea lui pentru Colectiv si care nu erau din sectorul 4, acest lucru era invizibil. Cei din sectorul 4, intr-o buna masura, au fost dispusi sa nu vada legaturi cauzale cu tragedia de la Colectiv", a adaugat acesta.

Piedone si-a depus iar candidatura la primarie. Asociatia #Colectiv: Cinism si nesimtire. O tara anormala

Candidatura lui Piedone la Primaria sectorului 4, respinsa din nou (Video)

Sociologul Barbu Mateescu este de parere ca daca ne dorim scaderea reala a nivelului de coruptie, trebuie sa facem "reforme majore de optica in invatamant".

"Acolo, in primul si cel mai indelungat contact cu statul roman, cetateanul/viitorul cetatean adult deprinde normele reale ale functionarii birocratiei romanesti. Nu ma refer la programa, ci la relatia profesor-elev, elev-programa, etc.", a mai punctat acesta.

Arestat pentru mita, primarul Chereches poate candida pentru un nou mandat

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#candidati corupti alegeri locale , #alegeri locale 2016