Alegerile locale din 2016, de trei ori mai scumpe: Cand vor avea loc

Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 15:29
3838 citiri
Alegerile locale din 2016, de trei ori mai scumpe: Cand vor avea loc
Foto: Ziare.com

Alegerile locale vor avea loc pe 5 iunie, dupa ce Guvernul a decis oficial aceasta data pentru votul primarilor si al celorlalti alesi locali. In schimb, suma alocata de Executiv este de peste trei ori mai mare decat in urma cu patru ani.

Anuntul a fost facut miercuri de purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

De asemenea, in acest an vor fi alocati mult mai multi bani pentru alegerile locale, fata de acum patru ani - 250 de milioane de lei in plus.

Guvernul a transmis, prin intermediul unui comunicat de presa ca, "in cazurile de balotaj si situatiile in care se vor constata fraude electorale, un nou tur de scrutin va fi organizat duminica 19 iunie".

"Pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea in bune conditii a alegerilor locale din 2016, sunt prevazute peste 350 de milioane de lei (suma exacta este 350,663 mii lei), fonduri asigurate de la bugetul de stat", se arata in comunicatul Executivului, dupa ce, in anul 2012, suma alocata prin Hotarare de Guvern a fost initial de 99,864 de milioane de lei, care a fost apoi majorata cu 51 la suta, scrie Jurnalul National.

Pentru ce sunt necesari banii si de ce e suma triplata

In continuare, comunicatul Guvernului explica pentru ce este necesara suma de 350 de milioane de lei.

"In suma alocata de la bugetul de stat, sunt incluse si fondurile necesare pentru plata indemnizatiilor membrilor birourilor electorale de circumscriptie, ale birourilor electorale ale sectiilor de votare si ale aparatului tehnic auxiliar al acestora. Inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 115/2015, aceste cheltuieli erau asigurate din bugetele locale.

Mai mult, sunt previzionate si costurile de implementare ale Sistemului informatic pentru monitorizarea prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal. Totodata, un element de noutate a fost adus prin introducerea operatorilor de calculator in sectiile de votare ale caror indemnizatii sunt asigurate de la bugetul de stat", precizeaza Executivul.

Candidaturile vor fi depuse pana pe 26 aprilie, iar acestea vor ramane definitive pana pe 4 mai, dupa depunerea contestatiilor. Campania electorala va incepe pe 6 mai.

"Intreg pachetul legislativ privind organizarea si desfasurarea alegerilor va intra in vigoare incepand cu 22 martie 2016, data inceperii perioadei electorale", mai transmite Guvernul.

F.N.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#alegeri locale 5 iunie, #data alegeri locale, #Guvern alegeri locale, #data organizare alegeri locale , #alegeri locale 2016