Firea, Dan si Predoiu lupta sa ia Bucurestiul din prima. O confruntare in soapta

Sambata, 14 Mai 2016, ora 08:31
4311 citiri
Firea, Dan si Predoiu lupta sa ia Bucurestiul din prima. O confruntare in soapta

Dupa ce Curtea Constitutionala a decis sa lase alegerile locale intr-un singur tur, situatia a devenit mai clara, dar tragica. Acest sistem avantajeaza primarii care sunt in functie.

Multi dintre ei candideaza chiar daca impotriva lor a inceput urmarirea penala.

S-a ajuns la aceasta situatie atipica de alegeri "nereprezentative", pentru ca toate partidele ajunse la putere isi doresc sa-si conserve numarul de edili aflati in functie.

In opinia mea, intoarcerea la doua tururi va fi posibila doar printr-o decizie a Curtii Constitutionale, dar la solicitarea unui partid de opozitie sau a presedintelui.

In acest moment, in batalia pentru Bucuresti sunt trei candidati cu sanse: Gabriela Firea (PSD), Nicusor Dan (USB) si Catalin Predoiu (PNL). Cei trei sunt despartiti de cateva procente, dar prima sansa o are reprezentanta social-democratilor.

Nu sunt excluse surprizele.

Doamna Gabriela Firea incearca in aparitiile sale sa se imprieteneasca si cu alegatorii care nu voteaza PSD, dar cred ca reuseste prea putin. Alegerea ei depinde intr-o mare masura de mobilizarea sustinatorilor social-democrati. Dragnea si ceilalti lideri ai partidului nu sunt prezenti in campanie si, cumva, acest fapt arata degringolada din partid.

Nimeni nu are cu ce sa se laude. Doamna Firea nu a reusit sa impuna o idee dominanta a programului, dar nu e timpul pierdut. In rest, cea mai comentata aparitie a fost imaginea in rochie roz postata pe Facebook, care a devenit virala, provocand foarte multe comentarii critice.

Nicusor Dan e prezent pe retelele de socializare. Are o campanie profesionista, dar e dezavantajat de alegerile intr-un singur tur. Uniunea Salvati Bucurestiul actioneaza mai mult ca un ONG si nu ca un partid politic. Acest fapt nu e neaparat rau, chiar poate fi un avantaj.

Este cel mai aplicat candidat, cel mai sarac si cel care a dat cele mai multe informatii despre sursele de finantare. Este al doilea politician care desfasoara o campanie profesionista de strangere de fonduri in mediul online dupa Monica Macovei.

Chiar daca nu va reusi sa castige fotoliul de primar, Nicusor Dan are sanse bune sa prinda un loc de consilier. Ceea ce ar fi deja o mare victorie. O astfel de pozitie ii va oferi posibilitatea sa fie un critic activ al tendintelor de coruptie din primarie.

Catalin Predoiu a pierdut timp pretios in lunga serie de balbaieli ale liberalilor. Nu ar fi avut nicio problema sa castige daca, de la inceput, era prima si singura nominalizare a partidului. E destul de absent pe retelele de socializare, abia in ultimele zile a inceput sa comunice cu alegatorii mai consistent. Mai are cred inca sanse sa ajunga primar, dar numai daca va beneficia de o mobilizare exemplara a liberalilor pe ultima suta de metri.

In cazul unei victorii in alegerile locale de la Bucuresti, atat Gabriela Firea, cat si Catalin Predoiu vor avea sanse mari sa ajunga liderii partidelor din care provin. Atat PSD, cat si PNL trec prin mari crize de identitate.

Din pacate, alegatorii nu vor avea parte de confruntari intre candidati. Toti le evita si prefera doar interviuri sterile in care sunt doar cu moderatorul intr-un studio de televiziune, radio sau online. Noua lege electorala interzice mai tot pe parcursul celor 30 de zile de campanie, asa ca fervoarea din perioada de strangere a semnaturilor a disparut. Acum, e liniste!

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#candidati alegeri locale Bucuresti , #alegeri locale 2016