Gabriela Firea sau Nicusor Dan, cine va deveni omul politic al verii?

Miercuri, 18 Mai 2016, ora 12:41
9780 citiri
Gabriela Firea sau Nicusor Dan, cine va deveni omul politic al verii?

Pentru prima data, dupa multi ani, alegerile nu mai au loc sub teroarea televiziunilor. Acestea au patroni la inchisoare sau aproape de inchisoare. Avem, dupa multa vreme, si o televiziune de stiri care se vrea independenta si profesionista, preocupata de continut si nu de politica.

In sfarsit, nu mai exista un cartel politic asociat cu un cartel media care sa incerce cu orice pret sa impuna un partid, o coalitie sau un candidat.

Daca aveti senzatia ca avem o campanie electorala fara sare si piper, fara discutii aplicate si fara solutii, e din cauza faptului ca asa sunt politicienii nostri cu adevarat.

Au disparut galetile, puii, tricourile, pixurile, listele cu ajutoare sociale. Din pacate, alegerile locale sunt trucate prin lege, una facuta sa favorizeze partidele mari, una care nu ofera nicio sansa independentilor sau partidelor mici.

Mai avem un drum lung pana la democratie! Dar aceasta e realitatea din acest moment.

Vom avea primari alesi cu 20 de procente din numarul persoanelor care au votat intr-o comunitate. Acestora le va fi greu sa sustina ca sunt reprezentativi, iar, de aici, vor aparea tot felul de complicatii. Sa speram ca va fi ultimul scrutin organizat intr-un singur tur.

In linii mari, atat PSD, cat si PNL isi vor pastra primarii aflati in functie si care nu au probleme cu legea. Dar, dupa aceste alegeri, se va vedea o anume tendinta in dinamica electorala, una care va conta pentru scrutinul din toamna, acesta fiind decisiv pentru o schimbare a Parlamentului care a devenit vitala pentru democratia din Romania.

Nu exista o institutie mai retrograda si mai corupta ca acest for legislativ. Senatul, sub conducerea lui Calin Popescu Tariceanu, a ajuns, in opinia mea, exclusiv un zid de aparare a coruptilor de DNA.

Si acest fapt se simte in societate. Parlamentul Romaniei e la cea mai scazuta cota de incredere din 1990 incoace. Niciodata nu s-au bucurat alesii de o prea mare simpatie din partea opiniei publice, dar atat de jos parca n-au cazut niciodata.

Sunt detestati si de stanga si de dreapta, si de sindicate si de investitori, si de comercianti si de liber profesionisti, si de tineri si de pensionari.

In opinia mea, daca doamna Gabriela Firea va castiga alegerile din Bucuresti, nu va avea nicio problema sa devina rapid presedintele PSD. Liviu Dragnea a ajuns la capat de drum. In aceasta situatie, va trebui sa vina cu un proiect politic pentru toamna. Va fi interesant de vazut daca va incerca sa construiasca o noua alianta a coruptilor sau isi va propune sa reformeze partidul.

Daca va castiga Nicusor Dan, cred ca Uniunea Salvati Bucurestiul are o sansa buna sa se transforme in Uniunea Salvati Romania, iar pana la toamna, profesorul de matematica sa incerce sa creeze o alianta a fortelor reformatoare la care sa participe partide mici si organizatii neguvernamentale, care sa obtina cat mai multe locuri in Parlament, devenind parte a unui guvern de coalitie cu PNL sau ce va mai ramane din el.

Liberalii, in cazul in care pierd Bucurestiul, si sunt destul de aproape de acest punct, vor avea de facut o reforma dura in partid. In primul rand, unificarea totala, apoi, renuntarea la doamna Alina Gorghiu si la domnul Vasile Blaga, doi lideri care n-au reusit nimic in plan politic in ultimii doi ani.

In opinia mea, alegerile locale vor oferi cheia evolutiilor politice din toamna. Romania poate incepe trecerea spre o noua zodie: una mai norocoasa pentru ca "timpul nu mai are rabdare", cum scria Marin Preda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Firea alegeri locale PSD, #Nicusor Dan primarie Bucuresti , #alegeri locale 2016