Iohannis si Ciolos, somati sa sesizeze Comisia de la Venetia privind alegerea primarilor in doua tururi

Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 11:53
4399 citiri
Iohannis si Ciolos, somati sa sesizeze Comisia de la Venetia privind alegerea primarilor in doua tururi
Foto: Arhiva Ziare.com

Initiativa Romania a adresat, joi, o scrisoare deschisa presedintelui, premierului si presedintilor celor doua camere parlamentare, in care li se solicita acestora sa sesizeze urgent Comisia de la Venetia cu privire la revenirea la doua tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

Reprezentantii miscarii civice subliniaza faptul ca o decizie in acest sens trebuie luata rapid, pentru ca data alegerilor locale a fost deja stabilita - 5 iunie, iar Comisia de la Venetia poate fi sesizata pentru o opinie doar de catre Parlament, Guvern sau seful statului, dupa cum se precizeaza in comunicatul remis Ziare.com.

"Initiativa Romania a redactat deja sesizarea catre Comisia de la Venetia si va solicita sa o trimiteti catre Comisie in cel mai scurt timp. Societatea romaneasca merita sa aiba un cuvant de spus in buna guvernare a tarii, iar dumneavoastra, prin trimiterea acestei scrisori, veti dovedi ca stiti sa ascultati ce au de spus romanii si ca ii veti ajuta sa obtina un raspuns.

Vom trimite si noi aceasta scrisoare catre Comisia de la Venetia, dar, formal, dumneavoastra aveti calitatea institutionala pentru a o sesiza in vederea unei opinii", se arata in comunicatul citat.

Initiativa Romania a sustinut inca din decembrie ideea revenirii la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, prezentand public o serie de argumente juridice, acestea fiind sustinute ulterior "atat in fata Presedintiei, cat si a Guvernului Romaniei".

Ciolos, discutii cu liderii partidelor despre alegerea primarilor din doua tururi

"Prin aceste demersuri publice, Initiativa Romania a determinat actorii institutionali si politici sa isi clarifice pozitia privind acest subiect. Cu toate acestea, desi exista o larga majoritate in societatea romaneasca care sustine modificarea legislatiei electorale, nu a fost facut nici un pas concret pentru modernizarea legislatiei electorale in acord cu principiul reprezentativitatii.

Dezbaterea a ramas blocata in jurul recomandarilor Comisiei de la Venetia privind practicile electorale, care, in opinia noastra, au fost rastalmacite pentru a mentine anomalia electorala a alegerii primarilor intr-un singur tur si a determina un avantaj electoral pentru partidele mari.

S-a stabilit data alegerilor locale: Cand ne votam primarii, consilierii si presedintii de CJ (Video)

Alegerea primarilor dintr-un tur: PNL cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR

Pentru a clarifica termenii dezbaterii si a lua o decizie, Initiativa Romania va propune si aceasta solutie si scrisoarea atasata in vederea obtinerii unui punct de vedere de la Comisia de la Venetia", se arata in documentul citat.

Initiativa Romania este o miscare civica avand ca misiune identificarea si promovarea unei noi clase politice care sa reprezinte competent si integru interesele alegatorilor.

Initiativa Romania are ca prima tinta alegerile locale din Bucuresti: crearea unei platforme care sa prezinte si sa promoveze un proiect pentru Bucuresti si o lista de candidati, alternativa la partidele mari, sustinuta de o coalitie cat mai larga a societatii civile, pentru primariile si consiliile locale din Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#Initiativa Romania Comisia Venetia alegeri, #Comisia Venetia alegeri doua tururi , #alegeri locale 2016