O frantuzoaica pentru Sectorul 1 din micul Paris: Calea de actiune e simpla - aplicarea legii. In Bucuresti nu se aplica legea! Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 02 Aprilie 2016, ora 12:09
7469 citiri
O frantuzoaica pentru Sectorul 1 din micul Paris: Calea de actiune e simpla - aplicarea legii. In Bucuresti nu se aplica legea! Interviu
Foto: Arhiva personala Clotilde Armand

Salvarea patrimoniului orasului de rechinii imobiliari, siguranta cetateanului in fata agresiunii traficului, obligativitatea primariei de a oferi parintilor solutii pentru copii intre orele 8 si 17, piete volante in care sa revina producatorii autentici, o viata de calitate sunt printre prioritatile Clotildei Armand, candidata la Primariei Sectorului 1 din partea Uniunii Salvati Bucurestiul.

"Frantuzoaica prin nastere si romanca prin alegere si adoptie", Clotilde Armand a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com cum a ajuns sa se stabileasca in tara despre care pana la 22 de ani nu stia nimic si de ce vrea sa abandoneze o cariera de succes in afaceri pentru a se inhama in administratie: "Am primit foarte mult in viata. Aceste lucruri trebuie date inapoi".

"Sectorul 1 trebuie sa devina un sector frumos, cu cladirile de patrimoniu puse in valoare, cu o viata care sa atraga turistii. Daca voi fi primarita Sectorului 1, voi oferi o foarte buna imagine a Bucurestiului", ne spune Armand.

Clotilde Armand este inginer, a studiat la Ecole Centrale din Paris si la Massachussetts Institute of Technology. In acest moment este directorul general al unui grup de firme de servicii de inginerie/proiectare si are in subordine 200 de ingineri.

Asadar, o frantuzoaica pentru Sectorul 1. Cine sunteti dvs, dna Armand?

Sunt frantuzoaica prin nastere si romanca prin alegere si adoptie. Pana la 22 de ani nu stiam despre Romania mai nimic, numai ce vazusem la televizor in decembrie 1989 cu Ceausescu.

La 22 de ani, insa, m-am intalnit cu viitorul meu sot in SUA, unde amandoi eram studenti. El este din Bucuresti. Prima data am venit in Romania in 1996 si am stat o saptamana in Bucuresti. Mi s-a parut un oras OK, fara trafic aglomerat si cu mult mai putin distrus decat este acum.

Eu am ochiul format pentru a vedea frumusetea din spatele mizeriei si vin din Franta, unde patrimoniul este un lucru extrem de important. In copilaria mea, Franta nu era renovata ca acum, dar noi stiam ca in spatele betonului de pe fatade, scos acum, e o casa din secolul al XVIII-lea cu piatra sculptata.

Ne-am casatorit, ne-am mutat aici in 1999, cand salariul sotului meu, matematician cercetator, era de 50 de dolari. Atunci l-am cunoscut si pe Nicusor Dan, prieten al sotului, si i-am urmarit actiunile civice in care e implicat.

Am plecat, ne-am intors, in total din 1999 am stat 12 ani in Romania, iar in 2013 ne-am stabilit definitiv la Bucuresti, am cerut cetatenia romana, am mutat copiii din sistemul de invatamant frantuzesc in cel romanesc.

Ati pastrat si cetatenia franceza?

Nu pot renunta la ea. Nu poti sa schimbi cine esti. Este o greseala pe care o fac unii romanii care cred ca pot renunta la cine sunt. Tara ta este ca mama ta, o iubesti cu defecte si calitati.

Din 2013 am reluat activitatea cu Nicusor Dan, sunt membru fondator al partidului Uniunea Salvati Bucurestiul si acum filiala Sectorului 1 m-a ales sa candidez.

Ce poate face un om ca dvs, manager cu o cariera foarte solida, cu venituri foarte consistente, sa puna totul deoparte si sa se inhame la o munca foarte grea, cu mult mai prost platita?

Modelul e dat deja de Nicusor Dan care putea la randul lui sa aiba o cariera stralucitoare, dar a ales sa se dedice comunitatii. Banii nu sunt totul in viata. Eu nu vreau sa le dau copiilor mei modelul unei persoane preocupate doar de confortul si banii sai. Acest demers ar trebui sa le arate copiilor mei ca avem si o misiune in viata.

Apoi, eu am primit foarte mult in viata. Am fost in scoli bune, am avut profesori care mi-au dat mult, o familie care mi-a dat foarte mult, nu ma refer la bani, pentru ca parintii mei nu erau bogati. Am ajuns o persoana solida, cu multe competente si nu e numai meritul meu. Daca nu as fi primit ce am primit, nu as fi persoana care sunt acum. Aceste lucruri trebuie date inapoi.

Deci v-ati hotarat sa va implicati in viata cetatii. Care sunt prioritatile dvs pentru Sectorul 1?

Eu ma uit la nevoile de baza ale omului. Un om are nevoie de siguranta. Siguranta economica nu este neaparat o atributie a unui primar de sector, dar el poate contribui la ea. Venind din lumea de afaceri, voi avea grija ca administratia sa nu mai puna bete in roate afacerilor.

Si un business pe care il putem ajuta sa se dezvolte e turismul, legat de patrimoniu. Sectorul 1 trebuie sa devina un sector frumos, cu cladirile de patrimoniu puse in valoare, cu o viata care sa atraga turistii. Daca voi fi primarita Sectorului 1, voi oferi o foarte buna imagine a Bucurestiului. Deja presa din Europa ma contacteaza ca sa vorbesc despre Bucuresti.

Multe cladiri de patrimoniu sunt acum intr-o avansata stare de degradare si nu toti proprietarii isi pot permite lucrari. Cum le veti renova?

Primul lucru care trebuie facut este ca acest patrimoniu sa nu mai fie atacat. Deci inainte de renovare se pune problema acuta a conservarii. Sunt foarte multe asociatii de cetateni care vin la USB pentru a cere ajutorul pentru ca patrimoniul este amenintat de rechinii imobiliari.

Un teren cu o casa de patrimoniu pe ea este mai ieftin decat un teren viran, disponibil imediat pentru constructie. Rechinii cumpara terenul mai ieftin, cu casa de patrimoniu pe care apoi o darama. Deci faptul ca este de patrimoniu devine o amenintare, un handicap pentru aceasta casa. E anormal ca, spre exemplu, un Palat de pe Kiseleff, cu o valoare inestimabila pentru comunitate, sa fie condamnat la moarte.

Renovarea fatadelor e o problema mai mica, dar trebuie rezolvata inclusiv pentru ca ele pot reprezenta un pericol pentru pietoni. Primaria trebuie sa ajute la aceasta renovare, dar, exact ca in Franta, cine sta intr-o cladire de patrimoniu pe care nici cu acest ajutor nu o poate intretine ar trebui sa renunte la ea. Dar toate acestea se fac in timp, intr-o generatie.

Ati vorbit despre nevoia de siguranta economica, alta prioritate?

Bucurestiul sta bine in privinta criminalitatii comparativ cu alte capitale europene, dar vorbim si despre siguranta omului pe strada, sa nu fie calcat de masina pentru ca trotuarul e ocupat de masini parcate si e nevoit sa circule pe sosea.

Iar calea de actiune e simpla: aplicarea legii. In Bucuresti nu se aplica legea, e o mare nepasare si o mare toleranta la ilegalitate a autoritatilor.

Daca nu parchez pe trotuar, unde sa parchez, o sa va intrebe mai toti soferii?

In toate orasele din Europa accentul a trecut pe transportul in comun sau cu bicicleta, doar Bucurestiul este in intarziere. 30% dintre bucuresteni se duc la serviciu cu masina. Niciunde oamenii nu au renuntat usor la masina proprie, oamenii au fost nevoiti sa o faca si dupa un timp au inteles ca e spre binele lor.

Si daca nu plec cu masina la serviciu, tot trebuie sa am unde sa o parchez. Parcarile de resedinta sunt o mare problema.

Autoritatile trebuie sa-si faca datoria. Toate cladirile noi ar trebui sa aiba, potrivit legii, o parcare pentru fiecare apartament. Dar legea, care prevede pentru fiecare parcare lipsa o amenda de 10 mii de euro, nu se aplica.

Se pot face parcari subterane atunci cand cladirile sunt consolidate pentru riscul seismic. Asa s-a facut la Paris cand a avut loc marea lui renovare.

Cand vorbim de siguranta, este important sa vorbim si de sanatate. Primaria de sector poate ajuta degrevand spitalele de urgenta de oamenii care se duc acolo fara a avea cu adevarat o problema importanta. Asistenta sociala nu se face in spital. De aceea, trebuie sa existe centre medicale de cartier care sa preia aceste cazuri. Centrul Caraiman este o initiativa buna, care trebuie dezvoltata.

Pe langa siguranta cetatenilor, ma preocupa si calitatea vietii in Sectorul 1.

In ce sens?

In ultimii 10 ani, spatiul verde din Bucuresti s-a injumatatit si impotriva acestui abuz Nicusor Dan a luptat tot timpul. Parcurile sunt mereu amenintate in primul rand de administratia sectorului, ceea ce trebuie sa inceteze. Parcul Bordei a fost in pericol, acum si in Parcul Herastrau a fost ridicat un gard, s-a luat din domeniul public pentru a se da Clubului diplomatic.

Discutam si despre pietele agroalimentare de unde sa luam produse de calitate direct de la producator. Imi aduc aminte ca in '96 m-am dus la piata si am vazut pentru prima data tarani autentici. Au disparut.

Am cunoscut bine Piata Amzei unde faceam cumparaturi. Acum nu mai e nimic acolo. Dorobanti e un muzeu. Nu prea mai sunt piete. In Franta exista piete volante si oamenii stiu ca in acest cartier vine piata sa zicem luni si miercuri. Producatorii se duc in fiecare zi sa vanda, dar altundeva.

O mare problema este infrastructura scolara si prescolara. Cum vedeti aceasta problema?

Noi vorbim de cresterea natalitatii, dar pentru oamenii activi este foarte important sa aiba unde sa-si lase copiii in timpul zilei. In Franta toti parintii au unde sa-si lase copiii intre 8 si 17. Si acest lucru trebuie sa existe si in Romania.

Cum?

Generatiile de copii au scazut numeric, deci spatiu ar trebui sa fie suficient. Dar sunt scoli bine gestionate, foarte aglomerate si scoli prost gestionate care au clase nefolosite. Trebuie vazut, stiu ca sunt chestiuni care intra in competenta Ministerului Educatiei, dar problema poate fi rezolvata.

Apoi exista domeniul privat al primariei prost gestionat. Sunt multe cladiri in proprietatea primariei nefolosite, nerenovate si care ar putea fi utilizate drept crese sau gradinite, chiar in parteneriat public-privat.

Important este sa ne angajam ca fiecare copil din Sectorul 1 intre 8 si 17 sa aiba unde sa fie primit si supravegheat, educat, cu ajutorul primariei.

Sectorul 1 nu inseamna doar Kiseleff si Calea Victoriei cu cladirile lor de patrimoniu. Inseamna si zone in care conditiile sunt rurale, daca nu sub rurale, asa cum este prin Giulesti Sarbi...

Sau Chitila triaj. Am fost acolo. Sunt oameni care nu au canalizare, gaze, asfalt etc. Toti primarii le-au promis, niciunul nu s-a tinut de cuvant, desi oamenii aceia platesc impozite fara a beneficia de ele. Multi au spus ca, fiind un cartier intre doua sine de tren, CFR nu da acord pentru trecerea conductelor. Au fost director la Distrigaz si stiu bine ca subtraversarea este posibila.

Cunosc si aceste zone ale Sectorului 1. Am nascut unul dintre copii la Maternitatea Giulesti in 1999.

Cum va veti finanta campania?

Vom cheltui putini bani, vom avea o campanie pe social media. Ma voi duce sa ma intalnesc cu oamenii ca sa vada cine sunt, ca sunt profesionista si autentica, nu ascund nimic. Am si eu nevoie sa vad si sa inteleg nevoile reale. Imi si place sa ma intalnesc cu oamenii.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Clotilde Armand candidat primarie , #alegeri locale 2016