Opinie politica: Ziua Femeii - Cu o floare nu se face primavara

Marti, 08 Martie 2016, ora 16:45
3548 citiri
Opinie politica: Ziua Femeii - Cu o floare nu se face primavara

Ne bucuram sa fim sarbatorite de 8 Martie ca femei si apreciate ca mame. Dar trebuie sa ne amintim si de radacinile emancipatorii ale Zilei Internationale ale Femeii.

Ziua Femeii a pornit inainte de Primul Razboi Mondial ca miscare socialista si feminista de protest pentru dreptul de vot, dreptul de a iesi de sub tutela casnica, dreptul de a ocupa functii publice etc.

De aceea, in ciuda imbunatatirilor vizibile din ultimul secol a situatiei femeilor, nu trebuie sa uitam cateva lucruri ingrijoratoare. Femeile presteaza in Europa de doua ori mai multa munca domestica - gatit, spalat, ingrijit membri ai familiei - fata de barbati. Iar diferenta creste cu cat ne apropiem mai tare de Europa de Est.

In continuare, asteptarea putin constientizata si presiunea societatii e ca femeile trebuie sa presteze in primul rand aceste munci neplatite.

Potrivit Indexului European al Egalitatii de gen, Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana in privinta inegalitatii de gen, care a luat in considerare sase domenii distincte: munca, bani, putere, timp, cunoastere, sanatate. Contrar asteptarilor, inegalitatea de gen in spatiul romanesc creste in ultimii ani, asemenea inegalitatilor sociale.

Doar 11,3% femei sunt in functii de conducere fata de media aproape dubla a Uniunii Europene (21,2%). Doar 14% dintre parlamentarii romani sunt femei, sub media de peste 20% a altor parlamente nationale din UE. In Consiliul Local Cluj, 6 din 27 de consilieri sunt femei.

Recunoasterea muncii neplatite de catre femei se poate face mai mult decat in spatiul domestic, cu barbatii care sa ajute mai mult la curatenie sau la gatit. In calitate de candidat din partea Partidului Social-Democrat la Primaria Cluj-Napoca, cred ca masurile administrative pot sa reduca inegalitatile de gen. Exemplul cotelor de reprezentare a femeilor in pozitii publice de conducere din alte tari europene este demn de urmat de Romania la nivel national si local.

Dincolo de reprezentare, la nivel de consultari politicile locale trebuie imbunatatite astfel incat sa incurajeze participarea feminina in domenii "arondate" femeilor precum cresterea copilului.

Clujul are nevoie urgenta de planuri de regenerare urbana pentru a imbunatati calitatea vietii la nivel de cartier: crese si gradinite mai multe atata timp cat cererea este dubla, spatii publice noi, locuri de joaca mai bune decat cele de plastic, parcuri amenajate si nu lasate in paragina.

Cu o floare nu se face primavara. In loc ca 8 Martie sa devina o sarbatoare apolitica, propun recunoasterea acestor inegalitati si constientizarea discriminarilor de gen. Progresul inregistrat in ultimul secol arata ca inegalitatile nu au nimic natural si ca este nevoie de politici publice mai bune pentru a schimba preconceptiile anterioare.

Aurelia Cristea este economist, deputat PSD Cluj si fost ministru delegat pentru Dialog Social

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#femei egalitate gen, #femei politica , #alegeri locale 2016