Pe cine votam? Primarii Romaniei si problemele lor penale

Luni, 30 Noiembrie 2015, ora 13:07
5038 citiri
Pe cine votam? Primarii Romaniei si problemele lor penale
Foto: Ziare.com

Trimiterea in judecata, vineri, a primarului suspendat al Iasiului, Gheorghe Nichita, contribuie la situatia dificila in care se afla edilii din zeci de orase din Romania, cu cateva luni inainte de o noua campanie electorala.

Peste aproape jumatate de an vor avea loc noi alegeri locale, iar multi dintre primarii municipiilor resedinta de judet sau din Bucuresti, alesi in iunie 2012, au probleme penale - sunt condamnati, suspendati, in arest, sub control judiciar, trimisi in judecata, urmariti penal sau declarati incompatibili.

Nu putini si-au dat demisia din aceste cauze. Sunt 40 de primarii resedinta de judet, 6 de sectoare si una a Capitalei.

Primarii condamnati in functie

Primarii care au demisionat in urma unor probleme penale

Primarii care au demisionat inainte de a avea probleme penale

  • Darius Valcov (ales PSD, Slatina, decembrie 2012) - si-a dat demisia cand a fost ales senator la alegerile parlamentare, iar in primavara lui 2015 a fost arestat preventiv pentru fapte petrecute cand era primar si recent a fost trimis in judecata, fiind implicat in trei dosare DNA;
  • Cristian Popescu Piedone (ales PC, sectorul 4, noiembrie 2015) - si-a dat demisia dupa protestele de strada in urma incendiului din Colectiv si a petrecut 4 zile in arest preventiv, fiind totodata pus sub urmarire penala de DNA pentru abuz in serviciu.

Primarii suspendati din functie in urma problemelor penale

Primarii urmariti penal sau trimisi in judecata in functie

Primarii arestati sau retinuti in timpul mandatului

Primarii acuzati de incompatibilitate

  • Radu Victor Capilnasiu (ales PNL, Zalau, 1 noiembrie 2013) - declarat incompatibil de ANI, a ramas in functie;
  • Dorel Coica (ales PSD, Satu Mare, 11 decembrie 2013) - declarat incompatibil de ANI, a ramas in functie, desi a pierdut procesul in iunie 2014.

Romania penala: Jumatate din sefii de CJ si 1 din 3 primari de municipii au probleme cu legea

Asadar, dintre cei 47 de primari ai municipiilor resedinta de judet si din Bucuresti, alesi in iunie 2012, 23 au avut probleme penale sau de incompatibilitate de la precedentele alegeri locale.

Un caz aparte este cel al primarului municipiului Slatina, unde si urmasul lui Darius Valcov, Minel Prina, care a fost retinut de DNA pe 14 martie si apoi plasat in arest la domiciliu, pentru complicitate la trafic de influenta intr-un dosar al lui Valcov, iar pe 24 iunie si-a dat demisia din functie. Anterior, pe 7 decembrie 2012, cand era viceprimar, fusese condamnat la 4 ani inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu.

In schimb, primarii din Sibiu si Bistrita, Klaus Iohannis si Ovidiu Cretu (PSD), au castigat procesele intentate de ANI, care ii declarase in stare de incompatibilitate. Iohannis si-a dat demisia de la Primaria Sibiu in urma cu un an, dupa ce a castigat alegerile prezidentiale, iar o luna si jumatate mai tarziu a castigat procesul cu ANI.

Proiectul pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, aviz favorabil la Comisia Juridica

In contextul in care 8 dintre cei 23 de primari au fost alesi in 2012 cu mai putin de 50 la suta, (spre exemplu, Emilian Francu a ajuns primar cu doar 41 la suta din voturile exprimate), proiectul PNL privind revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, cum s-a intamplat pana in 2008, a primit marti aviz favorabil la Comisia Juridica a Senatului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#primari Romania probleme penale, #primari condamnati Romania, #primari suspendati Romania, #demisie primari Romania, #primari arestati Romania, #alegeri locale primari 2016 , #alegeri locale 2016