Primarii vor fi alesi intr-un singur tur - Legea a fost retrimisa la comisii (Video)

Luni, 08 Februarie 2016, ora 14:00
4964 citiri
Primarii vor fi alesi intr-un singur tur - Legea a fost retrimisa la comisii (Video)
Foto: Ziare.com

Legea alegerii primarilor in doua tururi de scrutin nu intra prea curand in dezbaterea plenului, avand in vedere ca proiectul a fost trimis din nou la comisii.

In urma sedintei de luni, Legea privind modalitatea de alegere a primarilor a fost retrimisa de Biroul Permanent al Senatului la comisii, la cererea unui senator PSD, informeaza televiziunile de stiri.

"PSD si toate celelalte partide reprezentate in Senat se opun votului in doua tururi si vor vota impotriva. Nu inteleg de ce nu sunt barbati si nu supun votului in plen. Nu vor, nu vrem, respingem si mergem mai departe. Ar trebui sa spuna 'Nu vrem si asa mai departe'", a acuzat parlamentarul PNL Cristian Bodea, chestor al Senatului.

Inca o amanare a legii va face astfel sa mai dureze pana se va ajunge la votarea sa. Legea va fi discutata din nou in Comisia Juridica si va ajunge si la Comisia de revizuire a Constitutiei.

Alegeri locale in doua tururi: Poate da guvernul OUG? Ce efect ar avea boicotul PSD? Interviu

La randul sau, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca au fost sesizate comisiile si ca sunt asteptate rapoartele in urma acestei sesizari.

"Majoritatea considera ca in momentul de fata aceasta initiativa legislativa care poarta amprenta PNL este facuta pentru considerentul simplu, si anume avantajul pe care l-ar obtine PNL la alegeri, daca ar fi votul din doua tururi.

PNL si-a schimbat atitutindea intre timp si incearca sa gaseasca argumente. Sunt argumente legate de procesul legislativ, de apropierea alegerilor, de faptul ca Parlamentul se gaseste pe final de mandat.

Decizia a fost luata pe baza unor considerente de natura juridica. Rapoartele Comisiei Juridice si de Administratie Publica au fost facute in perioada in care Comisia de cod electoral functiona.

Si-a incetat activitatea la finele anului, iar rapoartele comisiilor de specialitate au fost facute in perioada in care activitatea comisiei era inca valida. Am constatat nulitatea acestor rapoarte si procesul legislativ trebuie sa porneasca de la zero", a spus Tariceanu.

De asemenea, copresedintele PNL, Alina Gorghiu, a precizat ca asteapta sa vada "un exercitiu de echilibru din partea PSD", respectiv discutarea acestui proiect in Senat, informeaza Mediafax.

Cum votam la vara? Dacian Ciolos lasa Parlamentul sa decida

Pe 1 februarie, prim-ministrul Dacian Ciolos a declarat ca Parlamentul este cel care trebuie sa ia o decizie in aceasta privinta, astfel incat primarii sa fie alesi in doua tururi de scrutin, iar partidele trebuie sa isi asume hotararile pe care le iau in acest sens, nu Guvernul.

Premierul a aratat ca in Parlament exista deja doua proiecte de lege care pot fi supuse votului, insa a subliniat ca majoritatea partidelor nu isi doresc ca regulile sa fie schimbate cu atat de putin timp inaintea alegerilor locale de anul acesta, programate pentru data de 5 iunie.

Asadar, premierul a exclus variantele ca Guvernul sa adopte o ordonanta de urgenta sau sa isi asume raspunderea, insa a asigurat ca va ajuta Parlamentul cu un aviz favorabil, in cazul in care pe agenda este pus unul dintre cele doua proiecte de lege deja existente.

Cum ne vom alege primarii la vara? Ciolos a discutat cu partidele si presedintele. Concluziile, anuntate de la Guvern

La randul sau, fostul presedinte Traian Basescu a spus ca exista doua solutii prin care legislatia poate fi modificata astfel incat sa se ajunga la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

"Suntem de acord cu sustinerea premierului, ca nu este democratic sa modifici legi electorale prin OUG, de aceea, am considerat ca sunt 2 variante. Prima - asumarea raspunderii de catre Guvern, dar este un act profund de vointa a Guvernului, fiind in acelasi timp o solutie mai democratica decat OUG, e supus controlului de constitutionalitate de presedinte, poate sa o retrimita la Parlament sau la CCR. Asumarea nu are vicii, de genul OUG", a declarat fostul sef al statului.

Dragnea, intalnire cu presedintele Parlamentului European: Luam in calcul boicotarea alegerilor

In schimb, PSD a anuntat, prin vocea presedintelui sau, Liviu Dragnea, ca va boicota alegerile locale daca se vor disputa in doua tururi. Liderul social-democrat a mers pana la a discuta despre acest subiect cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, la Bruxelles, la sfarsitul lunii ianuarie.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#lege alegeri doua tururi, #PNL PSD primari doua tururi, #alegeri primari doua tururi , #alegeri locale 2016