Saptamana patimilor politice

Autor: Dragos Dragoteanu - antreprenor
Luni, 30 Mai 2016, ora 07:43
1707 citiri
Saptamana patimilor politice

Saptamana asta nu este una obisnuita pentru bucuresteni. Cred ca acum se decide viitorul si pozitia capitalei Romaniei in Europa pentru urmatorii 10 ani.

Catalin Predoiu si Robert Turcescu au aflat ca nu sunt clasati pe primele doua locuri in sondajele pentru Primaria Capitalei. Cand nu faci ceva cu entuziasm sau esti impins de la spate, ti se citeste pe fata. Nu ca la ceilalti contracandidati s-ar vedea vreo pasiune anume dar, dupa parerea mea, la liderul PNL resemnarea e o stare de spirit, iar la reprezentantul PMP candidatura este doar un impuls de moment.

In aceste conditii, fostul ministru al Justitiei se vede in fata unei dileme. La fel si jurnalistul - ofiter acoperit. Daca nu se retrag urgent din cursa pentru PMB, vor ingropa sansele PNL si PMP de a face o figura frumoasa la alegerile din toamna. Un eventual loc 3 sau 4, nici nu mai conteaza, ar fi o catastrofa pentru partidul istoric, dar si pentru tanarul PMP.

In egala masura, cred ca destinul politic al domnului Predoiu ar fi la "capat de linie". Nimeni nu ar trece cu vederea ca nu a facut macar o figura onorabila in aceasta cursa. Iar o discutie despre o nominalizare ca prim-ministru, in eventualitatea foarte putin probabila ca PNL ar castiga alegerile in toamna, ar fi privita ca o gluma.

La Robert Turcescu lucrurile sunt mai simple. Pentru oricare varianta, candidatul PMP va gasi instantaneu un discurs eroic, de sacrificiu, pentru binele urbei. Nu ii va fi nici bine, dar nici nu va intra in pamant de rusine. Nu e genul.

In actuala conjunctura, speranta liberalilor are toate sansele sa primeasca toate bobarnacele pentru greseala de a vota, alaturi de PSD, pentru alegeri intr-un singur tur, dar si pentru "alba-neagra" in desemnarea finala a candidatului la Primaria Capitalei.

In opinia mea, PNL este in acest moment paralizat de propria impotenta politica. Conducerea bicefala, fara lideri adevarati, fara o viziune pentru reforma, a lasat urme adanci in vitalitatea noului partid, dupa fuziunea PNL cu PDL.

Ce ar risca PNL daca l-ar retrage acum pe Predoiu din cursa? Pe termen scurt, o imagine mai sifonata, poate cateva locuri de consilieri pierdute. In cazul insa al ramanerii in cursa si al unui esec usturator, consecintele cred ca vor fi mai grave.

Nu vreau sa-mi imaginez cum ar arata o discutie intre oamenii de afaceri si doamna Firea despre dezvoltarea celui mai important oras din Romania, in conditiile in care candidatul PSD nu are nicio realizare in mediul privat, desi se declara o apropiata a antreprenorilor si problemelor acestora.

Nu sunt nici pe departe un fan nici al domnului Nicusor Dan. L-am cunoscut personal si mi-a facut o impresie neutra. In opinia mea, insa, diferenta majora intre el si Gabriela Firea este insa sinceritatea. Pentru mine, ca locuitor al Capitalei, este mult mai important sa mi se spuna in fata ce se poate si ce nu se poate, decat sa aud aceleasi povesti din ultimul sfert de secol.

Duminica sper sa avem sansa sa alegem ca de obicei: raul cel mai mic. Daca ne vom abate de la traditie depinde si de domnul Predoiu. Poate si de domnul Turcescu, cu voia domnului Basescu. Cu un minim de demnitate si onoare din partea candidatilor, capitala Romaniei va avea o sansa sa nu ramana la cheremul hazardului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri locale 2016 candidati, #Predoiu retragere candidatura locale 2016, #Turcescu retrage candidatura , #alegeri locale 2016