Un tur sau doua? Ce ar trebui sa aleaga premierul Ciolos? "Macar ar spune ca a facut tot ce a putut"

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 11:21
3380 citiri
Un tur sau doua? Ce ar trebui sa aleaga premierul Ciolos? "Macar ar spune ca a facut tot ce a putut"
Foto: Arhiva Ziare.com

La mai putin de un an dupa ce au votat Legea privind alegerea autoritatilor locale 115/2015, iar presedintele Iohannis a promulgat-o fara obiectii, liberalii ii cer premierului Ciolos sa modifice actul normativ prin ordonanta de urgenta (OUG), pentru revenirea la doua tururi de scrutin.

"Am ajuns la concluzia ca trebuie sa-i propunem primului ministru Ciolos ca trebuie sa ia in considerare solicitarile pe care societatea civila le-a avut. Nu cred ca parerea politicienilor este relevanta in acest subiect, cred ca parerea societatii civile din Romania este mai mult decat relevanta", a spus co-presedintele PNL, Alina Gorghiu.

Desi nu a respins categoric solicitarea, premierul Ciolos s-a aratat defavorabil acesteia: "Este vorba despre o lege politica pe care Parlamentul a votat-o. Este deja o lege electorala modificata. S-a decis printr-o intelegere politica. Guvernul pe care il conduc este un guvern care nu este implicat politic si nu cred ca este democratic sa modifice un guvern prin ordonanta de urgenta o lege politica".

Totusi, Alina Gorghiu a anuntat ca va incerca in continuare sa-l convinga pe premier.

Inca de la adoptarea legii alegerilor locale, mentinerea prevederii privind organizarea unui singur tur de scrutin pentru primari a generat mari nemultumiri, deoarece ar inhiba prezenta la vot, alungandu-i de la urne pe cei al caror preferat nu are matematic sanse, ar avantaja primarii in functie, ar scoate din joc partidele mici si ar duce, in final, la alegerea primarului de catre o minoritate.

Revenirea la doua tururi a fost una dintre revendicarile #Colectiv, ramasa insa pana acum fara rezolvare, fiind invocate recomandarile Comisiei de la Venetia, potrivit carora legislatia electorala nu trebuie modificata cu mai putin de un an inainte de alegeri.

Asadar, premierul Ciolos ar trebui sa doreasca aceasta modificare in interesul democratiei? Modificarea unei legi electorale prin OUG la mai putin de un inainte de organizarea alegerilor ar fi neconstitutionala?

Profesorul de drept constitutional Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, apreciaza ca "ordonanta ar fi constitutionala, mai ales ca astfel ar creste sansele de a fi ales in mod democratic un primar. Dar degeaba dau acum OUG cat timp ea nu s-ar aplica decat peste un an, potrivit deciziei CCR si recomandarilor Comisiei de la Venetia.

Interdictia aceasta e generata de necesitatea ca populatia sa cunoasca acel text de lege. Este foarte important ca legea sa fie predictibila. Deci pentru viitoarele alegeri modificarea nu poate fi aplicata."

In opinia profesorului de drept constitional, fost consilier prezidential, Stefan Deaconu, "adoptarea unei OUG, inclusiv in domeniul legilor electorale, tine de existenta unor situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata. Pana acum, din punct de vedere strict juridic, nu vad care ar fi aceasta situatie extraordinara."

Ce s-ar intampla totusi daca o asemenea ordonanta ar fi adoptata?

"Jurisprudenta de pana acum a Curtii Constitutionale pare mai degraba sa nu fi sanctionat modificarea legilor electorale prin OUG in anii electorali. Spun acest lucru deoarece legile electorale in Romania au fost modificate de fiecare data in anii electorali. Asa s-a intamplat si in anul 2000, 2004, 2008, dar si in 2012".

Totusi, prof. Deaconu observa ca "din ce in ce mai mult Curtea Constitutionala apeleaza la nevoia de stabilitate si de predictibilitate a legii declarand o serie de legi neconstitutionale tocmai din aceasta perspectiva.

Or, o modificare a Legii privind alegerea autoritatilor locale la jumatate de an de la adoptarea ei de catre Parlament si cu mai putin de jumatate de an inainte de organizarea alegerilor locale cred ca nu respecta aceasta cerinta privind nevoia de stabilitate si predictibilitate legislativa."

Prof. Deaconu aminteste Decizia nr. 51/2012, care se refera la modificarea legilor electorale pe calea angajarii raspunderii Guvernului si cu mai putin de jumatate de an inainde de data alegerilor, decizie prin care CCR a stabilit ca reglementarea sistemului electoral sa se faca prin lege organica, adoptata in cadrul dezbaterilor parlamentare, cu respectarea interdictiei prevazute la art. 115 alin. (6) din Legea fundamentala si cu respectarea documentelor internationale care stabilesc principiile fundamentale ale unor alegeri democratice.

Lectorul universitar Claudiu Dinu, fost consilier prezidential, considera ca decizia CCR lasa totusi o portita care ar putea fi folosita pentru modificarea de ultim moment a legii alegerilor locale: "este neconstitutional sa modifici aspectele de fond ale procesului electoral, dar pot fi modificate chestiuni tehnice. In opinia mea, a trece de la un tur la doua tururi este o chestiune de fond, nu una tehnica, dar folosirea portitei poate fi incercata".

In opinia lui Claudiu Dinu "corect ar fi ca alegerile sa fie in doua tururi. Nu e democratic sa fie ales primarul cu 12-15%. Aceasta e o solutie care avantajeza partidele mari si pe cele care au primari in functie. Un premier tehnocrat cred ca ar trebui sa incerce aceasta reparatie chiar cu riscul de a fi atacata la CCR. Macar la sfarsit ar putea spune ca a facut tot ce a putut pentru a ajunge la o solutie corecta."

Cine ar fi castigatorii si cine ar fi perdantii modificarii legii?

Bruno Stefan, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale" spune ca potrivit sondajelor "ar pierde putin PSD, dar in locuri semnificative, adica in orase, si ar castiga partidele mici. Harta politica s-ar modifica, pentru ca in sistemul actual vor ramane doua partide, plus UDMR in zonele maghiare. Fac masuratori pe teren si vad candidati ai partidelor mai mici care ar putea intra in turul al doilea."

Bruno Stefan a explicat ca la baza reglementarii in forma actuala a stat un interes comun al PSD si PNL: "au votat legea pentru ca ea reducea sansele partidelor mici de a intra in Parlament. Sperau sa tina acasa o parte a populatiei, aceea care nu se regaseste in cele doua partide, iar cei de dreapta sperau sa adune voturile partidelor mici".

Acum, insa, PNL, pe de-o parte, "vrea sa para purtatorul de mesaj al dorintelor populatiei", iar pe de alta parte infrunta un mare pericol: "PNL pierde Capitala, care e o miza semnificativa. Bucurestiul da un semnal major pentru alegerile parlamentare. Electoratul activ de 30% al PSD va da primarul pe actualul sistem, desi bucurestenii sunt majoritar de dreapta, dar populatia de dreapta in Bucuresti e impartita intre mai multe partide."

Ziare.com te invita la dezbatere: vrei alegeri locale intr-un tur sau doua? Ar trebui Dacian Ciolos sa decida modificarea legii prin OUG? Intre democratie si risc de neconstitutionalitate ce e de ales?

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#alegere primar un tur, #Ciolos Gorghiu ordonanta alegeri , #alegeri locale 2016