Unde punem stampila la locale: De la Vlad Tepes si lupul dacic la inorogi si cocosi

Duminica, 17 Aprilie 2016, ora 11:34
4801 citiri
Unde punem stampila la locale: De la Vlad Tepes si lupul dacic la inorogi si cocosi

Biroul Electoral Central a inregistrat siglele a 81 de partide politice sau aliante electorale, majoritatea recent infiintate, pe multe dintre acestea regasindu-se diverse animale - lupi, cai, vulturi, lei, precum si un inorog si un cocos.

Modificarea Legii partidelor politice a permis infiintarea unui partid cu doar trei membri fondatori astfel incat o noua serie de formatiuni politice au luat nastere in ultimul an, iar pe 4 aprilie BEC a aprobat participarea a 81 de formatiuni politice la alegerile locale din 5 iunie, fiecare cu sigla specifica, informeaza News.ro.

Fiecare formatiune a trebuit sa gaseasca o sigla proprie, astfel ca "heraldica" politicii romanesti a devenit mult mai diversa. In cazul a 13 partide a fost preferat un animal care sa reprezinte respectiva formatiune politica.

Printre partidele ceva mai vechi exista deja doua precedente: PRM are un vultur cu cruce in cioc, iar UNPR are un vultur cu aripile stilizate in forma de V. De asemenea, Uniunea Culturala a Rutenilor are pe sigla un urs.

In conditiile cresterii interesului pentru daci si civilizatia daca, pe doua sigle apare si celebrul lup dacic. Partidul Romaniei Europene are ca sigla Sfinxul din Bucegi, cu un lup dacic deasupra. Acesta a fost adoptat ca sigla si de Alianta pentru Schimbare Olt, alianta constituita de catre Uniunea Populara Social-Crestina, Partidul Social Romanesc si Slatina Libera, aceasta ultima formatiuni avand ca sigla individuala un om cu o portavoce in mana.

Partidul Republican are ca sigla un lup in doua culori, rosu si albastru. Asociatia Italienilor din Romania se prezinta constant la alegeri cu o sigla ce reprezinta celebra lupoaica ce-i alapteaza pe intemeietorii Romei, Romulus si Remus.

Calul in alergare este simbolul Partidul Puterii Umaniste, partid fondat de cativa disidenti din fostul PC, iar un cavaler calare, cu un corn in mana, apare pe sigla Frontului Demnitatii si Identitatii Nationale. Si mai elaborata este sigla Partidului Unitatii Sociale din Romania: un inorog pe fondul unui soare ce iese din eclipsa. Sau intra in eclipsa.

Forta Moldova are ca sigla un cerb cu sapte stele deasupra capului. Partidul, infiintat de catre fostul deputat PNTCD Traian Rinja, a cooptat in randurile sale pe membrii Partidului Vrancea Noastra care, din cauza procedurilor de inregistrare la tribunal, nu ar mai fi reusit sa prezinte candidati la locale. PVN are ca sigla un vultur verde.

Desi folosit pe scara larga in heraldica medievala, leul nu prea are succes la partidele romanesti, doar Partidul Miscarea Liberala utilizandu-l. Partidul Renasterea Sacalazului a preferat un animal domestic, cocosul.

Reprezentarile antropomorfe sunt rare. In afara de Slatina Libera, singurul chip omenesc este Vlad Tepes, pe sigla Partidului Romania Unita, condus de catre deputatul Bogdan Diaconu. Partidul pentru Arges si Muscel, fondat de catre fostul senator PDL Mircea Andrei, s-a dispensat si de fata lui Tepes pastrand doar inconfundabila caciula a acestuia.

Ceasul se regaseste la doua partide. Primul este Alianta Electorala Alianta pentru Tarnova, formata la nivel local de catre PSD, ALDE si UUR, pe a carei sigla ceasul indica ora 12.

Mai greu de stabilit cat arata ceasul este in cazul Aliantei pentru Unitatea Rromilor, unde ambele limbi ale ceasului sunt egale, astfel incat nu se poate stabili cu certitudine daca esta ora 9 sau ora 12.

Si torta este un simbol destul de intalnit fiind folosit, printre altele, de catre Partidul Uniunea Crestin-Democrata din Romania si Uniunea Ucrainenilor din Romania.

Un alt partid local, Partidul Societatea Ieseana are ca sigla o asociere destul de stranie intre o flacara si acronimul PSI (prevenirea si stingerea incendiilor - n.red.).

Un alt simbol utilizat relativ des este inima, in diverse asocieri, aceasta regasindu-se la Partidul Dreptatii Sociale, Alianta Electorala Targu Secuiesc, Alianta Romaneasca Balan, Partidul Social Romanesc, Alianta Electorala "Coalitia pentru Baia Mare" si Forumul Democrat al Germanilor din Romania. Semnul crucii il regasim in siglele Uniunii Bulgare din Banat si ale Uniunii Croatilor din Romania.

Cele 81 de sigle au fost inregistrate la Biroul Electoral Central si publicate in Monitorul Oficial, motiv pentru care nu mai pot fi modificate pana dupa alegerile locale din 5 iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#alegeri primarie 2016, #sigla partid locale , #alegeri locale 2016
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Este ciudat ca nici unul dintre partide nu a ales secera si ciolanul